Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Майката на дете, убито от шотландец в Лагошевци, преби старец при самоотбрана
Автор: Екип Burgas24.bg 11:14 / 28.12.2016Коментари (0)1046
© 24 часа
Христина в дните, когато Станко беше изчезнал и още не се знаеше, че не е между живите.
Угаснал поглед, изпито лице, кльощава фигура. Никакъв живец. Никаква емоция - нито болка, нито тъга, нито страдание. Нищо. Безизразна и безсловесна. Такава бе Христина през януари 2012-а - нещастието бе въплътено в жив човек. Излъчваше страдалчество, примиреност и обреченост Тогава 11-годишният ѝ син Станко беше изчезнал и това ме заведе в с. Лагошевци. Бях предубедена, защото хорската мълва вече беше издала присъдата - семейството е продало момченцето. Но видях Христина. Видях мизерията. Видях оскотяването. Видях майка, която не отронва сълза за детето си. Жена, понесла толкова удари от живота, че даже загубата на сина ѝ не можеше да я накара да крещи на глас. Втората ни среща беше 10 дни по-късно, когато вече знаех, че детето е мъртво, но на нея все още никой не беше казал. Аз също не го направих. Сърце не ми даде. Но тя беше същата. Не зная дали до нея бяха достигнали приказките на съселяните ѝ, че тя и мъжът ѝ Веселин са продали детето. Такава беше и при третата ни среща, когато погребваха Станко и когато убиецът вече беше разкрит - шотландецът Дейвид Бел Брайсън, а хорските приказки и обвинения бяха заменени с искрена покруса и съчувствие. 

Срещах мълчаливата застиналост на Христина още няколко пъти - в съда във Видин, докато се гледаше делото срещу убиеца на детето. Миналата седмица се разбра, че Христина е станала убийца. Неволно, при самоотбрана - блъснала 83-годишния си съселянин Петър и той паднал по стълбите на къщата ѝ. Самата тя е в реанимацията на видинската болница с прободни рани от шило и с опасност за живота. Инцидентът се разиграл на 14 декември следобед в бедната ѝ къща в Лагошевци. Причините за разправията между 39-годишната Христина и 83-годишния Петър още се изясняват, но селските клюкари и сега са се произнесли в аванс. 

Нищо, че веднъж вече жестокостта на клюките се оказа лишена от всякакъв повод. Злословията, че между двамата имало близки отношения, на които Христина сложила край, намериха място и в някои медии. Възмутени сме. Как може да се пишат такива лъжи, без никой да е дошъл да ни пита каква е истината. Такава трагедия споходи тази жена, а те я очернят, казват съселяни на Христина. А злочестието на семейството наистина трудно може да се опише. 

Това лято починал съпругът на Христина - Веселин, и тя останала да се грижи сама за възрастната му майка и за двете им най-малки деца - 9-годишния Роберт и 5-годишния Николай. Помагала и на Петър, който е роднина на мъжа ѝ. 

Във фаталната сряда следобед, когато той я наръгал, Христина го блъснала по стълбите на къщата и окървавена, побегнала да търси помощ. Първо звънила на кметския наместник, но той не си вдигнал телефона. Обадила се на другата по-млада жена в селото - Веселка, да вика линейка, че е наръгана. Жената се обадила на телефон 112 и пристигнали линейка и полиция. 

"Христина беше в шок и дори не знаеше, че като е блъснала Петър, той е паднал и починал", разказа Веселка. 

Пристигналите на мястото полицейски служители открили тялото на мъжа до външното стълбище на къщата. На местопроизшествието е извършен оглед и тялото е закарано за аутопсия. Съдебномедицинската експертиза ще се произнесе каква е причината за смъртта, защото може да се окаже, че няма връзка с това, че Христина го е изблъскала. След като жената е закарана във видинската болница, двете ѝ деца били прибрани от пълнолетната им кака Милена, която живее в близкия град Димово. Майката на Веселин - Славка, която била на легло и за която Христина се грижела, била настанена в старчески дом. След силния стрес от трагичните събития от последните 3 дни обаче в събота възрастната жена починала и съселяните в Лагошевци се чудеха как да я приберат, за да я погребат. 

Хората се молят Христина да се възстанови, защото трябва да се грижи за двете си малки деца.

Надяват се и Дейвид Бел Брайсън - шотландецът пенсионер, който се чувствал като същински бог в бедното селце, най-накрая да получи възмездие. Делото срещу него още не е приключило с влязла в сила присъда. Последно е гледано във ВКС през ноември и се чака той да се произнесе. Чужденецът бе осъден на 18 г. затвор, но Върховният съд отмени присъдата и делото бе върнато във Видинския окръжен съд на стадий подготвителни действия за разглеждане в съдебно заседание от нов съдебен състав. 

На 26 юни 2015 г. окръжният съд отново призна подсъдимия за виновен, наложи му 18 г. затвор и след серия от обжалвания присъдата стигна до ВКС, където се чака произнасянето на касационните магистрати. Брайсън бе признат за виновен, че на 4 януари 2012 г. е умъртвил 11-годишния Станко по особено мъчителен начин, като го е душил бавно и продължително, подавал му е периодично глътка въздух и детето е съзнавало ужаса на случващото се. 

Дейвид Бел Брайсън е от Ларкхол, Шотландия. Последно е работил в Германия, а след пенсионирането си дошъл в Лагошевци и си купил стара къща за 1500 паунда. Хвалел се, че му е излязла без пари, защото пенсията му била 2700 паунда, но така и не успял да завърши ремонта напълно. Местните младежи се навъртали около него, за да изкарат някой лев, като му помагат в строителните дейности или като му вършат други дребни услуги. 

В първите дни след изчезването на Станко никой не подозира 73-годишния тогава Брайсън, че може да е замесен. Следите на детето се губят от 4 януари, когато към 16 ч майка му го изпратила да занесе храна на 80-годишния им съселянин Петър Стоянов (не е починалият преди дни Петър). Не се върнал в продължение на два часа и майка му Христина го потърсила при стареца. Той ѝ казал, че момчето изобщо не е идвало и разтревожените родители се обърнали към кметския наместник Тихомир Тошев. Той подал сигнал на телефон 112 и още същата вечер започна издирване. Това продължи до 21 януари, когато 17 дни след изчезването тялото му бе открито в местността Диловец до селото. 

Брайсън бе задържан, след като се провалил на детектор на лъжата и направил пълни самопризнания. Пред разследващите той посочил като мотив за убийството, че се ядосал, защото детето дразнело кучето му, докато минавало край двора, а и от по-рано го подозирал, че то е отровило преди време друг негов домашен любимец. Брайсън разказал, че в яда си влачил и душил детето и после го захвърлил във въпросната местност. По-късно обаче се отрече от самопризнанията и обяви, че ги бил направил под въздействието на хипноза. Разследването така и не даде отговор на въпроса - кой се е гаврил сексуално с момчето приживе. 

Според съдебномедицинската експертиза в аналната област на Станко е имало следи от многократно проникване, като в резултат на изнасилванията то е развило хронично възпаление. ДНК експертизата не е открила следи от Брайсън.


Източник: 24 часа








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: