Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: За празничната трапеза внимавайте със свинското от консерви и с гъбите
Автор: Екип Burgas24.bg 08:56 / 22.12.2016Коментари (0)1206
©
Домашно консервираното месо трябва задължително да се превари след отварянето на буркана, съветват специалистите
Диетолозите отдавна са казали, че вредни храни няма, има вредни дози. Това се отнася особено за празничните трапези, когато искаме да наваксаме пропуснатото през годината. Практиката на специализираните клиники във Варна показва и други грешки, които волно или неволно допускаме при избора и приготвянето на храната. По този повод потърсихме мнението на двама лекари специалисти.

Нашата практика показва, че около празниците не минава без случаи на ботулизъм (остро заразно заболяване към групата на хранителните токсикоинфекции). Това става обикновено при консумация на месо от домашно приготвени консерви, каза д-р Севда Милева, дм, главен асистент в катедрата по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология към Медицинския университет във Варна. Причината е, че изваденото месо не се преварява, след като бурканът се отвори, а се яде студено. Термичната обработка е препоръчителна и за зеленчуковите консерви, понякога дори и за компотите, каза тя. Българите сме големи късметлии, че не обичаме продукти алангле. Суровите и полусуровите меса и колбаси са изключително опасни и могат да предизвикат крайно опасни за здравето инфекции.

Много трябва да се внимава и с надениците със сурова част отвътре, която не е аерирана (проветрена). Това също може да доведе до ботулизъм, предупреди д-р Милева. Тя напомни също, че при консумация на дивечово месо (най-вече диви прасета) то трябва да бъде предварително проверено от ветеринар. Иначе се стига до трихинелоза, която може да има и фатален завършек. Същото се отнася и за месото от домашно гледано прасе. То трябва да е минало задължителните прегледи и да носи съответните печати.

Хората трябва да внимават и да не станат жертва на салмонелоза. Тя се предава основно от заразени яйца и мляко, понякога и от месо. Затова добрата термична обработка на продуктите е от изключителна важност, обобщи д-р Милева.

Обикновено празничните трапези са изпитание за хората, които са постили до този момент и са се въздържали от белтъчни храни, каза доц. д-р Снежа Златева, началник на клиниката по остри интоксикации и интензивно лечение във Военноморската болница във Варна. Рискът е, че могат да получат остри алергични реакции. Затова захранването с продукти от животински произход като яйца, мляко, месо и месни произведения трябва да става постепенно, съветва токсиколог №1 на Варна.

Големи проблеми напоследък създава и консумацията на гъби. Основното, което трябва да се знае, е, че те следва да се приготвят в прясно състояние и да се ядат, без забавяне. Дори и оставена в хладилник за няколко дни, гозбата с гъби отделя токсини. Те не са смъртоносни, но могат да предизвикат сериозни смущения като стомашно разстройство, повръщане и други, поясни доц. Златева. Нейният съвет е гъбите да се купуват само от регламентираните за целта места и да не се оставят да престояват дълго време. Те трябва да са бели, потъмняването им може да е сигнал да отделянето на токсини.

Други храни, които могат да предизвикат остри алергии, са мидите и раците. Затова е много важно те да бъдат с доказан и гарантиран произход, напомни доц. Златева. Празниците не са време, в което трябва да консумираме храни, към които сме алергични, добави тя.


Източник: Черно море




Още по темата: общо новини по темата: 128
03.01.2017 »
02.01.2017 »
02.01.2017 »
01.01.2017 »
01.01.2017 »
01.01.2017 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: