Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Държавата пас за смъртта на делфините
Автор: Екип Burgas24.bg 08:43 / 26.07.2016Коментари (0)1077
© Вulfoto
В страната ни няма държавна институция, която да обяви категорично становище за причините, довели да смъртта на делфините в Черно море. Това стана ясно, по време на среща между рибарски организации и държавни структури в Бургас. От началото на годината откритите мъртви бозайници в региона са 80, от които нито един не е изследван, защото труповете са негодни за извършване на аутопсия.

"Всички открити делфини са били много разложени. Тялото трябва да бъде извън водата не повече от 24 часа", обясниха експертите. Оказва се, че отношение към проблема имат не само те, но и служителите във ведомствата на Ивелина Василева и Десислава Танева, инспекторите в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, екоорганизациите и дори общините. До момента нито една от посочените структури не е обявила становище за причините, довели до смъртта на делфините.

В повечето случаи сигналите за открити мъртви такива приключват с установяването на смъртта от представители на РИОСВ и унищожаването им от местните администрации с предаването за екарисаж. Според представители на БФ "Биоразнообразие", установяването на смъртта не е решение на проблема.

Рибарите пък са на мнение, че популацията на делфини в Черно море са увеличава, а оттам и високата смъртност на малките екземпляри. Те не изключиха възможността, причина за смъртта им да са и военните учения, които се провеждат в акваторията на Черно море. Нещо, което главният секретар на МВР Георги Костов отхвърли категорично с твърдението, че смъртта на откритите делфини е настъпила след удавяне, а на военните кораби нямало рибарски мрежи.

Браншовиците настояват, да се оповести причината за смъртта на делфините, след като се направят достоверни изследвания, както и да се уточни какво влияние оказват военните машини върху тях. Рибарските групи в Бургас отхвърлиха твърденията, че бозайниците са загинали в мрежите им. Те недоумяват и защо министър-председателят се занимава с "умрели делфини" при наличието на толкова много структури с отношение към проблема.

"Големият проблем е, че всеки един лаик може да отиде при премиера и да му каже нещо, а оттам да последва смъртна присъда за цял един бранш. Това е! Излъгаха премира Бойко Борисов, че ние сме виновни и той с лека ръка - хайде, забраняваме риболова", коментираха рибарите.

Те са на мнение, че зоните по НАТУРА 2 000 не бива да се разширяват. Несъгласни са и с финансирането на проекти за преброяването на делфините в Черно море. Заканиха се, че ще блокират пристанища, ако държавата им забрани да ловят риба.

От началото на годината откритите мъртви делфини по цялото Черноморие са 108.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: