Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Вижте как ще изглежда "Богориди" след ремонта!
Автор: Екип Burgas24.bg 13:40 / 15.06.2016Коментари (14)15114
Както Burgas24.bg вече съобщи преработеният проект за реконструкция на улица "Богориди" е готов. Ларгото не само запазва артистичния си дух, но е допълнено и с нови арт зони. Предвидено е увеличаване на озеленяването чрез изграждането на сенчести места за отдих, а част от старите павета ще бъдат използвани в новите покрития.

По улицата да бъдат обособени зони - "момчето с птиците", "рибарска мрежа" и карти на стария Бургас, които се асоциират с романтиката на града.

Проектът за "Богориди" бе осъвременен след предложения на бургазлии и забележки от кмета Димитър Николов за използването на по-качествени материали.

"Основен мотив в новия облик на улицата е запазване на романтичния й характер, вплетен в запазените исторически сгради, както и дообогатяване на артистичния й дух. В момента уличното осветление е неравномерно разположено, от разнотипни осветителни тела, някои от тях окачени по фасадите. Озеленяването е крайно недостатъчно, а улицата е преослънчена", заявиха архитектите от "Атика Р5", които са автори на проекта.

В преработения вариант се набляга на използването на повече естествени материали - гранитни плочи в различни размери в три нюанса на цветовете и гранитни павета от съществуващата настилка. Водещата линия за незрящи се използва и като композиционен елемент.

На възлови места, като кръстовищата на ул. "Богориди" с ул."Антим I", ул. "Славянска" и ул. "Морска", ще се оформят зони за отдих с внасяне на нови елементи на архитектурната среда. Засенчването ще е с метални перголи, в детайла на които са използвани характерни елементи от сгради от културното ни наследство. Перголите ще бъдат покрити с увивна растителност, която ще осигурява, освен сянка, и увеличаване на озеленените площи по улицата.

За да се оформи пространството на ул. "Славянска", е предвидено настилката да обхваща и кръстовището с ул. " Стефан Караджа", за да остане единно площадното пространство, оформено от фасадите на ъгловите сгради.

Според проекта, транспортният достъп по ул. "Ст. Караджа" и ул. "Славянска" е маркиран и ограничен с преходи в нивата от гранитни павета, а пешеходците са сигнализирани за излизане от пешеходната зона с тактилни настилки и метални ограничители по контура на уличното трасе. Основните елементи на улицата - кръстовища, пиацети, художествени елементи, са маркирани с вградени в настилката енергоефективни соларни блокчета.

Артистичният характер на улицата е дообогатен с нови художествени елементи.

Съществуващият фонтан на кръстовището на улиците "Богориди" и "Пейо Яворов" ще се ремонтира. Ще бъдат подменени облицовките и ще се доразвие като художествен елемент.

"Идеята е да бъде създадена скулптурна композиция "VIA PONTICA", която "подготвя" минувачите за връзката с Моста. Композицията от малко момче и птици, накацали по водния ефект, ще напомнят стиха на Недялко Йорданов "Момчето, което говори с морето", обясниха архитектите. Предвиден е и пояснителен текст, който да запознава с богатството на VIA PONTICA.

На южната страна на улицата, на кръстовището на ул. "Цар Симеон" и ул."Богориди", ще бъде разположена друга художествена пластика, също на морска тематика - "Рибарска мрежа", включваща мозайка от естествени камъни - гранит, мрамор, варовик, смалт и метална пластика с дължина 3 м.

На кръстовището с ул. "Софроний" съществуващата пластика "Грамофон" и съпътстващите я питейни фонтанки ще се реставрират и подредят в нова композиция. Около пластиката на грамофона ще се създаде зона за отдих с воден ефект и цветарници, вълнообразната форма на които подема вълната, изрисувана в настилката, и я изявява в обемни геоформи, оконтурени с пластични мозаечни бордове. Страниците на цветарниците са облицовани с гранит в два цвята с рисунък, наподобяващ вълна. Водата и елементите на синтез ще допълват асоциацията за море и връзката с него.

За допълнително охлаждане през лятото е предвидена система от мъглообразуватели, монтирани по стълбовете на осветителните тела и перголите.

На широкото площадно пространство преди кръстовището на ул. "Богориди" с бул. "Демокрация" се въвежда нов ритъм в настилката - гранитните плочи се уеднаквяват по големина и се очертават три концентрични правоъгълника, в средния от които ще бъде вписана мозайка "Карта на стария Бургас".

Идеята е да се съвместят три карти от различни периоди от историята на града, като са подчертани улиците и историческите сгради, запазили се до днешни времена. Мозайката ще бъде изпълнена от различни видове камък, гранит и мрамор и в нея ще бъдат вплетени метални стилизирани пластики на характерни исторически сгради.

В съответствие с историческата стойност на улицата, като ансамблов паметник на архитектурата, са предвидени нови осветителни стълбове, с визия, отговаряща на характера й. Ще бъде монтирано енергоспестяващо LED осветление, допълнено с адаптивна промяна на силата на светлината, съобразно броя на преминаващите през улицата и тяхното местоположение. На три места по продължение на улицата, в близост до засенчените зони с места за сядане, се предвижда поставянето на многофункционални осветителни стълбове, включващи достъп до Интернет, куплунги за зареждане на мобилни устройства и инвалидни колички. В близост до бул. "Демокрация" ще има и стълб със сензор за измерване на температура, влажност и замърсяването на въздуха с СО и СО2. Стълбовете ще бъдат допълнени със самонапояващи се висящи кашпи за цветя.

Старите павета от ул. "Александровска" и ул. "Богориди" ще се използват за полагане в преходите на транспортните улици, пресичащи пешеходната зона. За цялостното решение са избрани светлосиви термолющени гранитни плочи, тъмносиви и цветни в синьозелен нюанс. Цветовете са избрани така, че да контрастират с многоцветните исторически сгради. Имената на всички улици ще бъдат гравирани в настилката от двете страни, като всяка буква ще е изписана на отделна плочка.

Това ще даде възможност за лесна ориентация на пешеходците. Зоните на пресичане на пешеходното движение с транспортното ще са маркирани с ивици от жълти тактилни плочи за предупреждение на незрящите.

Места за сядане са предвидени в джобовете на площадното пространство към музея и около тревните площи в източна и западна посока от него, в задънката на ул. "Антим І" и от двете страни - северна и южна на кръстовището под засенчващите конструкции, на площадното пространство на ул. "Славянска", на ул. "Морска" от двете страни на кръстовището, в уширението на кръстовището с ул. "Цар Симеон І", около водната площ на ул. "П. Яворов" и по западната страна по ул. "Оборище". В южните задънки на ул. "Райна Княгина" са предвидени кръгли цветарници с дървесни видове, комбинирани с пейки. Около пластиката "Грамофона" местата за отдих са организирани около водната площ, под озеленена пергола и в продължение на вълните от геопластика, вградени в цветарниците.

Предвидени са над 50 пейки, включително дъговидни, единични, полукръгли и кръгли, някои ще бъдат с вградени цветарници. При засенчващите конструкции от озеленени перголи, местата за сядане ще бъдат между колоните, а до всяка колона е предвидена кашпа с увивна растителност.

Елементите на градски дизайн за цялата улица са съобразени с характера й на ансамблов архитектурен паметник. Използвани са елементи от красиви стари огради в детайлите на пейките и перголите. Нова питейна фонтанка се предвижда около музея.

Информационни пунктове ще бъдат разположени до ул. "Морска" и пред музея. Информационните тотеми ще са носители на туристическа информация и ще са пригодени за обслужване на незрящи.

Всички съществуващи осветителни тела ще се подменят с нови, в чиито дизайн са включени и конзоли за висящите кашпи за зацветяване. Перголите с озеленяване също ще бъдат с монтирани осветителни тела, които ще осигуряват и декоративен ефект. Декоративно насочено осветление ще има към скулптурната композиция "VIA PONTIKA" и към пластиката "Грамофона". Ефектно осветление ще има и водната площ в зоната на "Грамофона". Наземни вградени LED лампички ще маркират характерни места в настилката.

Съществуващите дървета, които не са много, се запазват. Нови дървета се предвиждат от източната страна на музея, а за постигане на допълнително засенчване на улицата са предвидени метални засенчващи конструкции. В зоните за сядане е внесено озеленяване в бетонови кашпи. В бетонови кашпи е и увивната растителност за перголите. Предвидено е комбиниране на новите осветителни тела с висящи декоративни цветни самополивни кашпи по цялото протежение на улицата.

Всички тревни площи ще бъдат с автоматизирана поливна система.

За цялата улица ще бъде осигурена достъпна среда за хората с увреждания. Ремонтът със сигурност ще започне след приключването на туристическия сезон. Първият етап от него ще включва цялостна подмяна на водопровода и подземните комуникации, които са изключително наситени под улицата.

Община Бургас предвижда и промени в наредбите, касаещи собствениците на заведения. Идеята е площите с външни маси да се оградят с предварително визуализирани кашпи за цветя, с указани видове растения. Обмисля се и идея за закупуването и поставянето на сандъчета за цветя по фасадите на сградите, които да бъдат дарени на собствениците им.




Още по темата: общо новини по темата: 12
04.05.2018 »
20.03.2018 »
21.03.2017 »
02.03.2017 »
12.07.2016 »
12.07.2016 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Може да е много хубаво, но няма едно дръвче по този дълъг, дълъг булевард
+1
 
 
Метални перголи-върха на романтиката! По-добре помислете как да покриете сцената и част от пейките за сядане на "Охлюва"
Aнонимен
на 15.06.2016 г.
-1
 
 
Кмета Чичо Вафла да си ходи веднага. Заедно с другите малоумници около него. Съсипаха града !
Aнонимен
на 15.06.2016 г.
-1
 
 
СТРАХОТНО БРАВО НА БУРГАЗЛИИ ТАКАВА КРАСОТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ 4ЕСТО ДОРИ И ТУК ПОЗДРАВИ ОТ ДЕУТСЦХЛАНД
0
 
 
Най-много съм против премахването на заведението до Грамофона - "Мерилин". И на проекта го няма голямото дърво над него! :(
Aнонимен
на 15.06.2016 г.
Aнонимен
на 15.06.2016 г.
-1
 
 
Това не е зеленина, това е бутафория. Чиято поддръжка ще струва много и няма да има никакъв ефект. Кмета да внимава с фонтаните, че съсипа почти всички!!!!! И защо Богориди,а не-Александровска, която е пълен кошмар????? Няма ли да престанете с тез екстравагантности за милиони, от които ни е срам, г-н кмете?????
Aнонимен
на 15.06.2016 г.
-1
 
 
СТИГА С ТАЗИ СИВОТА СТИГА С ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ПЛО4КИ
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: