Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Плевнелиев зове депутатите да въведат правила за всички изделия за пушене
Автор: Екип Burgas24.bg 14:27 / 07.04.2016Коментари (1)2302
©
Президентът Росен Плевнелиев обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия, приет от Народното събрание на 24 март 2016 г. 

С него се въвеждат във вътрешното законодателство новите завишени изисквания на Директива 2014/40/ЕС на Европейския парламент и на Съвета относно производството, представянето и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия, съобщиха прессекретариата на държавния глава.

Основното съображение за приемане на Директивата е осигуряването на високо равнище на защита на човешкото здраве, особено на младите хора. Така се изпълняват и задълженията на Съюза по Рамковата конвенция на Световната здравна организация за контрол на тютюна. 

По тази причина държавите членки трябва да въведат до 20 май 2016 г. новите правила за пускането на пазара и ясното визуализиране на вредите от тютюневите и свързаните с тях изделия, каквито са и растителните изделия за пушене.

Президентът напълно подкрепя желанието на народните представители сред обществеността да не остане никакво съмнение, че със създаването на регламент за растителните изделия за пушене се нарушават разпоредбите на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и се легализират наркотични вещества. 

Директивата по никакъв начин не разрешава употребата на наркотични вещества, а напротив - има за цел създаване на повече гаранции за човешкото здраве. На световния пазар се предлагат растителни изделия за пушене, които не съдържат наркотични вещества, но също са вредни за здравето. 

При пушенето им се отделят подобни или същите вредни емисии от катрани, въглероден оксид, пепел и други токсични вещества, които се отделят и при горенето на тютюна. Обществото трябва да е наясно с тези последици.

Съображенията на Европейския парламент и на Съвета за създаване на регламентация на общностно ниво за растителните изделия за пушене са, че те също представляват риск за здравето, макар че могат да се възприемат като безвредни или по-малко вредни поради липсата на тютюн в тях. 

Държавният глава обръща внимание на народните представители, че липсата в българското законодателство на забрана за продажбата на тези изделия на територията на детски ясли, градини, училища, на лица под 18 години, както и на изисквания за предупреждение върху опаковките им, че увреждат здравето, каквито има за тютюневите изделия, създава предпоставки за безконтролното им разпространяване на пазара. Това неминуемо ще има вредни последици за здравето на хората, особено за подрастващите.

Президентът призовава народните представители в срока, предвиден в директивата, да създадат законови механизми в съответствие с нея, които в максимална степен да предотвратят риска за здравето и най-вече за здравето на нашите деца, по отношение на всички изделия за пушене. 

Държавният глава очаква това да стане чрез провеждане на широк обществен дебат, за да не остане и най-малкото съмнение, че тези растителни изделия могат да съдържат наркотични вещества.




Още по темата: общо новини по темата: 91
21.02.2024 »
13.03.2019 »
04.09.2018 »
16.04.2018 »
19.06.2016 »
22.01.2015 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
ЕП-европейският парламент да вземе да разпореди освен за цигарите и алкохола цените да бъдат по тяхен образ и подобие "разбирайте цени като тяхните"но да вземе да разпореди и ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ ДА СТАНАТ СЪЩО КАТО ТЯХНИТЕ,в противен случай - НЕ СИВА ИКОНОМИКА АМИ МОЖЕ И КАФЯВА ДА СТАНЕ.!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: