Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Полицията с ценни съвети към студентите
Автор: Екип Burgas24.bg 13:57 / 06.12.2014Коментари (2)1552
© Burgas24.bg
Практически препоръки за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на пътуванията във връзка с празника на студентите - 8 декември:

По време на празненствата на студентите в периода около 8 декември се предприемат пътувания до различни населени места или в райони извън тях.

Пътуванията са свързани с вероятността от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП) по вина и с участие на водачи на автомобили, най-често с малък стаж и опит, превозващи компании от студенти. 

Основните рискови фактори са: превишена или несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на местността скорост; предприемане на рискови изпреварвания; отнемане на предимство и управление на автомобили от неправоспособни или употребили алкохол шофьори.

Празничното настроение и силните емоции обикновено са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията води и до безкритичност, и опасна агресивност.

Високите децибели на музиката в купето на автомобила допълнително създават опасност от ПТП.
Препоръки към студентите:

1. Ако празникът ще бъде в населеното място, в което живеете или учите, е па-добре да не шофирате и да оставите автомобила си, за да избегнете евентуални рискове.

2. Ако ше пътувате до мястото на празненството, преценете собствения си опит като шофьор. Не забравяйте, че са възможни снеговалеж, поледици и други зимни изненади.

Погрижете се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Снабдете се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник.

Планирайте пътуването така, че да избегнете шофирането на фарове.

3. Ако почерпката за празника започне още в автомобила, който Вие управлявате, не се изкушавайте дори със съвсем малко количество алкохол, защото и малките концентрации увеличават значително риска от катастрофа.

4. Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора, затова помолете приятели си да се съобразяват с това.

5. При пътуване заедно в група автомобили не се поддавайте да Ви въвлекат в "състезание"...."гоненица" и рискови изпреварвания.

Ако вашият шофьор управлява рисково - превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и вашия живот.

6. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково.

7. След празничната нощ е важно водачът да е добре отпочинал и освежен напълно. Най-добре е от вечерта да определите кой ше Ви вози по обратния маршрут.

Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Управлявайте автомобила с намалена скорост, на по-голяма дистанция и не предприемайте рискови изпреварвания. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя. Една кратка почивка ще Ви се отрази положително.

8. Ако попаднете в ситуация да няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис и не потегляйте, макар че не Ви се иска да закъснявате.

При необходимост сигнализирайте на телефон 112.
Пожелаваме Ви приятни празнични дни и безопасно пътуване!




Още по темата: общо новини по темата: 55
09.12.2023 »
08.12.2023 »
08.12.2023 »
07.12.2023 »
02.12.2023 »
27.11.2023 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
полицията вместо да дава съвети, да излиза по улиците... от сутринта има три тежки инцидента, с един загинал човек, каква е причината пловдивската полиция да я няма по улиците?
0
 
 
как може по прост да дава съвети на по умен те полицайте никога не са били студенти
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: