Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Съветниците дадоха зелена светлина за Океанариума
Автор: Екип Burgas24.bg 17:24 / 29.01.2013Коментари (0)2235
© Impact Press Group
Общинските съветници приеха да бъде открита процедура за предоставяне на концесия за проектиране, строителство, управление и поддържане на "Парк Океанариум - водно-развлекателно релаксационен комплекс на територията на Парк "Езеро" с 38 - да, 9-въздържал се и 1 - против.

Предложени бяха в началото от съветната комисия няколко промени в размера на банковата гаранция, която концесионерът ще предостави на община Бургас. Друго предложение е шест общински съветници да влязат в Комисията за избор на концесионер. Еднократното плащане 660 000 лева за изграждане на нова Конна база, заяви Златина Димитрова, представител на община Бургас.

Предложени са и по-кратки срокове, касаещи концесията. Да се създаде Консултативен съвет, който до подпомага работата на двете страни, са други предложени от общината промени, които бяха приети.

Кметът Димитър Николов призова общинските съветници да гласуват за този уникален проект. Той допълни, че проектът освен повече туристи, ще допринесе и за откриването на нови работни места. Той припомни, че става въпрос за концесия. Шест пъти се увеличило общинското имущество, допълни той по предходната докладна за Програмата за общинската собственост. Част са дошли безвъзмездно от държавата, друга част от спечелени дела и др.

Пет пъти превишаваме имотите като оценка, отколкото имотите, които продаваме. Активите на община Бургас растат, категоричен бе кметът Николов. 5-6 милиона туристи ще посетят през следващото лято Бургас, имайки предвид изграждането на новия пасажерски терминал на бургаското летище.

Диян Димов от ГЕРБ посочи, че във фирмата, която има интерес от инвестицията руската "Мостовик" има офис, малко по-малък от замък и в нея работят 18 хиляди души. Валентин Фъртунов от НФСБ посочи, че теренът е много привлекателен и всичко се претупва. На него не са ясни ред неща от финансовата част и самото представяне на проекта е на изключително ниско ниво от страна на администрацията. Според него много са недогледаните неща. Руслан Карагьозов от ГЕРБ посочи, че общината печели хора, туризъм, приходи. Живко Димитров от ГЕРБ допълни, че общината ще получава процент от брутните приходи и не може да слезе под 60 000 лв. Златният имот е затрупано от отпадъци блато, категоричен бе общинският съветник. Заместник - кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев посочи, че застроената площ е над 25 хиляди квадратни метра, зелените площи ще поддържа концесионерът. Общината ще получава 1% от брутните приходи на концесионерът. Изчислено е, че от нощувки в Бургас годишно се получават 188 млн. лв., а сега очакванията са да нараснат над 600 млн. лева. Това съоръжение ще си избие парите за 14 години, според оптимистичното прогнозиране. Минимум община Бургас ще спечели 6млн. лв. Валентин Касабов от НФСБ посочи, че като чуе концесия му настръхва косата като припомни концесията за подземния паркинг на площад "Св.св. Кирил и Методий".

Той припомни и случаят с атракциона в Парк "Езеро". Зам.-кметът Стойчев посочи, че критериите за участниците са изключително високи. Относно концесиите като добър пример посочи концесията на спирките. Той даде пример с изграждането на лондонското метро, където всички рискове са за сметка на инвеститора, в отговор на твърдението на Дражев, че концесията е нещо африканско. Когато се взимат решения на довода Варна има делфинариум, а ние не, са чисто комплексарски, според Евгений Мосинов от БСП.

Той зададе два въпроси защо е избран точно този имот, предвиден за екоцентър, след това е преотреден за атракционни дейности. Кога ще започне реалното изпълнение по договора, запита още Мисонов. Той попита какви са личните гаранции на кмета Николов за тази инвестиция. Идеята за изграждане на такъв център е от 2011 година, обясни гл.архитект Веселина Илиева. Теренът е с достатъчен размер да позволи в паркова среда да бъде изградена добра програма и услуги. Този терен е достатъчно близък, до този в които преди 30 години е има идея да се изгради делфинариум. Той граничи с ж.п. линията, която има предложение да бъде ползвана от община Бургас. Съчетанието на флора и фауна е друг фактор. Проектирането и започване на дейност до 18 месеца, каквото беше предложението на Мосинов, е кратък период, тъй като предстои да се прави и екологична оценка, обясни арх. Илиева.

От БСП ще подкрепят докланата, ако се приеме концесионно плащане от 100 000 лева и строеж до 18 месеца, заяви Мосинов. Предложението за 100 000 лева на Ангел Божидаров не бе прието. В една част от този Океанариум наистина ще има делфинариум, но там се предвижда да има и аквариум с нетрадиционни за Черно море морски обитатели. В рамките на Океанариума се предвижда също така да бъде изграден и аквапарк. Теренът предвиден за строителството на Океанариума е с площ 117 805 квадратни метра и е разположен на територията на парк "Езеро". В момента този терен е неизползваем, а на част от него се намира Конната база, която се предвижда да бъде преместена на друго място. Това преместване може да се осъществи с първата вноска от сумата за концесионното плащане.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 19
12.11.2018 »
09.03.2015 »
01.10.2014 »
26.11.2013 »
27.10.2013 »
30.08.2013 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: