Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте какво трябва да знаете за референдума, който ще се проведе на 27.01.2013 г.
Автор: Екип Burgas24.bg 11:11 / 27.12.2012Коментари (5)1158
© Burgas24.bg
На 27 януари 2013 г. ще се проведе национален референдум относно развитието на ядрената енергетика в България. Гражданите на Република България ще гласуват с "Да" или "Не" в отговор на следния въпрос на референдума:

"Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

Мотиви:

Референдумът е форма на пряка демокрация. Именно българският народ като суверен трябва да се произнесе по такъв важен въпрос за продължаване развитието на ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала.

Важно е да се осигури възможност на гражданите да направят своя информиран избор, гласувайки на референдума, като по този начин ще се докаже, че обществото има своята основна роля в изграждането на демократична България.

Предложеният референдум съответства на изискванията на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и на Конституцията на Република България.

Съгласно приетата на 01 юни 2011 г. Енергийна стратегия на Република България до 2020 г. - основополагащ документ на националната енергийна политика, в търсене на разумния баланс между наличния енергиен ресурс в страната и европейските цели за чиста енергия българската държава декларира своята подкрепа за развитието на ядрената енергетика.

Решението на конкретните социално-икономически, технически и финансови параметри на всеки проект е от компетентността на Министерския съвет съгласно Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Изграждането на ядрена електроцентрала е предизвикателство пред нашата държава и суверенът е този, който трябва да реши да продължи ли да се развива ядрената енергетика чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала.

Съгласно § 1, т. 53 от Допълнителните разпоредби на Закона за безопасно използване на ядрена енергия "Ядрена централа" е електроцентрала, в която енергията се генерира от един или повече ядрени реактори и която може да включва прилежащите съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, разположени на една площадка, за които са предвидени обща
физическа защита и аварийно планиране.

Начин на гласуване по въпроса на референдума:

Какво означава гласуване с "Да":

Вотът с "Да" означава, че гласуващият е за изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България.

Какво означава гласуване с "Не":

Вотът с "Не" означава, че гласуващият е против изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България.

Време, място и ред за провеждане на референдума:

Време за произвеждане на референдума:

В изпълнение на чл. 14 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление Президентът на Република България определи дата за провеждане на референдума: 27 януари 2013 г. (неделя).

Място за произвеждане на референдума:

Гласуването се провежда в съответните избирателни секции на територията на страната, включително на дипломатическите и консулските представителства на Република България, по актуализирани списъци за изборите за народни представители.

Ред за произвеждане на референдума:

Право да гласуват на националния референдум имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума.

Бюлетината ще съдържа въпроса за произвеждане на референдума и два възможни отговора - "Да" и "Не", написани с еднакъв шрифт.

Всеки гласоподавател гласува, като поставя в плик бюлетината, на която е зачертан избраният от него отговор "да" или "не", излиза от кабината и го пуска в избирателната урна.




Още по темата: общо новини по темата: 109
11.10.2023 »
07.10.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
10.07.2023 »
09.07.2023 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.12.2012 г.
+1
 
 
Може би трябваше и пояснение-зачертаването на ДА означава съгласие да се строи нова ядрена централа,зачертаването на НЕ - да не се строи нова ядрена централа. Възможно е някои хора да се объркат ,ако това не се обясни и напише в медиите.п
Aнонимен
на 27.12.2012 г.
0
 
 
не гласувам .Но на референдум ще отида.
0
 
 
Въпросът на референдума е неясно зададен. "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?", т.е. да продължим строежа на Белене или да строим 7- ми реактор в Козлодуй? "...нова ядрена електроцентрала" вероятно означава Белене?
Aнонимен
на 27.12.2012 г.
0
 
 
Турците по-глупавиви ли са, че се вдигнаха на протест срещу построяването на такава централа до Резово? Страната им е необятна, но те не искат да замърсяват дори едно кътче от нея.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: