Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиерът ще замрази преговорите за АЕЦ "Белене" до провеждането на референдум
Автор: Екип Burgas24.bg 17:34 / 01.10.2012Коментари (2)1464
©
Премиерът Бойко Борисов ще замрази преговорите за АЕЦ "Белене" до провеждането на референдум. Решението идва няколко дни, след като управляващите обявиха, че американският "Глобъл пауър консорциум" има интерес към реализиране на проекта. И премиерът каза, че България ще преговаря с американците, ако насреща бъде внесен депозит от 200 млн. долара или евро.

Днес Борисов обясни, че ще разпореди преговорите с инвеститорите да бъдат замразени, за да се даде отговор на експертните въпроси. Премиерът категорично отхвърли варианта за избори и обсъждане в един ден, но не изключи възможността мненията "за" и "против" АЕЦ "Белене" да се дават и по електронен път.

"Дебатът трябва да бъде в парламента веднага и съответно да бъде много ясно разписан референдумът. Като се дадат 22 милиарда, кой откъде ще ги вземе, колко след това ще струва токът, след това кой ще прави преносната мрежа, откъде ще се носи ядреното гориво. Сиреч ще обременим хората с много експертни въпроси и ще е важно тогава българина много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа за или против", каза Борисов.

По думите му референдумът може да се проведе по електронен път, за да бъде по-икономично, което ще е и тест за гласуването по този начин. Премиерът постави въпроса защо Сергей Станишев не е подписал досега за АЕЦ "Белене" и призова социалистите, когато говорят за монополи и олигарси да посочат конкретни имена.

ГЕРБ оттегля от НС предложението за нови преговори по проекта, стана ясно на извънредна пресконференция на министъра на икономиката с енергетиката Делян Добрев. Проекторешението бе внесено на 27 септември и трябваше да се гледа от Народното събрание тази седмица. Добрев също заяви, че е по-важно народът първо да се произнесе за "Белене".

Според него предложението от петък е редно да бъде изтеглено, след като има над 500 000 легитимни подписа за референдум. Добрев каза, че темата на референдума трябва да бъде прецизирана, каквото мнение изрази по-рано и президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава също каза, че парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум.

Държавният глава коментира темата в словото си при откриването на новата учебна година в Техническия университет. Той посочи, че има над 500 000 валидни подписа за референдум и следователно трябва да се направи допитване, иначе по думите му ще се нанесе удар по демокрацията в България.

Ние вече практически сме в процедура по референдум, но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро, в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор, каза президентът.

Инвеститорът - без опит

Според президента, правителството правилно поставя куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор без никакъв опит в ядрената енергетиката.

"Първият български референдум заслужава истински дебат в парламента, всички съмнения да се разчистят, всички цифри и параметри да се сложат на масата - кой какво е свършил, колко ще струва, откъде ще дойдат парите, кой ще носи риска, какви са алтернативите, как ще се отрази на следващото поколение", каза Плевнелиев.

Той изтъкна необходимостта да се дадат отговори на тези въпроси и да се направи дебат в парламента и в публичното пространство.

Президентът апелира за пълна прозрачност по енергийните проекти, за да бъде българският народ коректно информиран преди да направи своя избор на референдум.

Промяна на въпроса

Според президента въпросът за референдума трябва да бъде редактиран. Като посочи, че законът не разрешава да се организира референдум за конкретен проект, Плевнелиев каза, че въпросът на референдума трябва да бъде или по-общ по примера на Италия и Австрия - "Да се развива ли атомна енергетика в България за в бъдеще чрез изграждане на нови ядрени мощности?".

А ако се търси конкретизиране на площадката въпросът да бъде: "Да се развива ли атомна енергетика в България за в бъдеще чрез изграждане на нови ядрени мощности на площадките в "Козлодуй" или "Белене?", на които да се отговаря с "да" или "не".

Депутатите могат по закон и са длъжни да редактират въпроса, защото така както е зададен в момента е некоректен и непълен, посочи Плевнелиев.

Източник: btv




Още по темата: общо новини по темата: 109
11.10.2023 »
07.10.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
10.07.2023 »
09.07.2023 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Нещо не разбирам.. Било икономически неизгодно да строим централата с наши пари, пък ако имало външен инвеститор ще се строи ? Дефакто тази централа ще е собственост на инвеститора?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: