Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
България влезе в черните световни хроники
Автор: Екип Burgas24.bg 07:55 / 19.07.2012Коментари (0)1500
© Bulphoto
"Чудовищен атентат срещу израелски туристи в Бургас". Така "Сега" отрази случилото се в късния следобед на летище в Бургас. България влезе вчера в черните световни хроники с първия кървав международен атентат в историята си, пише БТА. Около 17.25 часа на паркинга пред летище Сарафово в Бургас бе взривен автобус с израелски туристи. Това е първият терористичен акт срещу чужди граждани у нас. Израелският премиер Нетаняху обвини Иран за трагедията, при която загинаха поне 7 души и бяха ранени над 30.

"Взривиха автобус с израелци в Бургас", е водещото заглавие на "Дума". Взривеният автобус с пловдивска регистрация е взел 40 туристи от пристигнал в 16,50 ч. самолет на авиокомпания "Еър Виа", за да ги откара до хотела им в Слънчев бряг. От ударната вълна са били подпалени намиращи в съседство други автобуси и леки коли. Информацията за взрива веднага бе разпространена от световните агенции. До 19 часа вчера обаче нито една българска държавна институция не потвърди, че става дума за терористичен акт, нито излезе с официално изявление за случващото се в Бургас. Вместо тях това направи говорител на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който съобщи, че "взривно устройство е било взривено" в автобуса. Към мястото на инцидента отпътува почти цялото държавно ръководство начело с Плевнелиев и Борисов.

Две версии за взрива коментира "Новинар", в статията си "Обикновен тероризъм". Горели са 3 автобуса, най-вероятно единият е бил взривен, а другите са се запалили впоследствие. Взривът е бил оглушителен, а пламъците - високи около 5 метра. Туристите са се качвали в автобуса на път за Слънчев бряг.

Когато всички са били вътре, той е избухнал. Операторската фирма, която е организирала екскурзията, е "Отава". Според друга версия взривени са били 2 автобуса с израелски туристи. "Терорът е в България", е водещата новина на "24 часа", илюстрирана с потресаващи снимки. Ужасът е пълен, хвърчат линейки и пожарни, има жертви. Според непотвърдена информация в два от автобусите са били поставени бомби, които са пренесени с багажа и са се намирали в багажното отделение отдолу на автобусите.

Задействани са с дистанционно. От взривната вълна е пометен и третият автобус. В момента се прави списък на всички пътували с авиокомпанията, за да се установят жертвите. В предистория изданието припомня, че на 05. 01. 2012 г. израелският в. "Аарец"съобщава, че ливанската ислямска групировка "Хизбула" подготвя атентат срещу израелски туристи, идващи на почивка в България. Разузнавателната информация е била предадена на израелските служби за сигурност и на българските им колеги.

С голяма снимка на първа страница и заглавие "Атентат на летище Сарафово", "Труд" отразява терористичния акт срещу израелските туристи, станал в 17,25 часа вчера. Заради безпрецедентното покушение за Бургас веднага заминаха президентът Росен Плевнелиев, вътрешният министър Цветан Цветанов, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и външният министър Николай Младенов. Летището веднага бе затворено, а всички полети - отменени. Пътят към Слънчев бряг бе блокиран от полиция. До 21 ч никой не пое отговорност за кръвопролитието. "Стандарт" обобщава: "Терор! Кървава баня в Сарафово."Рейсове с израелски туристи взривени на летището. 6 загинали и поне 30 ранени в касапницата. Версиите: Жена камикадзе или куфари бомби. Глас по телефона: "Евреи ще загинат!" Пожарната се забавила 15 минути.

Цялата първа страница на "Монитор" е в снимки, обединени от заглавието: "Летище Бургас в кръв". Изданието съобщава за анонимна заплаха за предстоящия атентат, отправена от мъж, в офиса на фирмата превозвач по телефона, час по-рано. Той заявил, че израелските туристи ще бъдат посрещнати от две бомби.

Пресата не загърбва коментарите и по мониторинговия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за България, обхващащ период от 5 години. "Сега" цитира Брюксел: "Стига закони, дайте списък с осъдени!"

Премиерът Бойко Борисов и министрите Николай Младенов, Цветан Цветанов и Диана Ковачева обясниха, че правителството приема критиките в доклада на ЕК и е решено да се поправи. България ще бъде оценявана занапред от Европейската комисия главно според броя на осъдените заради корупция на високо равнище и организирана престъпност.

Брюксел няма да се интересува вече толкова от приетите закони и структурните промени в институциите, защото смята, че е създадена задоволителна правна рамка и са налице достатъчно инструменти за борба с престъпността. За да има време държавата да се справи, следващият доклад ще бъде представен чак в края на 2013 г., а междинни доклади няма да има. "Законите са налице, сега е важно да бъде гарантирано тяхното прилагане", заяви председателят на ЕК Жозе Барозу, който за първи път представи лично докладите за България и Румъния.

"Барозу е безкомпромисен: "Напредъкът на България е относителен", е коментарът на "Дума". Изданието обобщава: Докладът на ЕК е размазващ. Комисията предписа пет препоръки на страната и обяви, че правителството няма ясна посока. Документъте от 26 страници, като почти всяка констатация за позитивно действие от наша страна е последвана от "въпреки че...". Докладът изобилства от тежки констатации, а анализът показва, че слабости се откриват на всички фази от процеса на разследване иот съдебния процес, на ниво полиция, прокуратура и съдилища.

Извършеното от ВСС уволнение на председателя на Съюза на съдиите в качеството му на съдия буди безпокойство, заявяват от Брюксел. Цялостното впечатление на докладчиците е за неспособност да се спазва разделението на държавните власти."След пет години реформи -Брюксел още не може да ни се довери", пише "Новинар". В доклада е отчетена политическата воля за реформи. Основните критики в документа са, че Висшият съдебен съвет не управлява ефективно, а независимостта на съда епоставена под въпрос. Европейската комисия изразява особена загриженост към "слабата разкриваемост" на поръчковите убийства.Отчетено е, че от 2007 г. насам страната ни е приела множество законодателни поправки, които обаче не са пълни.

"Капитал Daily" цитира позицията на премиера: "ЕК и този пътдаде един много обективен, много точен доклад. Написаното изцяло отговаря на обективната действителност в България.

Според премиера Бойко Борисов следващите 18 месеца са времето, в което всички български институции ще докажат своята решимост да променят съдебната система и да ограничат корупцията и организираната престъпност. "Поканете публично предишното правителство, защото докладът е за петте години и там особено сепосочва и законът им за амнистия, който си бяха приели", каза Борисов. "Негативизмът към ВСС е изцяло към предишното правителство, защото предишният парламент избра този ВСС, който направи всичките тези бели", допълни той пред министрите си.

Очаква се главният прокурор Борис Велчев да поиска от парламента да свали имунитета на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов, информира "Новинар". От МВР съобщават, че Аврамов е задържан и се разследва за търговия с влияние. Депутатът беше арестуван при акция на ДАНС и ГДБОП заради поискан и получен подкуп от 50 000 лв. Срещу тях той трябвало да въздейства на длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" в страната за отпускане на субсидии за определен земеделски производител.

Според "24 часа": "Депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов е поискал 100 000 лв. и 3000 дка от фермер". Глобили са го с 5000 лв. за конфликт на интереси. Аврамов се е опитал да прокара лобистка поправка в Закона за земята. Съпругата му е управител на фирмата за месопроизводство "Гала-М". През 2010 г. Илонка Аврамова е избрана за евробизнес дама. Председателят на НС Цецка Цачева коментира случая с думите: "Голям срам, законите са за всички!"

"260 металурзи са напуснали ОЦК", конкретизира "Дума". Металурзите от Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали ще изчакат само още 3 дни, докато траят преговорите между банките-кредитори за съдбата на предприятието, и после ще напуснат.

В рубриката си здраве, "Новинар" уведомява, че България е единствената държава в Европа, която не подсигурява лечение от хепатит C на наркозависимите, които се лекуват с метадон. Думите са на д-р Станимир Хасърджиев,председател на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".

Целта е да се изолира разпространението на заразата, поради което програмата е наречена Treat to prevent (Лекувай, за да предотвратиш). "Не срещаме достатъчно разбиране и от специалистите", обясни д-р Хасърджиев. Според него решението на гастроентеролозите за въвеждане на подобни ограничения за лечението на наркозависимите преди години е продиктувано от ограничения бюджет и огромната листа с чакащи за лечение. Ситуацията вече е променена и е крайно време да се направят стъпки за осигуряването на достъпна терапия, както и да се осъществи по-ефективна превенция на разпространението на хепатитC, особено за хората, които са под контрол.

"Само болниците, които имат пари, вдигат заплатите", съобщава "24 часа". Месечните възнаграждения ще се увеличат самовъв финансово стабилните здравни заведения, които нямат задължения. Увеличението е до 20% от юли и до 10% от януари. "Парадокс - лекарства по-скъпи заради намалените надценки", обясни вчера пред "Труд" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки . Той бе категоричен, че не от надценките, а от намаляването на ДДС, което в момента е 20 на сто, ще дойде чувствителното поевтиняване на медикаментите.




Още по темата: общо новини по темата: 348
18.07.2023 »
18.07.2023 »
19.03.2023 »
08.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: