Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Израел: Няма риск за наши туристи в България
Автор: Екип Burgas24.bg 20:33 / 18.07.2012Коментари (0)1445
© ЕПА/БГНЕС
Лидерът на "Хизбула" шейх Хасан Насрала
Израелската служба за борба с тероризма заяви тази вечер, че не разполага с конкретна информация относно възможно терористично нападение срещу израелски туристи в България, и че те не трябва да се въздържат от посещения в страната, съобщи в. "Аарец", цитиран от БТА.

Службата изтъкна, че първоначалното предупреждение на ръководителя на отдела за сигурност в израелското министерство на транспорта Дани Шенар по този въпрос, цитирано днес от Агенция "Фокус", било направено преди три седмици.

Изявлението на Службата за борба с тероризма беше направено няколко часа след като Дани Шенар заяви пред вестника, че е помолил няколко европейски страни да засилят мерките за сигурност около туристически групи от Израел в хотели и ски-курорти, като изрази безпокойство относно евентуални терористични нападения в българската столица София.

"Помолих официално да се затегне сигурността поради опасения за инцидент, свързан със сигурността", посочи Шенар. Той добави, че е помолил "службите за сигурност в Европа да ескортират групите израелски туристи и да провеждат обиски с полицейски кучета".

Миналата година израелските посолства по света получиха няколко терористични заплахи, които съвпаднаха с третата годишнина от смъртта на Имад Мугние, заместник-ръководител на ливанската шиитска ислямистка групировка "Хизбула", припомня вестникът.

Мугние беше убит през 2008 г., когато автомобилът му експлодира. "Хизбула" обвинява Израел за убийството му, въпреки че Израел отрича всякакво участие.

Във връзка с днешните твърдения на израелски медии, пресслужбата на българското правителство посочи, че българските специални служби не са получавали и не разполагат с информация за подготвянето на терористично нападение на територията на страната.

По-рано днес Агенция "Фокус" цитира израелската агенция "Курсор", според която имало информация за подготвящи се атентати срещу израелски граждани на летищата в Европа, преди всичко в София.

България се е оказала в центъра на подготовката на възможен мащабен атентат заради големия брой израелци, които пристигат в зимните курорти на страната и посещават и други туристически обекти.
Степента на терористична застрашеност на България не е повишена,

заяви пред БТА главният секретар на МВР Калин Георгиев по повод разпространената информация.

"Допълнителните мерки на летището в София са взети от дирекция "Сигурност" на аерогарата. Те касаят проверки на вещи и обекти, но това за МВР са стандартни и рутинни процедури", каза Георгиев.

Българските специални служби не разполагат с информация за подготвян терористичен акт на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Днес сутринта на Летище София се е състояла работна оперативка с представители на израелската авиокомпания "ЕЛ АЛ", Дирекция "Сигурност" на Летище София и представители на Главна дирекция "Гранична полиция" съобщи пресслужбата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Обсъдена е била подадената информация, направена е оценка на риска и са набелязани съответните мерки за сигурност. Самолетът на "ЕЛ АЛ" е кацнал и след това излетял безпроблемно.

Макар да е представена в парламента на Ливан, шиитска групировка "Хизбулла" е в списъка на терористичните организации на САЩ.
"Хизбула" е поемала отговорност за извършването на множество атентати, за отвличането на израелски войници, вземането на заложници, нападения над израелската територия и пр.

Групировката бе намесена и в убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири през 2005 г.




Още по темата: общо новини по темата: 348
18.07.2023 »
18.07.2023 »
19.03.2023 »
08.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: