Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас се отказва от проект за 8,5 млн. лв. заради обществено недоволство
Автор: Екип Burgas24.bg 13:30 / 08.03.2012Коментари (22)4123
© Burgas24.bg
"Социален блок няма да има. Уважавам мнението на моите съграждани от "Меден рудник", въпреки че не съм съгласен с него. Не съм от тези политици, които използват етническата карта за извличане на дивиденти и няма да допусна такъв тип напрежение. Направихме много за "Меден рудник" и продължаваме да правим, но съжалявам за тази пропусната възможност да увеличим общинския жилищен фонд с европейски средства. Искам предварително да се извиня на десетките семейства, които идват в приемния ми ден с молба за настаняване в общинско жилище, че не успяхме да осигурим за тях тази допълнителна възможност". Това заяви кметът Димитър Николов при вчерашното обществено обсъждане на проекта "Социални жилища - модел за социално включване".

Община Бургас го спечели в конкуренция с 30 други български общини и със средствата по него можеше да бъде изградена многофамилна жилищна сграда с капацитет 52 апартамента. Идеята беше те да се ползват от млади семейства без собствен дом, чакащи от години настаняване в общинско жилище, от хора с увреждания и многодетни майки, от самотни пенсионери. Никъде в проекта не беше заложен етническият принцип за настаняване. За осъществяването на проекта бяха заложени 8,5 млн, лв., като 4 млн. - за строителството на модерната жилищна сграда, а останалите 4,5 млн. лв. - за обучения, социални асистенти, професионална квалификация и др.
 
"Европейските ни партньори също изразиха днес мнение, че не си заслужава да се влагат европейски средства, ако те предизвикват омраза, ненавист и конфликт между хората. Сроковете не ни позволяват да търсим друго място, където да се реализира този проект", каза още Николов. Повод за думите му са изразените снощи намерения на гражданите за протести и граждански неподчинения против реализацията на проекта с предубеждението, че ще бъде ромски.
Според Николов, хората не са виновни, защото са били манипулирани на етническа тема от политици в местния парламент.

Никой не пожела да чуе аргументите в подкрепа на проекта, а те бяха следните:

В момента общинският жилищен фонд е изцяло запълнен. Млади семейства и хора, изпаднали в критична ситуация без покрив над главата, чакат с години, докато се настанят в общинско жилище. В същото време кризата не позволява на Община Бургас да строи със собствени средства нови жилищни кооперации.

Настаняването в социалния блок щеше да става по специални критерии. Щяха да бъдат одобрени хора, на които да се даде шанс да "стъпят на крака", а не социални паразити, които не проявяват никаква активност и отговорност към живота си.
Избраното място беше в близост до училище и детска градина, защото едно от условията за настаняване щеше да е децата на съответните семейства да бъдат добри ученици и да ходят редовно на училище.

За разлика от останалите блокове в района, в които апартаментите са частна собственост и при конфликти между съседи е невъзможно Общината да се меси, в този кметската администрация щеше да има възможност да контролира и наказва безсъвестните стопани.

Апартаментите в социалния блок щяха да бъдат оборотни. Настанените в тях щяха да ги обитават по няколко години, докато си намерят работа и си стъпят на краката, а после да ги отстъпват на други нуждаещи се.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.03.2012 г.
0
 
 
Абе кой иска циганин за комшия ток и вода няма да плати сметките във входа няма да плати и накрая ще те обере докато си на работа .Като искате цигански блок в комлука място колкото щеш повечето цигани в Меден Рудник са от комлука
Aнонимен
на 08.03.2012 г.
-2
 
 
Добре бе пичове, що не го направите въпросния блок в Славейков, Изгрев, Лазур, Бр.Миладинови или Зорница например а? Сичкото сиган трябва да е в М.Рудник така ли? А Ветрен, Сарафово, Г.Езерово, Рудник и т.н. не са ли квартали на Бургас и те ?
0
 
 
Кмете браво! Ти постъпи като достоен човек. Глас народен глас божи.Показа , че се различаваш от гербавите,които постигат всичко с всички средства.Ние сме с теб кмете.
Aнонимен
на 08.03.2012 г.
+1
 
 
Болшинството от хората в този комплекс са с ниски доходи и имат задължения към банките които едвам успяват да си плащат. Може би един ден тези които сега казвате "НЕ" утре да желаете да живеете в този блок гаранция няма нито за мен нито за вас.
0
 
 
Много сме зле, ама и някои от вас тук са много зле. Вместо да кажете едно ЕВАЛА на кмета за това, че се вслушва в народа (електората си) си, вие пак вдигате гири. Това дали народа е прост и е постъпил егоистично е отделен въпрос. Нали кмета спазва мнението на хората (без значение какво е то). ... иначе после пак ще плачем, че е комунизъм. Аман от многознайковци ;) Поредно ЕВАЛА на кмета
Aнонимен
на 08.03.2012 г.
+1
 
 
Браво на Кмета ! За търпението което имаше по време на дебата. За пореден път СКАТ и (НФСБ) манипулираха и подведоха в преценката си не много интелигентните присъстващи и решиха да си трупат дивиденти на гърба на бедните. Аз като нормален човек нямам нищо против социално слабите хора те са като нас и не виждам защо някой не ги искат никой не е застрахован от това да остане без дом. Не искам да гледам и ме е срам от факта когато зимата по улиците мръзнат и страдат те защото няма къде да живеят. Със сигурност присъствалите на това обсъждане страдат от липса на качествата които трябва да притежаваме за да се наречем хора. г-н Николов подкрепяме усилията ви и оценяме вашия труд !
0
 
 
Че Скат са манипулатори е ясно,но не смятам,че на този блок му е там мястото.Да си го направят накрая на комплекса,а не в центъра между детска градина и училище.И до всички коментиращи,че в Мед.Рудник са селяни и глигани ли беше,ми нека го направят пред вашите къщи и ще видим вие как ще реагирате.
+1
 
 
Сега "родолюбивата'' тв,ще се похвали,че е направила геройство.Само не разбирам,защо кмета отстъпи.Готов,спечелен проект,хвърлен на вятъра...И аз се чудя, как може нормален човек,да слуша тъпотиите на тези от Скат?!
+3
 
 
"Не сме народ, не сме народ, а мърша,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щеме да работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щеме един други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала...Не сме народ! Не сме народ, а мърша,пак ще кажа и с това ще да свърша." Прав е бил поета...
+3
 
 
Няма такъв ЦИРК!!! Сега тези протестиращи дано спят спокойно, като знаят, че са прецакали хора изпаднали в нужда... "Прасето, като го махнеш от кочината, то си квичи и се връща обратно"
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: