Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Искат паметник на Пламен Ставрев в Морската градина
Автор: Екип Burgas24.bg 14:02 / 29.12.2011Коментари (3)3241
©
Да издигнем паметник на Пламен Ставрев в Морската градина на Бургас поискаха във Фейсбук. Едноименната отворена група в социалната мрежа бе създадена преди броени дни и към момента има 70 поддръжници.

Бардът бе покосен от инфаркт в нощта на 15 срещу 16 декември, а артгилдията наморския град бе шокирана от неочакваната му смърт. Още на погребението колеги и приятели на Ставрев коментираха, че значима фигура като него в културния живот на града трябва да получи своето заслужено място. В идеята за паметник мненията на хората, които са работили с Пламен Ставрев и са били близки до него, обаче се разделят.

Предложението за издигане на монумент, което тръгва от мрежата, е на Георги Мархолев. Лицето на група "Сънрайз" търси съмишленици, които да подемат идеята. Второто предложение е да бъде възстановен в Бургас блусфестът, на който бардът бе инициатор и занапред музикалното събитие да носи неговото име.

"Смятам да предложа официално на община Бургас, да разговарям с кмета за това, за да намерим най-добрия начин за реализация", каза пред "Фактор" музикантът. Мархолев ще търси съдействието на управителния съвет на "Сдружение Бургас" в София, в което членуват много морски хора, които от години живеят в столицата и развиват там успешен бизнес. Целта е да се съберат средства за паметника и да се намери скулптор, който да се заеме с начинанието.

Във Фейсбук идеята се радва на одобрението на почитатели на певеца. Те дори дават предложения за мястото. Най-подходящо според тях е паметникът да бъде до тези на бургаските емблеми Христо Фотев и Петя Дубарова. "Пламен Ставрев заслужава тази чест и ние ще сме удовлетворени, ако го има в алеите на Морската градина", "Няма нищо по-естествено от това", "Заставам твърдо", "Да бъде с поглед към морето и близо до Казиното", са част от отзивите, с които се посреща инициативата.

Подкрепя я и Мария Мутафчиева. Вокалистката на група "Мери бойс бенд" счита Ставрев за един от учителите си в попрището. "Така ще бъде винаги сред нас. Имаме голяма нужда от такива хора - ярки таланти, с големи сърца" и добавя: "Първият ми спомен от него е именно в градината на една прекрасна къща в центъра на Бургас. Стоях, слушах го как пее и осъзнавах, че точно това искам да правя. Той е една от причините с момчетата да направим репертоар и да засвирим по клубовете. Първите текстове на кавъри отново той ни ги даде."

Близката кончина на Ставрев обаче прави подобна стъпка болезнена за близките. Затова според тях за превръщането на Пламен Ставрев в студен монумент, пред който да се отдава почит, е твърде рано. Естествено продължение на неговата работа виждат във възстановяването на блус феста. Такова е мнението на Светослав Михайлов, ръководител на "Горещ пясък", част от която бе Пламен Ставрев, с когото до последно работеха заедно.

"При всички случаи трябва да има нещо, което да е следа, че е живял и работил в Бургас", категоричен е Михайлов. Групата е в основата на концерт в помощ на семейството, разбираме от Стефан Корадов.

Приятелят и съосновател на Блус феста, с чието име Ставрев остава в музикалната история на града, смята: "Пламен заслужава паметник в градината при големите бургаски имена, но мисля, че е рано. Има по-важни неща. Знаейки какво е положението на семейството в момента, трябва да се направи нещо по-хуманно с грижа за неговата дъщеричка, която остана сираче."

Малката Евгения е твърде чувствително дете, а трябва да се гарантира нейното образование и бъдеще, е мнението на Корадов, който също е сред организаторите на предстоящия благотворителен концерт.

Събитието е замислено за средата на февруари, когато изтекат 40 дни от кончината на Пламен Ставрев и завърши ремонтът на сградата на операта, където е планирано да бъде проявата. За инициативата помощ са обещали и от общината.

"Паметникът ще си дойде с времето, защото Пламен го заслужава. Той остави голямо празно място в съзнанието на всички, а Бургас изгуби изключителен човек и творец", обобщава Корадов.

Източник: в. "Фактор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.12.2011 г.
-1
 
 
Какво е направил, че да му издигат паметник? Изпял две песни за морето и какво толкова. В България сулю и пулю твори, те едни чалгаджийки си пишат сами песните.
0
 
 
Ще го има, безспорно! Нека само му дойде времето. Както каза и Бате Стефан, има по-важни неща да се свършат сега.
+1
 
 
зад тази идея на Г. МЪРХОЛЕВ застанаха музиканти от Бургас,страната,както и колеги които са в чужбина.ПЛАМЕН заслужава.ВЕЧНА ПАМЕТ !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: