Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Сдружение поиска от премиера комплексна оценка на петролопровода Бургас - Александруполис
Автор: Екип Burgas24.bg 15:20 / 03.09.2009Коментари (0)1431
© Burgas24.bg
Сдружение "Чисто Море" изпрати днес до премиера Бойко Борисов писмо, в което иска извършване на проверка на документацията за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис, както и поискаха възлагане на МОСВ да извърши комплексна оценка за въздействието на тръбата върху туризма, икономиката, екологията и социалният живот на живеещите в региона. Публикуваме в Burgas24.bg цялото писмо, което освен до Борисов, е препратено още до председателя на Народното събрание, МРРБ, МОСВ, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, омбудсмана, постоянната комисия по икономика, енергетика и туризъм в НС, постоянната комисия по регионална политика и местно самоуправление в НС, постоянната комисия по околната среда и водите в НС и постоянната комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите в НС:

Сдружение с нестопанска цел, в обществена полза „Чисто море", гр. Поморие, е учредено през м. юни, тази година, като в момента е в процес на регистрация. Сдружението е отворен тип, с цел асоцииране на всеки желаещ да участва в изследването на проблемите, свързани с петролопровода „Бургас - Александруполис", опазването и развитието на БългарскотоЧерноморско крайбрежие, като екологично чист район. То е със седалище и адрес на управление в гр. Поморие, бул. „Яворов", № 15, (хотел „Свети Георги").

С настоящото писмо, от името на сдружение с нестопанска цел „Чисто море", Ви уведомявам за възникването на редица проблеми от изключително значение за цялото Българско черноморско крайбрежие, респективно и за страната ни.

Проблемите са свързани с реализацията на проекта за изграждането на петролопровода „Бургас - Александруполис" и в частност с конкретно избраната технология за реализация на този проект, а именно: разтоварването на суров петрол да се извършва посредством плаващи съоръжения - „моно-буйове". Идейният проект предвижда през Бургаския залив ежедневно да преминават от около 700 000 до 1 000 000 барела петрол, което означава 400 до 700 танкера годишно, с вместимост от 150 000 до 300 000 тона. Реалната опасност за нарушаване на екологичното равновесие и замърсяването на водите в залива се корени в обстоятелството, че самото прехвърляне на петрола от танкерите към нефтопровода, ще се осъществява без пристанище, а по технологията „моно буй", т.е. разтоварване на вода от кораба към буя с шлангове дълги 250 - 300 м., от буя до брега чрез монтирана по дъното на морето тръба. Сама по себе си тази технология е предпоставка и създава огромен риск за аварии и разливи, които ще нанесат трудно възстановими или непоправими щети на околната среда.

Рискът от разливи е изключително висок поради множество фактори, които влияят на този технологичен процес: вероятност от човешка или техническа грешка, вълнение, подводни течения, лоши метереологични условия и т.н. При избора на технологията "моно буй" не са взети под внимание и следните обстоятелства: Черно море е затворен тип воден басейн. Бургаският залив е плитък и тесен, а водните течения са слаби и крайбрежни, което прави практически невъзможно разсейването на евентуален разлив. Още от 1997г. по препоръка на експерти от Морска администрация - гр.Бургас се настоява за реконструкция на съществуващото в момента специализирано пристанище - стационарен тип в парк „Росенец" за разтоварване на суров петрол, като най- екологично чист и безопасен вариант.

Вместо това предлагания проект предвижда изграждането на 2 или 4 буя на 13-15 км. от гр.Бургас, срещу гр.Поморие на равни разстояния от градовете Созопол и Несебър. Всички тези градове, без изключение са исторически и културни паметници с история от дълбока древност (Анхиало, Аполония, Месамврия), а понастоящем са туристически центрове с поминък на населението свързан предимно с туризма. Разполагането на буйовете означава, че в центъра на залива, във всеки един момент може да има 1 000 000 тона нефт. Дори прилагана без технически и човешки грешки или външни климатични влияния, тази технология предполага процент оперативно изпускане на петрол във водата.

Именно поради горепосочените причини в Западна Европа технологията с моно буйове се отрича и не е желана. Тя е с изключително ограничено приложение и с максимално годишно количество на товара до 5 милиона тона, като буйовете са разположени задължително до конвекционални кейове. Световната практика не познава случаи в които моно-буйовете да се разполагат в близост до туристически зони и градове или в заливи със затворена циркулация на водата , както е в настоящия случай.


Пример за сравнение: В Холандия съществуват 200 стационарни кея за разтоварване на суров петрол и нито един плаващ буй!

В допълнение на горното - за полагането на 155 км. транзитна тръба е необходимо разчистването на растителност в ивица с ширина от 130 м., представляваща трасето, което преминава през защитени територии в планината Странджа и земи включени в „Натура-2000". По предварителни оценки на учени от Българската академия на науките ще бъдат погубени редки растителни и животински видове за над 60 млн. евро. Трасето ще следва да преминава през три реки, ще се нарушат подземните водоизточници, ще се преминава през все още неразработени исторически и археологични находки от различни културни пластове и т.н.

След като през март тази година от проектната компания „Trans Balkan Pipelines" бе оповестена информация за избраната технология в град Поморие бе сформиран инициативен комитет, който предприе действия за иницииране на извънредна сесия на Общински съвет Поморие на която се прие решение за провеждане на местин референдум, на който гражданите следваше да отговорят с ДА или НЕ на следния въпрос: - „Одобрявате ли изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис с трасе на тръбопровода и с инсталации разположени на територията на Община Поморие?". Местният референдум бе успешен по смисъла на Закона за допитване до народа, като на същия се явиха и гласуваха 60,61% от гласоподавателите, на територията на Община Поморие, като 99 % от тях се обявиха против тези съоръжения. На практика хората гласували „против" на референдумите в Поморие, Бургас и Созопол са повече от 70 000 души.

Обърнахме се с протестни писма и декларации до множество общински, държавни и национални органи и институции. За съжаление до сега не сме получили отговор или конкретно съдействие.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,
ДАМИ И ГОСПОДА,
С оглед на гореизложеното, моля да възложите извършването на проверка на цялата документация по проекта за изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис, относно неговата икономическа целесъобразност за държавата и да възложите на МОСВ изработването на независима комплексна оценка за въздействието на проекта върху екологията, икономиката, туризма и социалния живот на гражданите и фирмите от Бургас и региона.


Приложено Ви изпращаме становища на организации с нестопанска цел, копие на подписка с 4228 подписа и резултатите от проведения на 16.05.2009 г. местен референдум на територията на Община Поморие.





Още по темата: общо новини по темата: 305
13.12.2017 »
06.07.2017 »
24.02.2017 »
16.02.2017 »
14.02.2017 »
13.02.2017 »
предишна страница [ 1/51 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: