Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Няма връзка с алпиниста Боян Петров, никой не го е виждал, започна издирване
Автор: Екип Burgas24.bg 11:34 / 07.05.2018Коментари (1)4079
©
Започнало е издирване на алпиниста Боян Петров, който на 10 април замина за Тибет, където по план трябва да атакува най-ниския от осемхилядниците Шиша Пангма. Това съобщи Министерството на външните работи, но без да назовава името на българина, в отговор на запитване на "Дневник" на 6 май вечерта, след като унгарски алпинист, чиято експедиция също е под върха, съобщи, че никой не е виждал Петров през последните няколко дни. Тази сутрин съпругата на алпиниста Радослава Ненова съобщи в пост във Фейсбук, че "Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят".

Екипът на българския алпинист в София обясни пред "Дневник", че засега няма причини за притеснение, защото Петров обичайно е по-бърз от другите и се движи нагоре с ден напред, а и тази ситуация, при която няколко дни няма връзка с него, е обичайна. "Няма ясни признаци, че Боян има проблем", коментираха от екипа.

Какво се знае

На 6 май дежурният в посолството на България в Пекин е получил по факс уведомление за български гражданин, който е в неизвестност на територията на Тибетския автономен район. Името не се споменава. Той е бил член на международна експедиция, която е притежавала разрешение за изкачване на връх Шиша Пангма (8027 м). Предприета е операция по издирването му, казват от МВнР без подробности какво означава това.


МВнР е във връзка с роднините на българския гражданин и оказва пълно съдействие на тях и на китайските власти. Днес съпругата му Радослава Ненова също сподели информацията, с която разполага. "Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда.....едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е ....", написа тя. 

Според информация, подадена от унгарския алпинист Давид Клайн, (Клайн и италианците Марио Виелмо и Себастиано Валентини са част от експедицията на Петров, но той се катери соло - бел. ред.) цитирана от местни медии, на 6 май Боян Петров е обявен за издирване. По данни на Клайн Петров е започнал изкачването на 29 април. Видян е с бинокъл от базовия лагер да се придвижва към лагер 3 , който е на височина от около 7400 м. На 5 май трима украински алпинисти и шерпи са достигнали този лагер, където са открили само палатката на Боян Петров, навята от сняг.

От екипа на българския алпинист в София допускат, че заради влошаване на времето се е наложило да слезе до Лагер 1 или 2, които са добре снабдени с храна и да изчака отминаване на лошото време. Заради сигнала, подаден от унгареца и италианците обаче отговарящият за сигурността в базовия лагер офицер е сигнализирал за липсата на Петров и е наредил започване на издирването.

От информацията на унгареца Давид Клайн, цитирана от медии, се разбира, че времето се е влошило и затова тримата са се отказали от атака на върха. Самият Клайн казва, че тази ситуация на неизвестност не трябва да води до крайни заключения - заради възможността българският алпинист да е в някой от по-долните лагери.

Лошото време - поне до 12 май

По информация на екипа на Петров в София времето в района на Шиша Пангма няма да е добро за атака на върха поне до 12 май. Това е и причината шерпите да не искат да тръгнат до Лагери 1 и 2 , за да потърсят дали Боян Петров е там. Засега никой от другите алпинисти също не се наема да тръгва нагоре.

Боян Петров по традиция сам атакува върховете, което се дължи на обичайно по-голямата бързина, с която се изкачва. В стила му е и предпазливостта, която не включва атака при лоши метеорологични условия или висок риск. Обичайно не взима със себе си и сателитния си телефон, за да облекчи тежестта в багажа си. Това прави невъзможна и връзката с него докато е в трасето над базовия лагер.

По данни на алпиниста Алън Арнет, който следи експедициите на Еверест и другите осмехлиядници, за атака на Шиша Пангма тази година разрешително имат не повече от 10 алпинисти.

Плановете на Боян Петров

След пореден успешен сезон през 2017 г. с два изкачени осемхилядника (Гашербрум II и Даулагири) един от най-успешните български алпинисти Боян Петров се отправи на 10 април към Тибет, за да атакува първо Шиша Пангма, а след това и Еверест., които са част от проекта му "Българин на 14х8000". До момента по-малко от 20 алпинисти в света са успели да се окичат с хималайската корона като не са ползвали кислород при изкачванията на 14-те най-високи върхове на планетата.

Шиша Пангма последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 г. Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м). Именно този връх е последният осемхилядник, който и досега още няма българско изкачване. След няколко съвместни експедиции с други алпинисти през годините Боян Петров отново тръгна на самостоятелно изкачване.



Още по темата: общо новини по темата: 58
01.06.2022 »
06.12.2021 »
30.11.2021 »
28.11.2021 »
24.11.2021 »
19.11.2021 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дано е жив и здрав . Господ да го пази и закриля....!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: