Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Възстановяват мозайката на Кольо Фичето върху фасадата на Строителния техникум
Автор: Екип Burgas24.bg 10:10 / 16.02.2018Коментари (0)1664
©
Бивши и настоящи ученици от
ПГ "Колю Фичето" - Бургас:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Строителният техникум в Бургас започва кампания за възстановяване на мозайката на своя патрон Кольо Фичето върху фасадата на сградата. Стенописът е лицето на училището и през годините се превърна в културно наследство на града, но към днешна дата е доста амортизиран и не прави добро впечатление. Цялата площ на мазилката е разпукана, липсват отделни елементи.

Паното е до главния вход на професионалната гимназия, вижда се от централния булевард "Стефан Стамболов" и се възприема като един от емблематичните за града символи.
Идеята за реставрация на стенописа е стара мечта на бившите възпитаници на училището, които сега работят тук като учители - помощник-директорът Минка Кюркчиева и арх. Събин Попов. Те са основните двигатели на идеята, зад която вече се присъединяват и редица бивши възпитаници на училището.

Мозайката е правена преди половин век - през 1965 г., висока е 10 м., широка - 5 кв. м., техниката на изпълнение е сграфито. Това означава, че върху тухлената стена са били положени четири пласта мазилка, всеки с различен цвят. Авторите очертават произведението "в детайл" и "остъргват" един или повече пластове, за да открият желания цвят, или за да създадат релефи и контури. Така техниката дава възможност както за релеф, така и за цветност.

Произведението е подписано и има живи свидетели за това. Авторите са известните художници и основатели на Школата по мозайки в Бургас - Райна и Енчо Рачеви. Те подкрепят идеята за реставрацията и са щастливи от факта, че младите поколения се грижат за ценностите на града и не ги оставят да бъдат разрушени. Авторите се ангажират да съдействат и консултират цялата реставрация. Предоставили са оригинални снимки от създаването на паното.

В края на миналата година произведението е детайлно обследвано от председателя на Дружеството на художниците в града - Митко Иванов. Той установи както напълно отлепени участъци, така и напукани и здрави. Взета е проба от люпещите се парченца мазилка. Направени са консултации с национално известни стенописци и технолози.

Необходимият финансов ресурс за възстановяването на мозайката е около 15 000 лв. Възстановителните работи включват наемане на скеле, измиване с пароструйка на оригиналната част, премахване на унищожените участъци и възстановяване на оригиналния контур по архивни снимки. Ще се измаже с мазилка, максимално близка до оригиналната и със структура и техника на полагане, характерна за сграфитото. Ще се постигнат цветове, близки до оригиналните.
Проектът е на Дружеството на художниците в Бургас, което ще изпълнява възстановителните работи под надзора на авторите. Контролът ще се осъществява от училището и от обществения съвет към гимназията. Срокът, който е необходим за възстановяване на паното е около 20 дни.

За събирането на необходимите средства, настоящите ученици са подготвили свои авторски творби - рисунки, скици, графики и други, които ще бъдат предложени на благотворителен търг. Предстои уточняване на датата, а инициаторите канят всички съпричастни към идеята да се включат в кампанията- бивши възпитаници, представители на Камарата на строителите, родители и др.

Ето и банковата сметка за набиране на дарения:

Общинска банка АД - Бургас
IBAN: BG62SOMB91303123995500
BIC SOMBBGSF
Титуляр: ПГСАГ "Кольо Фичето"
Основание: Дарение фасадно пано



Още по темата: общо новини по темата: 3
10.05.2018 »
18.04.2018 »
14.03.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: