Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Община Бургас представи акцентите в Бюджет 2018! Ето как ще бъдат похарчени 249 млн. лева
Автор: Екип Burgas24.bg 14:54 / 08.01.2018Коментари (0)7372
© Burgas24.bg
Кметът Димитър Николов и заместниците му представиха пред журналисти рамката на Проектобюджет 2018, който предстои да бъде гласуван от местния парламент, предаде репортер на Burgas24.bg. Всичко за него може да видите в нашето видео най-долу!

Бюджет 2018 продължава и надгражда тенденцията за инвестиции в образованието, доизграждането на инфраструктура в съществуващите и новите индустриални зони на Бургас и грижа за социално уязвимите наши съграждани.

Макрорамката на проектобюджет 2018 е 248 671 410 лв.

Капиталовата програма е в размер на 62 101 655 лв.

Приоритети в направление "Образование":

* Продължава изграждането на детски градини. През 2018 врати ще отворят:

- Новата екологична и иновативна детска градина "Пинокио" в Районен център "Меден рудник" с капацитет 120 деца;
- Филиал на ДГ "Х. Кр. Андерсен" в комплекс "Лазур", след основен ремонт - капацитет 120 деца.
- Започва изграждането на нова детска градина в квартал "Черно море".

* Община Бургас е и единствената, която изгражда нови училища:


- Продължава строителството на училище в квартал Горно Езерово.
- През 2018 ще отвори врати най- новото професионално училище в България - Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. Училището да бъде с интензивно изучаване на английски и немски език и ще подготвя специалисти в професионално направление "Компютърни науки", професия "Програмист", специалности "Системен програмист" и "Приложен програмист" със срок на обучение 5 години с прием след завършен седми клас. В учебните програми да бъде заложено учениците да придобият знания и умения за обектно ориентирано програмиране, в области като разработване на софтуер и уеб дизайн, технология на програмирането, системи за управление на бази данни, интернет програмиране.
- Продължава обновяването на материалната база на професионалните училища - Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника; Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето"; Професионална гимназия по туризъм "Асен Златаров"; Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов"; Професионална гимназия по транспорт; Професионална търговска гимназия. Ще бъдат построени три физкултурни салона и ще бъде обновена базата за професионална подготовка на шестте гимназии.

* Община Бургас инвестира и във висшето образование:

- През 2018 г. ще отвори врати филиал на Националната художествена академия, като Община Бургас ще подпомогне преустройството на помещенията за нуждите на филиала, който ще се помещава в Магазия 1 на пристанището. До няколко дни, съвместно с ръководството на академията, ще бъдат обявени специалностите, които ще бъдат открити в Бургас и за които ще може да се кандидатства още тази година. Откриването на филиала на НХА ще е съпроводено от серия съпътстващи събития, които ще стартират още през февруари с изложба "70 години специалност Плакат и визуална комуникация".
- Продължават инвестициите в строителството и оборудването на сградата на Медицински факултет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров"-Бургас. За последните две години Община Бургас е осигурила близо 4,5 милиона лева за сградата, като част от средствата са от продажбата на медицинския център в "Меден рудник". Община Бургас получи подкрепа от всички нива - общински съветници и народни представители за осъществяването на тази идея. За 2018 г. са заложени 600 000 лв. за доизграждането и оборудване на факултета. Строителството на корпуса е на финален етап, продължава подготовката на процедурата по акредитация.

Инвестиции в индустриални терени

През 2018 г. акцент ще бъде осигуряване на довеждаща инфраструктура до индустриални терени със заявени инвестиционни намерения и привличане на нови производства. От тази година Общината предоставя допълнителни стимули за сертифицирани инвеститори. Освен бързо административно обслужване, те ще заплащат и намалени такси за всички технически услуги.

- Развитието на индустриалните зони е процес, на който Община Бургас постави началото през 2009 г. със създаването на Индустриален и логистичен парк - Бургас. До този момент са изградени улици, локално пътно платно, улично осветление, противопожарни хидранти, улични канализационни мрежи за битови и дъждовни води, водопроводи, електро-преносни съоръжения, трафопостове.

Общата площ на зоната е 240 дка, като към момента 80% от капацитета й е запълнен. В зоната вече има над 30 инвеститора, повечето от които в момента строят базите си. Част от тях ще открият производствата си през 2018 година.

В процес на строителство са производствени бази за хидравлични компоненти, пропан - бутан, метални изделия, месни продукти, хлебни изделия, изработване на сувенири и др. Заявен е и инвестиционен интерес за производство на части за железопътната индустрия и автомобилостроенето.

Общият размер на привлечените инвестиции в зоната надхвърля 80 млн. лева и се очаква да бъдат разкрити над 800 нови работни места.

- Изчерпването на капацитета на зоните наложи да се търсят нови производствени терени. Затова през 2018г. стартира ФАЗА 2 на Индустриалния парк. На територия от 600 декара в Южна промишлена зона в Бургас ще бъдат обособени парцели от 20 до 160 дка. Това ще даде възможност да се търсят големи инвеститори.

През изминалата година бяха изпълнени ключови инфраструктурни проекти за Бургас, какъвто е изграждането на ул. "Крайезерна". Така е осигурена пряка връзка между Индустриален и логистичен парк - Бургас фаза 1 и фаза 2 с магистрала Тракия.

- Индустриална зона Българово е другата зона, където ще бъдат вложени средства за изграждане на инфраструктура. Общата площ на зоната е 110 дка, като към момента 50% от капацитета й е запълнен. Закупени са терени от 5 компании - италиански производител на детайли за обувната промишленост, търговско-сервизни бази за земеделска техника, производство на ВИК продукти за канализационни мрежи, складова база за земеделска продукция. Заявените инвестиции са в размер на 18 млн. лв. Ще бъдат разкрити над 130 работни места. През 2018 г. ще бъде доизградена довеждащата инфраструктура, подземните комуникации, канално-помпена станция с тласкател.

- През годината ще бъде осигурена довеждаща инфраструктура и до индустриални терени, посока кв. Ветрен, където има заявени инвестиционни намерения.

Приоритети в "Здравеопазване, социални дейности и спорт"

I. Здравеопазване


1. Стартира нова програма за цялостно модернизиране на онкодиспансера.

Тя включва:
- проектиране на строителство на сградата за Протонно емисионен томограф за прецизна ранна диагностика на туморни клетки и ранна терапия
- закупуване на 6 D маса за радиохирургия
- проектиране и оборудване на Отделение по брахитерапия
- изготвяне на проект за строителството на нова Болница за химиотерапия към "Комплексен онкологичен център-Бургас" ЕООД на мястото на старото инфекциозно отделение.

2. Преместване дейността на "Медицински център 3-Бургас" ЕООД, заедно със Звено "Спортна медицина", в центъра на града - Медицински център 2 и подобряване условията за диагностика, лечение и рехабилитация. 

3. Осъществяване на дейности по въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградите на "Диагностично-консултативен 1-Бургас" ЕООД и "Диагностично-консултативен 2-Бургас" ЕООД със средства от Национален доверителен екофонд.

4. Продължава финансирането на програма Инвитро, дофинансирането на МБАЛ Бургас, както и на кожно- венерическия диспансер към МБАЛ.

2. Социални дейности


- Разкриване на пет нови социални центъра по Оперативна програма "Региони в растеж"
- Разкриване на Център за рехабилитация и психологическа подкрепа за деца с ДЦП, аутизъм и соматични увреждания в Минерални бани
- Устойчивост на услуги в домашна среда "лична асистенция", рехабилитация, социални дейности.

3. Спорт

- Продължава строежът на Зала "Арена Бургас"
- Обновяване на спортните игрища в к-с "Изгрев"
- Провеждане на Европейско първенство по ветроходство
- Приоритет продължава да бъде подпомагането на детско-юношеските школи в града
- Въвеждане в експлоатация на покрит плувен басейн в к-с "Славейков".

"Европейски политики, Околна среда"

- Стартира изпълнението на проектите по приоритет "Енергийна ефективност в административни и многофамилни сгради"- започва санирането на 10 многофамилни сгради, част от които паметници на културата на улиците "Александровска" и "Богориди", както и проект за обновяване и мерки за енергийна ефективност на сградата на Община Бургас.

- През 2018 г. ще стартира и изпълнението на проект "Интегриран модел за управление на градската мобилност - I етап", включващ реконструкция с изграждане на бърз автобусен коридор на бул. "Демокрация" и въвеждане на система за интелигентно управление на светофари.

- Проект "Създаване на условия за разкриване на 5 нови социални услуги на територията на община Бургас", финансиран по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца". Проектът включва изграждане и оборудване на два дневни центъра за деца с увреждания, преходно и наблюдавано жилище за деца и младежи, Център за обществена подкрепа за деца и семейства, с което ще се разшири кръга от социални услуги, предоставяни на територията на общината.

Околна среда


Основен акцент в инвестициите през 2018 г. е подобряване и разширяване на системата за управление на отпадъците на територията на община Бургас чрез реализацията на няколко ключови проекта:

- Продължава изграждането на системата от подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци.
- През 2018 г. стартира проектиране и изграждане на система за анаеробно третиране на предварително разделно събрани биоразградими отпадъци, финансирана по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г. в изпълнение на целите на Общината и Регионалното сдружение за управление на отпадъците за намаляване на количествата депонирани отпадъци.
- Предвидени са средства за надграждане и увеличаване капацитета на сепариращата инсталация на Регионално депо за твърди битови отпадъци - Братово - Запад.
- Продължават инвестициите в техническа инфраструктура по изграждане

© Burgas24.bg
на водоснабдителни канализационни мрежи на територията на Община Бургас: Изпълнение на интегрирани проекти за ВиК мрежи в гр. Българово и кварталите Рудник и Черно море, финансирани чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда.
- Стартира изпълнението на проект за реконструкция на мрежа за минерална вода в кв. Минерални бани, финансиран със средства на Национален доверителен екофонд, Инвестиционна програма Минерални води.

Строителство, инфраструктура:

- До лятото на 2018 г. ще бъде напълно обновена улица "Богориди", както и няколко от по- малките улици, перпендикулярни на нея, между които улиците "Лермонтов" и "Фотинов", "Възраждане", "Отец Паисий", "Шипка", "Успенска", "Гео Милев", "Иларион Макариополски", "Граф Игнатиев".
- Продължава програма за изграждане и ремонт на спортни и детски площадки на територията на цялата община.
- Продължават дейностите по укрепване на свлачището в кв. Сарафово. Финализирането им ще даде възможност за реализирането на последния етап от доизграждането на пешеходна крайморска алея /велоалея/ между Бургас и квартал Сарафово.
- През 2018 г. ще бъде изцяло обновено уличното осветление в комплекс "Изгрев". Ще стартира подготовката на проекти за ново улично осветление и за останалите комплекси.

* Програма за ремонт на вътрешно квартални улици и изграждането на паркоместа. Сред тях са:

- Цялостна реконструкция на улица "Струга".
- Цялостен ремонт на I- ви етап от ул. "Димитър Димов".
- Стартиране на II- ри етап от изграждане на улица в районен център Меден рудник.
- Изграждане на нова подпорна стена, която да укрепи района до т.нар. небостъргач в "Меден рудник" - с паркинг и обслужваща улица.
- Възстановяване на настилки в квартал Банево.
- Продължава ремонтирането на ул. "Ангел Димитров" и ул. "Брацигово" в кв. Сарафово.
- Ремонт на улицата зад "Лайф хоститал" в к-с "Изгрев".
- Ремонт на ул. "Мария Луиза" и ул. "Пробуда".
- Обновяване на градската среда до училище "Братя Миладинови" с осигуряване на 130 нови паркоместа.
- В к-с "Възраждане" ще бъдат осигурени над 100 нови паркоместа до булевард "Мария Луиза".
- Изграждане на нови 50 паркоместа в улиците перпендикулярни на ул. Фердинандова.
- Изграждане на нови паркинги до бл. 16 и бл. 19 в к-с "Лазур".
- Изграждане на нови паркинги до бл. 71 и бл. 72 к-с Лазур.
- Изграждане на нови паркоместа до бл. 17,бл. 18, бл. 119 в к-с "Славейков".

- Изграждане на паркинг зад Химическия техникум в к-с "Изгрев".

2018 - та година е година, наситена с изключително престижни за Бургас събития:

Председателство на България на Съвета на ЕС


Бургас ще бъде домакин на няколко събития в рамките на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС:

- Изнесено заседание на КОРЕПЕР I (Комитет на постоянните представители на страните - членове), планирано през м. май 2018г.
- Европейски морски ден - най-голямото годишно събитие на Европейската морска общност, организирано в партньорство с Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия и Министерство на транспорта (31 май - 1 юни). Събитието събира над 900 представители на институции, организации и бизнес, ангажирани с проблемите на устойчивото развитие на морската околна среда и морските политики.
- Конференция "Към близки до нулевото потребление сгради. Норвежкият опит и предизвикателствата в България", организирана съвместно с Министерството на енергетиката (20 - 22 юни).
- Изложба "Скритите тайни на Черно море" - зала "Ал. Г. Коджакафалията" - май, юни и юли; е съобразен с Председателство на България на Съвета на Европейския съюз, поставя акцент върху морските археологически проучвания в българските води на Черно море, потънали селища и кораби.
- Общинското предприятие "Морски знаци" ще изработва част от сувенирите на чуждестранните делегации. Те вече се изработват от служителите в предприятието - социално уязвими наши съграждани.

Световно състезание по математика в Бургас


Най-добрите деца математици в света ще се срещнат в Бургас за участие в Световното математическо състезание Бургас-България 2018 (BIMC 2018), от 1 до 6 юли, с участници от 45 държави, над 300 участници.

Изложба фотоси и гравюри от "Света Гора" - зала "Ал. Г. Коджакафалията" - август, септември и октомври; Изложбата представя колекция от най-значимите фото и графични материали, които от столетия събира и реставрира Светогорската Фототека на манастира Симмонопетра.

Изложба "Рикардо Тоскани" - експозиция, посветена на Празника на град Бургас - Никулден - КЦ "Морско казино" - декември;

- Община Бургас ще продължи дофинансирането на културните институции в града, както и организацията на събитията от местния и националния културен календар. Община Бургас ще продължи да финансира програмите за талантливите бургаски деца, пътуванията на културни формации зад граница, както и подпомагането на културни проекти от независими организации и артисти.




Още по темата: общо новини по темата: 3
30.01.2018 »
08.01.2018 »
08.01.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: