Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Отново ще кандидатстваме за европейско финансиране с проекта за ул. "Богориди"
Автор: Екип Burgas24.bg 10:40 / 04.03.2015Коментари (7)3623
Община Бургас отново ще кандидатства за европейско финансиране с проекта за ул. "Богориди". Той е готов още от 2013-та, но не успя да влезе в програмата за благоустрояване на общественозначими градски пространства, поради изчерпване на средствата в нея. Сега ще се търси свеж ресурс за реконструкцията на тази любима пешеходна улица от новата Оперативна програма "Региони в растеж 2014 - 2020".

Към настоящия момент "Богориди" се ползва като пешеходна зона с автомобилни пресичания по ул. "Лермонтов", ул. "Фотинов", ул. "Цар Симеон І" и ул. "Демокрация". Настилката е от два цвята бетонови плочи и павета. В зоните на пресичане с транспортните улици пешеходната настилка е прекъсната от трасето на транспортната асфалтова настилка. Цялата улица е в режим на ансамблов паметник на архитектурата, но за съжаление са останали единични сгради архитектурни паметници. "Богориди" има предимно търговски и рекреативен характер с голям пешеходен поток, особено през летните месеци. Уличното осветление е неравномерно разположено. Състои се от разнотипни осветителни тела, някои от тях окачени по фасадите. Озеленяването е недостатъчно, улицата е преослънчена. Единственият воден ефект е разположен на кръстовището на ул. "Богориди" и ул. "Пейо Яворов".

С реконструкцията ще се подобрят физическите и естетически характеристики на обекта и на тангиращите го сгради. Ще се подобри комфортът на преминаване чрез поставяне на метални перголи и клоцове с увивни растения. Рисунъкът на плочите в настилката ще продължи стила на вече реализираните ремонти по главната улица "Александровска" и отсечката "Александровска" - "Лермонтов". В проекта той е съобразен с търговския характер на улицата, като предлага единен ритъм, подчинен на 4,8-метрова стъпка. В редуването на тъмни и светли плочи се търси оп арт ефект, като се създава усещане за водеща морска вълна, подчертава се принадлежността на града към морето.

На възлови места, като кръстовищата на ул. "Богориди" с ул. "Славянска" и с ул. "Морска", където има характерни уширения, рисунъкът създава акценти чрез внасяне на допълнителни материали - основно гранит, цветни конгломерати и мозайки. Ритъмът в настилката се подчертава от нощно маркировъчно осветление. За да се оформи пиацетата на ул. "Славянска", настилката обхваща и кръстовището с ул. "Стефан Караджа", за да остане единно площадното пространство, оформено от фасадите на ъгловите сгради. Транспортният достъп по ул. "Ст.Караджа" и ул. "Славянска" е маркиран и ограничен с преходи в нивата с настилка от гранитни павета, а пешеходците са сигнализирани за излизане от пешеходната зона с тактилни настилки и бетонови ограничители по контура на уличното трасе.

На кръстовището с ул. "Софроний", около пластиката на Грамофона, се създава зона за отдих с воден ефект и цветарници, вълнообразната форма на които подема вълната, изрисувана в настилката, и я изявява в обемни геоформи, оконтурени с пластични мозайки.

Концентричните форми на пейките и перголата създават ефект на деликатно сепариране и успокояване на бурния поток на движение, без да изолират зоната. Водата и елементите на синтез допълват неотменимата асоциация за дъх на море.

На кръстовищата с транспортните улици "Цар Симеон І" и "Фотинов" вълната в рисунъка прекъсва и се застъпва, за да изостри вниманието както на пешеходците, така и на шофьорите. Допълнителен знак за изостряне на вниманието са цветните тактилни настилки, ограничаващи транспортното движение.

По ул. "Лермонтов" допълнителен елемент на обезопасяване на движението са бетоновите ограничители по контура на източния тротоар. И тук настилката в зоните на пресичане с транспортните улици е на нивото на пешеходната улица, а преходът е подчертан с гранитни павета от старата настилка.

Желанието на Община Бургас е тази улица да стане красива и функционална част от обновения ансамбъл "Александровска" - "Богориди" - Морска градина - Казиното - Моста - остров Света Анастасия. Това е и основният туристически маршрут на града - неговото лице пред посетителите от страната и чужбина.




Още по темата: общо новини по темата: 12
04.05.2018 »
20.03.2018 »
21.03.2017 »
02.03.2017 »
12.07.2016 »
12.07.2016 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.03.2015 г.
0
 
 
Архитекта явно харесва 50 нюанса сиво, но ние НЕ! Дайте малко цвят! Нямате ли грам фантазия??? Извратеняци! И Чвора альоша долу!!!!
0
 
 
Тази улица трябва да бъде павирана,така както е центъра на Пловдив.Осветлението в никакъв случай не трябва да е такова каквото е показано на презентацийте, защото ще създава неудобства.Доста по-сполучлив вариант би бил да е с висящо осветление в комбинация с увивна растителност и водна система за освежаване.
0
 
 
Като си помисля, че и този ремонт ще трае 2 години и ще заобикаляме Богориди пак измежду ламаринени огради, ми се отщява. Или да съберат достатъчно пари, за да се работи денонощно и да го приключат за 2-3 месеца или изобщо да не го почват
Aнонимен
на 04.03.2015 г.
+1
 
 
защо правят челия чентар така грозно и подтискащо сив ????
0
 
 
Ще направят същата бетонна пустиня както на Тройката.....
+2
 
 
кога ще махнете терориста с автомата от тройката?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: