Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
В Бургас назрява протест срещу "Lafka"
Автор: Екип Burgas24.bg 09:29 / 18.02.2014Коментари (21)4062
© Burgas24.bg
Снимка Архив
В няколко града в страната назрява протест срещу нова верига павилиони за вестници и цигари. Местните търговци се опасяват, че навлизането на веригата ще доведе до фалита им.

В Бургас над 500 дребни търговци, които разпространяват тютюневи изделия, се чувстват застрашени от инвазията на новата верига павилиони. Настъплението в морския град започна, като бяха изкупени голяма част от павилионите за вестници. След това Общинският съвет на 2 пъти промени Наредбата за преместваемите обекти, така че в будките да се продават не само печатни издания, но и цигари и дребни пакетирани стоки.

"Това говори за абсолютна дискриминация. Един търговец, като всички колеги тук, няма право да стопанисваме повече от един обект. Единствено изключение се допускаше за печатни произведения.Тоест за нас се разрешава един обект, а за тях се разрешават 50- 100 и повече", оплака се Николай Димитров, председател на Асоциацията за защита на средния и дребния бизнес.

В жалба до Административния съд търговците в Бургас настояват по съдебен път да бъде спрян монополът, като спорните поправки отпаднат. Таня Бобчева е на пазара от 2005 г. Преди 2 години, по изискване на общината, инвестира над 18 000 лева в новата визия на павилиона си.

"Паник бутон имам, видеонаблюдение имам в реално време с интернет, духалка, климатик, санитарен възел, течаща вода", казва жената. Сега Таня се притеснява, че ще трябва да затвори, защото не може да си позволи да прави отстъпки, както новите лавки.

"В момента, например, на 2 кутии закупени цигари от тях, те подаряват трета - нещо, което ние няма как да си го позволим. Другаде пък на всяка закупена кутия цигари подаряват кафе - нещо, което ние отново не можем да си го позволим. Истината е, че в момент на криза оборотите са прекалено свити. За мен това е нелоялна конкуренция от тяхна страна", категорична е Таня.

"Дойде ли "Lafka" на пазара, 300 обекта затварят задължително. В момента нас искат да ни преместят на 10 метра отзад, Lafka-та да я сложат на нашето място. При мен има 4 човека на работа. Аз съм ги предупредил хората, че стане ли това нещо, аз затварям обекта. Няма смисъл да се мъча с нещо, с изгубена кауза", споделя собственикът на павилион Стоян Загорчев.

По информация на търговците, в града има над 200 искания за поставяне на новите павилиони, като са избрани най-атрактивните места. "Локациите са разработвани от нас от страшно много години. Те имат вътрешна информация, имайки предвид, че ние всички зареждаме цигари на "Булгартабак". Всеки месец справките от бургаския дистрибутор, който е и техен, пристигат в "Булгартабак".Те си избират най-вървежната локация не само в Бургас, това се отнася за цялата страна.Това действително е бомба със закъснител, защото става въпрос за страшно много фирми и съответно работници", категорична е Таня Бобчева.

"Става въпрос за над 3000 човека. Нали се сещате, че тези 3000 човека няма така безучастно да гледат как някой им взима поминъка и как им взима препитанието", увери Николай Димитров от Асоциацията на средния и дребния бизнес.

За момента общината в Бургас е спряла издаването на разрешения за монтиране на новите обекти. Но от Асоциацията смятат победата за временна. За да защитят интересите си от зараждащия се монопол, търговците от над 10 града в страната се обединиха в Национален координационен съвет на дребния бизнес. Ще настояват и за помощ от вицепремиера Даниела Бобева.

Източник: btv




Още по темата: общо новини по темата: 12
12.04.2023 »
15.03.2023 »
22.10.2014 »
25.08.2014 »
22.07.2014 »
14.05.2014 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Проблемът с "ЛаФките" не са само цигарите. Въпреки, че доста пари се въртят в този бизнес, акцизни и не толкова. Другата страна на въпроса е разпространението на вестниците. Пеевски притежава медийна империя. Вестниците, които не са негова собственост, няма да се разпространяват по "ЛаФките". Искаме или не започваме да четем само неговите вестници, защото за другите "ЛаФки" няма да има. И след ден-два ставаме и лягаме с неговото мнение, което вече е и наше.
Колкото повече опознавам хората ,толкова повече заобичвам животните. ♥ !
на 18.02.2014 г.
+5
 
 
Не пазарувай от ''Лафка'', остави прасето гладно. Иначе анонимните тролове веднага се нахвърлиха да я защитят.
Aнонимен
на 18.02.2014 г.
+4
 
 
За пръв път ги чувам пък тея ..в София не съм видял една такава верига..или може би не съм обърнал внимание ?
+8
 
 
Направо ми се драйфа като видя оранжевото кубче! Самото олицетворение на монопол! Но докато има овце които да купуват от тях, така ще е...
+8
 
 
Нещо повече,в момента в парламента е внесен за разглеждане(от Свинчо и ДПС другарите му)закон който да "регламентира" продажбата на цигари,планира се цигари да могат да се продават само в обекти отговарящи на специални изисквания,а познайте сега коя е единствената верига която отговаря на тия изисквания... Ако успее Свинчо ще налапа безбожни суми,а вие се радвайте на Лафките докато центе там са изгодни,че като приемат закончето ще скочат доста.
Aнонимен
на 18.02.2014 г.
+12
 
 
тези лафки са на пеевски. нали се сещате, че цяла България ще работи за него. ето това е проблема. другите кучета ги яли.
+15
 
 
Защо никой не може да разбере истината ? Да," Лафките" са по - угледни, с по-добър вид , но защо всичко се прави за един търговец - Д. Пеевски. Защо в тази страна всичко трябва да се контролира чрез монопол ? До кога фирмите на десет човека ще " въртят " икономиката в тази държава а всички други трябва да бъдат " задушени " ? До кога цял един народ ще работи за една шепа незаконно забогатели ?
Aнонимен
на 18.02.2014 г.
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: