Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Общината иска изграждането на нова "Флора"
Автор: Екип Burgas24.bg 17:08 / 28.10.2013Коментари (2)1735
Още през 2008 година Община Бургас започна да търси варианти за модернизация на своя експо център в Морската градина. Обектът е с перфектна локация и е свързан с една прекрасна традиция, дала и неговото име - ежегодното международно цветно изложение "Флора".

За съжаление, в момента състоянието на експо центъра никак не е цветущо. Съоръжението е проектирано и реализирано в началото на 80-те години на миналия век. То се състои от 3 броя конструкции оранжериен тип с обща площ 1347 квадратни метра. Изложбените халета имат метален скелет. Покритието е временно, двупластово от външна и вътрешна текстилна вата, и се сменя всяка година заради бързата амортизация. След дългогодишна употреба металните конструкции на павилионите са в неугледно състояние. Ако не се вземат мерки, в крайна сметка те ще станат и опасни.
Към настоящия момент "Флора" е с остаряла визия и е нерентабилна, тъй като ежегодните разходи по поддръжката са много по-големи от генерираните приходи. Липсата на отоплителна инсталация, пожароизвестителна и сигнално-охранителна система не позволява пълноценното и целогодишното ползване на съоръжението.

Желанието на Община Бургас е не да ремонтира постоянно старата конструкция от миналия век, а да изгради нещо красиво и трайно, което носи приходи, а не само разходи на града!

С това намерение администрацията подготви и спечели проект, одобрен за финансиране по инициативата ДЖЕСИКА, чийто ресурс идва от Европейския фонд за регионално развитие. Програмата е готова да отпусне нисколихвен дългосрочен кредит за реализирането на проекта, който при одобрение от местния парламент ще се тегли от банка.
Важен аргумент на Община Бургас при утрешната защита на проекта пред общинския съвет, е покритото от нея първо и най-важно условие при кандидатстване по ДЖЕСИКА, а то гласи следното:

Проектът да е с икономическа жизнеспособност, дългосрочна възвръщаемост и доказан социален ефект; да отговаря на критериите, политиката и целите на Оперативна програма "Регионално развитие".

По време на пресконференция днес групата съветници на БСП в местния парламент отдели време и на темата за "Флора", но показа изключителна неосведоменост и очевидна липса на сериозна предварителна подготовка.

"Без търг е избрана банка-кредитор и финансовата изгода е спорна", заяви общинският лидер на БСП в Бургас Евгений Мосинов, като обвини за това местната администрация.
Община Бургас с недоумение узна за неговото становище и препоръчва тази критика да бъде отправена към МРРБ. Уведомяваме групата на БСП в местния парламент, че Община Бургас е кандидатствала за финансиране към Фонд за регионално развитие, а не към банка. В МРРБ е извършен изборът на банка - кредитор, чието име впоследствие просто ни бе съобщено.

В пълно съответствие със Закона за общинския дълг Община Бургас вече проведе обсъждане за поемане на общински дълг по проект за изграждане на експозиционен център "Флора Бургас". На него присъстваха журналисти, граждани и общински служители, но то не беше уважено с присъствието на общински съветници. Нито на самото обсъждане, нито по друг повод до настоящия момент в Община Бургас са постъпвали възражения по поемането на общинския дълг.

Новата "Флора" може да изглежда така:

Изготвеното проектно предложение предвижда изграждане, развитие, поддържане и управление на експозиционен център с многофункционални зали за постоянни и временни експозиции, конферентен туризъм и широк спектър от културни събития. Факт е, че Културен център "Морско Казино" се задъхва от многото събития, които трябва да подслони, а новата "Флора" може да поеме част от това натоварване, включително и през зимата - нещо, което днес няма как да се случи.

Главната сграда ще се състои от пет основни зали за експозиции /модули/, с различна височина, обединени в средата с приемно-разпределителна зона, допълнително тяло за експозиции, щандове за търговска дейност във вътрешния двор, открити експозиционни площи и трафопост, като е предвидено и облагородяване на прилежащите зелени пространства. Проектът е изцяло съобразен с околното парково пространство и ще се вписва по естествен начин в него. Достъпът на автомобили ще продължи да бъде ограничен.

Цялостната концепция на "Флора Бургас" е насочена към създаването на мултифункционален експозиционен център за:

* Изложения - за цветя, строителни материали, техника и др.;
* Конгреси и браншови събирания;
* Частни партита ;
* Културни и музикални събития;
* Музейни експозиции и др.

Основните цели на проекта са обновяване и модернизиране на "Флора Бургас", осигуряване на възможност за развитие на конгресен и събитиен туризъм, което е предпоставка за удължаване на сезона. Наличието на подобен експо център ще помогне на Община Бургас за привличане на атрактивни международни изложби от Британския музей, Лувъра или Ермитажа.

С реализирането на проекта в бюджета на общината ще постъпват приходи от продажба на входни билети за музейните експозиции, от целогодишно отдаване под наем на модули, прилежащи площи и зали, както и приходи от организиране на изложби и събития. Именно с тези постъпления ще бъдат погасявани главницата и лихвата по кредита.

Община Бургас няма намерение да отдава обекта на концесионен принцип и смята, че има капацитета да го управлява сама.




Още по темата: общо новини по темата: 7
20.05.2015 »
20.05.2015 »
19.05.2015 »
29.03.2015 »
04.03.2015 »
25.02.2015 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.10.2013 г.
0
 
 
А белодробната болница някой мислили я? ТА тя не само, че е от миналия век ами е и като излязла от филм на ужасите. Имаме много крадлива и некадърна община!
Aнонимен
на 28.10.2013 г.
0
 
 
Живо набутване, парите ще си заминат по канален ред, кредита ще се изплаща от данъците, защото приходи няма да има...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: