Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Защитници на животните скочиха срещу идеята за делфинариум в Бургас! Хиляди са против!
Автор: Иван Сотиров 12:22 / 08.06.2020Коментари (9)2542
©
Инвестиционното предложение (обявено 29.04.20) на община Бургас за изграждане на комплекс с делфинариум, тюленариум, зони за пингвини и други екзотични и фермерски животни в парк "Езеро" е аморално, назадничево, и недопустимо за една цивилизована държава в 21 -и век. Това пишат в писмо до медиите от организацията Последната Клетка.

В ход е и петиция, подписана от над 6000 души до този момент. От организацията апелират атракциите с животни да бъдат премахнати от инвестиционното предложение.

Съоръженията, които са предвидени за морските бозайници са крайно неподходящи, не отговарят на нуждите на животните и са в противоречие не само с моралните човешки ценности, но и редица действащи закони и директиви за защита на животните, включително Закона за защита на животните и Европейската Директива 1999/22/ЕО за зоопарковете.

Последната клетка и редица европейски и международни организации за защита на дивите животни и природата са изпратили своите становища относно инвестиционното предложение до кмета и архитекта на община Бургас, РИОСВ - Бургас и МОСВ.

От организацията подчертават няколко важни аспекта на живота в плен: Делфините страдат неимоверно от живота в плен. Те никога не се адаптират към тесните басейни, раздялата с близките, инвазивните представления и мръсната вода. Изкуствените условия, които предлагат делфинариумите не отговарят на нуждите на животните, които са обречени да бъдат затворени там до живот - те отговарят единствено, а на нуждите на бизнеса и стремежа към печалба.

Поради неподходящите условия, смъртността на делфините в плен е значително по-висока от тази на свободните делфини, въпреки всички предизвикателства на живота в открито море. Преждевременната смърт, включително сред новородените в плен резултира в това, че популацията на делфини в плен не може да се поддържа самостоятелно. Поддържането на индустрията на делфинариумите налага вноса на диво уловени делфини, затова тази индустрия представлява заплаха за дивите популации и е абсолютно несъвместима с опазването на видовете и околната среда, посочват от Последната Клетка.

Изследванията сочат, че жестоките атракции са вредни и за хората, особено за младата публика. Те учат децата, че животните нямат право на свобода, показват доминацията и пречупването на волята им с цел забавление на публиката като нещо весело. Това поражда негативно отношение към животните, което може да допринесе за възпитанието на нехуманно отношение към животните на по-късен етап, добавят още те.

Съоръженията за диви бозайници в плен носят и рискове за здравето на посетителите, особено когато предлагат директен контакт между посетителите и животните, както предвижда предложението на община Бургас. Делфините замърсяват водата в басейните значително, и на практика посетителите плуват в една голяма тоалетна. Известно е, че делфините могат да пренасят вируси, бактерии и паразити, които е възможно да бъдат предавани на хората, и обратно.

"Възмутени сме, че това абсурдно инвестиционно предложение, в пълен разрез с човешките морални стойности, здравия разум и законите в страната е поднесено от българска обществена институция, в 21-и век. Световната тенденция отдавна вече е към закриване - не откриване на нови делфинариуми и зоопаркове. Обществената нагласа против държането на животни в плен расте с бързи темпове, все повече хора отхвърлят активно употребата на чувствителни животни за забавление. Делфинариумите стават все по-малко популярни и предизвикват обществено недоволство. Такива съоръжения отблъскват една голяма и бързо растяща прослойка от туристите, а именно хора от високоразвитите страни, за които екологичните и моралните стандарти са приоритет. Тези туристи правят избора си на дестинация именно съобразно тези стандарти. Днес имаме нужда от устойчиви решения за опазване на биоразнообразието и спасяване на видовете, не да възпроизвеждаме вече отхвърлени, нехуманни практики", пишат в заключение от организацията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако делфино през това време даде достатъчно поколение, това проблем лш е.Дори ще има и за моретата делфинчета.
0
 
 
Ако няма зоопаркове и атракциони с животни, децата и ние никога няма да разберем какъв е живота в тях, за да осъзнаем наистина, че трябва да ги пазим чисти и да се отнасяме правилно към опазването на природата. А животни умират всеки ден-и диви, и домашни.
0
 
 
В цял свят има такива атракциони.Явно само ние сме хуманни и цивилизовани.И затварянето на кучета и котки в апартаменти е тормоз към животните, също отглеждането на хамстери, птички, рибки в къщи, по тази логика. Нехуманно отношение е да ядем месо, избиват се животни. Затова по цял свят има атракциони и забавления, а у нас няма-сега го разбирам. Не знаех, че това да се запознаеш със животинския свят реално, с няколко делфина и няколко десетки риби води до жестокост, до лошо възпитание. Но нека не отчитаме факта, че с нашето хуманно отношение към нещата ежедневно по океани и морета измират сигурно много повече делфини, и други морски животни и растения.Дори може да се окаже, че делхините в делфинариума ще живеят повече от някои в морето. И точно сблъскването на подрастващите с истинските и реални животни може да ги направи по-отговорни към природата, отколкото ако само ги гледат на картинка. Но явно има хора, на които всяко едно нещо, което се прави им пречи. Как едно дете би идградило в себе си любов към животните в океана, за да ги пази-като ги гледа на картинка или като ги види на живо(колко са красиви, какво представляват моретата и океаните с тях,.....).
Aнонимен
на 08.06.2020 г.
0
 
 
Започва типичното за бургазлии мрънкане . Когато преди години такова предложение дойде от руска фирма , проблемът беше че били мафиоти , сега пън страдали животните . Затова в града ни няма нищо за развлечение , няма аквариум , няма делфинариум ,няма аквапарк, няма зологическа градина ….все неща които във Варна ги има от десетилетия !
Aнонимен
на 08.06.2020 г.
0
 
 
Аве тея луди ли са? Какъв е проблема с делфините? Важното е да не е с кучета - кучетата са най-важни - ако куче захапе за врата и убие дете, трябва да му се направи паметник. Кучетата са бъдещето на нацията! Деца не са ни нужни нито делфини - да умират - важното е кученцата да са добре
Aнонимен
на 08.06.2020 г.
0
 
 
Аман от "защитници"! Как може да има аквариуми по цял свят, всичките с делфинариуми, а тук някакви изтрещели шматки да пищят!??! Сега, че подобна инвестиция (и последващата поддръжка) надали е по силите на Община Бургас, е друг въпрос. Но той е финансово икономически, а не природо-защитнически...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: