Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Регистрираха редки видове при преброяването на зимуващите водолюбиви птици
Автор: Екип Burgas24.bg 11:32 / 16.01.2019Коментари (0)1561
©
Редкии неочаквани видове птици регистрираха участниците в 43-топреброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас.Това е удовлетворението на стотиците доброволци, които излязоха през почивните дни, за да помогнат за отчитането на численостите на водолюбивите птици и състоянието на влажните зони у нас.

Екипите от специалисти и доброволци са регистрирали присъствието на посевни гъски, рядък зимуващ вид за България, белобуза и гривеста рибарки от района на Бургас, които се размножат в страната, но не е типично да остават през зимата. Сред редките зимни гости са преброените 7 сиви жерави, една кадифена потапница в река Дунав,както и два големи брегобегача. Изненадващо е наблюдението на две патици мандаринки, които произхождат от Източна Азия и вероятно са избягали от зоопарк.

Към интересните видове, които записаха участниците от Българското дружество за защита на птиците, Изпълнителната агенция по околна среда, Регионалните инспекции по околната среда и водите, ловни сдружения и други неправителствени организации са къдроглави пеликани, морски орли, тундрови лебеди, качулати корморани, големи черноглави чайки, звънарки и други. Сред установените зимуващи птици бяха и не малко видове, включени в Световния червен списък, като червеногушата гъска, кафявоглавата потапница, ледената потапница, тръноопашатата потапница, кадифената потапница и ушатият гмурец.

Студеното време, седмица преди провеждането на преброяването, увеличи числеността на зимуващите у нас водолюбиви птици, но и беше причина за замръзването на  много от водоемите в цялата страна. Обработените към момента около 70 на сто от събраните данни показват, че този януари птиците по нашите земи са три пъти повече, отколкото през по-топлата зима на миналата година.

Общата численост на установените видове птици при обработени около 70% от данните е 361 933 индивиди, докато през 2018 година са наблюдавани едва 130 000 индивиди. Най-високите числености са регистрирани по Черноморското крайбрежие и река Дунав,където се намират и най-големите влажни зони в страната. По тези места са преброени 120 000 големи белочели гъски и 3500 от световно застрашените червеногуши гъски.Трите най-многочислени водолюбиви видове птици са: зеленоглавата патица, обикновената лиска и големияткорморан. Високи са численостите и наголемия гмурец и зимното бърне.

За пръв път тази година повечето от екипите, участвали в среднозимното преброяване, използваха мобилното приложение SmartBirds Pro за въвеждане на данните с помощта на таблети и смарт телефони, което позволи бързо и лесно да бъдат създадени записите и обработени данните.

Данните, които се събират при всяко преброяване на зимуващите водолюбиви птици, са показател за промените в средата и това подчертава ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем. Присъствието на някои нетипични за зимата у нас видове птици може да се тълкува и като индикатор за промени в климата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: