Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Вълчо Чолаков: Реализираме ли и втория етап на почистването, казусът "Вая" ще е окончателно затворена страница
Автор: Екип Burgas24.bg 15:51 / 27.11.2018Коментари (0)2412
Над  2000 кубични метра тинести почви и почти толкова блатна растителност извадиха от канала свързващ езерото "Вая" с Черно море. Преди броени дни Областна администрация Бургас приключи първата част от почистването на съоръжението, което над 20 години създава редица проблеми на местните хора.

Периодични наводнения, щети  за хиляди левове върху складови помещения и инфраструктура,  затрудняване на движението по главната пътна артерия в посока Созопол, предпоставки за транспортни произшествия са част от проблемите, които намират решение след мащабното почистване .

Областният управител Вълчо Чолаков вече е получил положителна обратна връзка от собствениците на складове около канала, чиито коси настръхваха при всеки по-обилен дъжд. По думите на работещите в тази част на града ефектът от почистването е огромен, проводимостта на съоръжението е значително подобрена. Ефект има и върху околната среда. Служители правещи обход на трасето споделят, че във водите на езерото отново могат да бъдат видени пеликани, местните нямат спомен от години красивата птица да е обитавала водите на "Вая". След направено изследване е установено, че показателите на водата са цялостно подобрени, което занапред ще дава все по-добри резултати върху разнообразието на флората и фауната във водоема.

Почистването се извършва с европейско финансиране, а Областна администрация Бургас е сред малкото, ангажирали се с реализацията на проект от такъв мащаб. Поради липсата на собствен бюджет, на финансов и човешки ресурс областните администрации работят предимно по проекти включващи, така наречените "меки мерки" – обучения, семинари, обмяна на опит.

"Колегите от администрацията казват, че ако даден проблем  не е заплетен поне от 10 години, не би предизвикал интереса ми. Каналът "Вая" е един такъв казус.  Почистването му е мое лично  предизвикателство. На фона на големите неща, които се случват, реализирането на този проект за хората може да изглежда малко, но то е резултат от много "няма как да стане", от работа на терен,  срещи, разговори, но най-вече от вярата на екипа ми, че можем и ще го направим. Стана.Предстои ни да почистим и останалата част от съоръжението и тогава ще сме напълно удовлетворени, че този 20-годишен проблем е окончателно затворена страница", коментира Вълчо Чолаков

В рамките на по-малко от година първите 375 от общо 636 метра от "Вая" вече са почистени. От дъното на канала са премахнати  бетонови фундаменти на разрушени савачни решетки, битова техника, автомобилни гуми, метални отпадъци, камъни. Сред трудностите, които е срещнала фирмата, ангажирана с почистването, е установено наличие на комуникации(кабели), които се е наложило да бъдат изместени от обсега на канала.

Сред тръстиките, тинята и папура работници на почистващата фирма се натъкват на неприятна находка - нерегламентирано сметище, включващо пълно разнообразие на отпадъци от бита – консерви, кутии от бои и масла, гуми, тенекии от сирене и др.

 Сумата от 358 213 лв. е необходима на Областна администрация Бургас, за да реализира втория етап на почистването. Екипът на областния управител Вълчо Чолаков вече е кандидатствал с проект, с който чрез европейско финансиране ще бъде почистено новооткритото сметище, останалите 261 м от канала и ще бъде доизграден  пътят за обслужване и поддръжка на съоръжението.

Изпълнител по първия етап на проекта е "Северни води“ ООД, избран след провеждане на обществена поръчка, стойността на договора  е 322 838,08 лв., срокът за изпълнение - 9 месеца, а сред техниката, която работи на терен е багерът, използван за почистване делтата на река Дунав.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: