Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Връзката между хазартната индустрия и българския спорт
Автор: Екип Burgas24.bg 16:48 / 19.11.2018Коментари (0)1626
©
Не, тук няма да говорим за уредени мачове или други подобни теми, срещани в медийното пространство. Ще обърнем внимание на пряката връзка между сайтовете за залози и спорта у нас, тъй като тя става все по-силна и продължава да се увеличават спонсорствата.

Повод за този материал стана информацията за нов спонсор на Левски, очакващ се да постъпи в клуба през 2019-та година. Според различни източници, това е “Национална лотария", която е собственост на Васил Божков, занимаващ се дълги години с организиране на законен хазарт. Именно той бе основателят на индустрията у нас, още през миналия век, когато стартира наземният букмейкър “Еврофутбол". Той се радваше на сериозен интерес, който постепенно бе отнет от онлайн компаниите, предоставящи далеч по-удобна услуга.

“Национална лотария" и “Еврофутбол", обаче, не са единствените места за залагане в България. Съществуват редица други брандове, сред които и няколко световни букмейкъра, получили лиценз от ДКХ. Те успешно се конкурират с представители на родния пазар, като Efbet и Winbet, които нашумяха през последните години. Причина за това не са единствено изявите им в интернет пространството. Славят се с впечатляващи наземни казина, в които се предоставят качествени услуги и впечатляващи награди за посетителите. Например, Ефбет разиграва ежедневна томбола от 22:00 часа, чрез която може да се сдобиете с натрупания джакпот от деня. Разбира се, това не е всичко. Ефбет регистрация ще ви осигури неописуемо високи предложения в онлайн платформата, сред които начална оферта, презареждащи бонуси и cashback промоции.

Нека, обаче, се върнем на основната тема, която е свързана със спонсорството на спортни отбори и състезатели. Говорихме за Efbet, така че нека стартираме с него. Компанията е деен спонсор на Първа лига, като подпомага развитието на редица футболни клубове. Логото на букмейкъра е изписано на фланелките на Левски, Ботев Пловдив, Септември София и т.н. Дори през настоящата кампания, Efbet се превърна в основен спонсор на шампиона Лудогорец. Не са упоменати официалните суми, които получават споменатите тимове, но със сигурност става дума за стотици хиляди левове.

Останалите клубове от елита също се радват на сериозна финансова подкрепа, само че от конкурентния букмейкърски бранд. Winbet заема съществена роля в спонсорството на ЦСКА, Дунав Русе, Ботев Враца и Етър Велико Търново.

Единствено столичната Славия се радва на финансова помощ от чуждестранен инвеститор. Тимът на Венци Стефанов е облагодетелстван от сериозен английски букмейкър, който оперира на родния пазар вече трета година. До преди няколко сезона, отново Славия разчиташе на средства от друг хазартен гигант – Sportingbet. Компанията, обаче, се раздели с лиценза си за България, стана нелегитимна и прекрати взаимоотношенията си с клуба.

Футболна България не е единствената, която разчита на подкрепа от хазартната индустрия. Баскетболът, волейболът, хандбалът също се развиват, благодарение на сериозни инвестиции и вложения. Efbet подкрепя усилено Българската федерация по волейбол, като е основен спонсор на волейболните Добруджа и Монтана. Освен това, подкрепя Левски Лукойл, който се развива успешно и продължава да трупа позитиви с представянето си на родната сцена и в европейските състезания. Букмейкърът инвестира средства и в развитието на състезатели в индивидуалните дисциплини. Подпомага редица лекоатлети, борци и представители в зимните спортове. Разбира се, останалите брандове също работят за добрата кауза, която се стреми към усъвършенстване на българския спорт и по-добро представяне в европейските и световните турнири.

С времето връзката между хазартната индустрия и спорта се превърна в неразделна. Това не е само у нас. Сами може да се уверите в силата на развлекателните компании, които са завладели масово спортния свят и инвестират в редица големи клубове. Това е с цел взаимопомощ, като букмейкърът получава популярност, докато отборът/ спортистът се сдобиват с финансови средства за успешно функциониране. Поглед към Висшата лига на Англия ни убеждава в тази теза. 9 от 20-те клуба в елита биват спонсорирани от букмейкъри и казина. Висок процент, който показва ръста в залаганията и затвърждава развитието на хазартната индустрия в световен мащаб. Дори редица отбори от по-ниските ешелони разчитат на финансовата мощ на компаниите за залози. Помним наличието на букмейкърско лого на екипите на Реал Мадрид, Милан и други европейски грандове. Правилата на ФИФА не ограничават подобна възможност, така че все повече клубове се насочват към финансово рамо от Gambling фирма.

Мнозина, обаче, поставят под съмнение спонсорството от хазартни компании. Основната причина са зачестелите уредени залози, които нашумяват сериозно във футбола и тениса. Дали наличието на спонсор от хазартната сфера е основната причина за организирането на подобна престъпност?! По-скоро не, компаниите едва ли имат допирна точка с манипулираните действия от страна на някои спортисти.

Е, надяваме се, че по-голяма част от четящите са либерално настроени и оценяват подобаващо финансовата мощ, оказана от букмейкърите. Те дават сериозен тласък за развитието на спорта във всяко едно направление. Подпомагат младите спортисти, организират състезания и инвестират сериозен капитал в цели първенства и турнири. Хазартът е основният двигател на спорта в световен мащаб, така че трябва да му отдадем заслуженото. А и вие, като потребители, също имате полза от това спонсорство. Позитивите не са единствено при букмейкъра и тима.

Ето, например, сред редицата бонуси на Efbet откриваме оферта, насочена към привържениците на спонсорираните клубове. Ако присъствате на дадено събитие, може да получите бонус кодове, които да ви доведат безплатни залози в онлайн платформата. Това не е за пренебрегване, особено, ако имате афинитет към спортните залози. По този начин ще си осигурите допълнителни средства или ще заличите загубите, изразходвани по посещението на двубоя. Колко добре звучи, нали?!

Приятно изненадани сме от появата на все повече букмейкъри, които работят за благото на българския спорт. Евентуално присъствие на “Национална лотария“ сред спонсорите на Левски ще подпомогне значително клуба и ще го превърне в основен претендент за шампионската титла. А как биха се развивали баскетболът и волейболът, ако нямаше инвестиции от сайтовете за залагания? Едва ли положението щеше да е толкова цветущо. В момента имаме добри отбори, които се съревновават с променлив успех на европейската сцена, но постигат някои завидни резултати. За да върви целият спорт в правилната посока, са необходими постоянство, усилен труд и най-вече финансова мощ, която да покрива разходите и да стимулира състезателите. Това е единственият начин, който ще изведе спорта от тежкото моментно състояние.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Шампионът Балкан надигра лидера Черноморец в НБЛ
Григор Димитров, Алкарас и Надал се завръщат за силния турнир в Мадрид
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: