Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургазлии дариха семейно немско пиано на Държавна опера- Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 17:20 / 31.10.2018Коментари (0)2231
©
Оригинално немско пиано "Зайлер“ дариха на Държавна опера – Бургас бургазлиите Албена и Евелин Градеви. Братът и сестрата получават пианото като наследство от своя баща, Нико Градев, който е бил хорист в операта до преди тридесет години.

Музикалният инструмент е поръчкова изработка и е изключително красив – с оригинални месингови свещници, ръкохватки и орнаменти, с декоративни масивни колони и с детайлни изящни декорации. Пианото е поръчано и изработено през 1882 г. за лелята на дарителите, Ирина Градева, от нейния баща. Семейството е било заможно, но в по-късен етап реперсирано заради финансовите си възможности преди комунистическия период. Невъзможността да останат в града кара сестрите Градеви, заедно с Ирина, да потърсят по-добър живот в Русе, където тя е преподавала пиано. Но отдалеченото разстояние й е попречило да вземе със себе си подаръка от баща си, и така реликвата остава у брат й Нико. Той също има музикални интереси – хорист в "Родна песен“, а преди това и в хора на "Строителни войски“. Нико Градев е бил част от състава на операта още във времената, в които институцията не е имала собствен дом и е използвала сцената на Дома на нефтохимика.

За съжаление никой от следващите поколения не свири на пианото. Албена и Евелин Градеви свирят няколко години като деца, но техните наследници не проявяват интерес. Това, че на пианото не се свири, буди тъга у наследниците на Нико Градев. Те се отказват от идеята да го продадат, защото не са сигурни дали то няма да бъде поредната мебел в нечий дом. Затова решават да го дарят – на школа, на училище или на театър. Изборът пада върху Държавна опера – Бургас.

В момента пианото се съхранява в сградата на операта. След две седмици специално за него ще пристигне акордьор от столичен театър, който ще се погрижи за добрия му звук и ще даде указания за поддръжката му. След това инструментът ще бъде използван активно в постановки и репетиции на операта.

Ръководството на Държавна опера – Бургас, нейните солисти, хористи, балетисти и оркестранти изказват най-искрената си благодарност на дарителите Албена и Евелин Градеви за щедрото дарение! Благородният им акт ще бъде споделен с оперните почитатели винаги, щом тяхното пиано звучи пред публика!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: