Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Анита Мейзер ще съди държавата за много голяма сума
Автор: Екип Burgas24.bg 10:02 / 03.09.2018Коментари (1)2040
© Burgas24.bg
Солено на данъкоплатците и хазната ще излязат 22-та месеца, които Анита Мейзер изкара в сливенския арест без произнесена присъда. В интервю за "България Днес" адвокатът й Петър Чалъмов се закани да съди наред в Страсбург и в България - по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Исковете може да се окажат колосални - всеки един за над 200 хиляди лева.

"Лошото е, че ще плащаме ние, хората, а не прокурорите и съдиите, отговорни за погазването на закона и правата й", категоричен е адвокат Чалъмов.

Миналата седмица стана ясно, че присъдата на Анита Мейзер за убийството на съпруга й Николай Димов е намалена от 4 години и половина на 3 години затвор. В нощта на 14 срещу 15 август 2016 година подсъдимата връзва мъжа си със свински опашки и така го удушава. Апелативният съд приема, че убийството е извършено без умисъл, а доказателствата за даване на подкуп на полицай са недостатъчни.

"Тези 22 месеца в Сливенския се приспадат от това наказание. Ако то остане в сила на ВКС, което сериозно ме съмнява, тя трябва да влезе отново да доизлежи 12 месеца и половина", коментира присъдата адвокат Чалъмов. Той е убеден, че в София Анита ще извоюва условна присъда. Както и че Сливенският затвор е вече затворена страница от романа на Анита.

"Условната ще бъде минималното ни искане. Ние ще настояваме за пълното отпадане на подкупа, който е тежко умишлено престъпление по закон и се наказва с до 10 години затвор. Той се основава на думите на полицай Радев. Но ако те се приемат за истина, трябва да има 5 обвинения за подкуп - за две петдесетолевки, за доларова банкнота, за предложения за подкуп от 10, 20 и 30 хиляди лева. Пари няма приложени в делото, което сваля и петте обвинения", анализира маститият адвокат.

По думите му присъдата на Мейзер е прецедент за последните 20 години назад. Както и мярката й за неотклонение - арест, който продължи година и 10 месеца.

"Само задържаните за убийството на Андрей Луканов украинци, които впоследствие са оправдани и осъдиха България за над 300 хиляди лева всеки, са държани по този начин. И там говорим за умишлено убийство", дава пример Чалъмов.

Смекчаващо вината обстоятелство за Анита се оказва съдействието на полицията. Тя участва в два следствени експеримента, завежда полицаите до контейнера, където е изхвърлила свинските опашки, и по маршрута, по който се е движела в състояние на обърканост след инцидента.

"Апелативният съд във Варна на практика заема принципната позиция, че подкупът не е доказан. Че едва ли не се касае за нещастен случай, който е съпричинен и от жертвата Николай Димов. Защото той настоява за този експеримент, той казва: "Стегни ги повече, снимай ме". Така че престоят на Анита в Сливенския затвор е неоправдан, особено ако се постанови условна присъда."

А такава е твърде вероятно да бъде произнесена, обяснява адвокатът.

"Намалявайки присъдата до три години, ние формално влизаме в хипотезата на възможността за прилагане на условното осъждане по закон. То се предвижда при наказание до 3 години лишаване от свобода. Съдът може да прецени, че подсъдимото лице може да бъде освободено от изтърпяването му с изпитателен срок, особено щом е с ниска оценка за обществена опасност", обобщава Чалъмов.

Адвокатът има претенции и към гражданския иск на майката Петранка Димова. По думите му в последните 6 години Николай е живял в жилищата на Анита в Лас Вегас и в България и не се е грижил толкова много за майка си и сестра си.

"Не е чак толкова близък с тях, колкото го изкарват. Самата Анита твърди, че нейната болка от загубата на голямата любов, която не всеки среща в есента на живота си, е не по-малка от тази на роднините", обяснява юристът. Той смята и че Анита до известна степен е сатанизирана, защото като американски поданик е възприела да се бори за истината, без да се съобразява с конюнктурата.

"Държавното обвинение се надяваше всичко да приключи със споразумение - да не се шуми много. Но Анита Желева никога не е имала желание да бяга от страната. Тя иска да си изчисти името и достойнството, за да остане тук."

По думите му следващата й поява ще е по-скоро в благотворително събитие, отколкото в шоу програми. Той пояснява и че апелативните магистрати са приели в мотивите си новите обяснения на Анита Мейзер - че не е била в стаята в момента на смъртта на Николай.

"Сега се чувства една идея по-добре. Вижда, че нещо се случва. За нея сякаш половината истина е излязла наяве. Любознателна е, жизнена и креативна. Свикнала е денят й да не протича напразно. Вулкан от енергия. Бори се с най-дребната несправедливост. Това за нея е някаква позитивна, добра новина", коментира реакциите на клиентката си адвокат Чалъмов.

В началото на процеса Анита прави самопризнания и успява да получи 3 години затвор по двете обвинение. Държавното обвинение не протестира присъдата. Впоследствие делото е върнато от горната инстанция. Анита оттегля самопризнанията си и получава 4 години и 6 месеца затвор и глоба 8 хиляди лева.

"Апелативен съд – Варна, отчита, че на първа инстанция е нарушен законът с определянето на толкова голямо наказание. Най-високото, което се предвижда и което Варненският окръжен съд е можело да постанови, е в размер на 3 години лишаване от свобода. Защото това е било наказанието, което е било дадено, когато Анита Желева е признала вината. Влиза в сила дефиниция за забрана за влошаване положението на подсъдимото лице, при условие че е нямало протест на прокуратурата. Вторият съд повишава присъдата, което е незаконосъобразно", обяснява Петър Чалъмов.



Още по темата: общо новини по темата: 124
08.09.2022 »
14.08.2020 »
14.05.2020 »
03.01.2020 »
29.11.2019 »
19.11.2019 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 03.09.2018 г.
+1
 
 
Абе на това страшилище да се дадат 200 хиляди лева - смях в залата. За какво и са ? ДА,ДА ама НЕ
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: