Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нено Димов за казуса "Силистар": Не е забранено всичко, но не е разрешено всичко
Автор: Екип Burgas24.bg 10:16 / 31.08.2018Коментари (0)2343
© bTV
"На плаж Силистар не е забранено всичко, но не е разрешено всичко" – така екоминистърът Нено Димов коментира по bTV казуса със потенциалното застрояване на местността.

В последната седмица Общинският съвет на Царево одобри план за застрояване на парцел в местността, но премиерът Бойко Борисов нареди спиране на спорното решение. Беше установено също, че планът за строителство там противоречи на закона, но е бил приет въпреки това от общинарите.

"Нарушен е законът за устройство на територията, който изисква да бъде сезирана Районната инспекция по околната среда, която да се произнесе каква процедура трябва да следва", поясни Димов.

По думите му ако теренът в Силистар бил "нормален", а не част от природен парк Странджа, това нямало да се налага.

Димов не пожела да коментира по-подробно случая и каза, че ако министерството бъде запитано върху конкретно задание, тогава ще може да коментира. "Когато получим такова в министерството, тогава ще кажем допустимо ли е или не", каза Димов.

Има двоен стандарт при възмущението и отразяването на екологичните проблеми у нас, смята екоминистърът Нено Димов. Той направи паралел между ситуацията на плажа Корал и случая с нерегламентираното хоро в едно от Рилските езера. "Не може за Корал да мерим с един аршин, а за Рилските езера – с друг", категоричен е Димов.

По думите му преди време на плаж Корал е имало нерегламентирано сметище, което не се е появило там от хората, "които ходят на плаж за няколко часа". Той уточни, че кофите за боклук на това място били преместени и сметопочистващите камиони нямало как да стигнат до тях. "Гледката показва един определен манталитет", коментира Димов.

"Кадърът с хорото на Рилските езера предизвика много голямо възмущение и това отново ме навежда на мисълта за двойните стандарти", коментира Димов. Той е категоричен, че това е недопустимо и ще бъде наложена глоба от 10 хил. лв. на нарушителите.

"Това предизвика възмущението на толкова много хора, защото беше показано по този начин. Защо не беше показан случая с нерегламентираното сметище на Корал? И двете ги приемам за ненормални, и двете ги приемам за нарушение, и към двете трябва да имаме еднакъв подход", категоричен е Димов.

"В момента няма информация за какъвто и да било разлив на мазут от кораба "Мопанг", категоричен е екоминистърът. Преди дни той е бил на проверка на мястото, където се намират останките от кораба. "Виждат се остатъчни петна около 25 см. В диаметър, но очевидно пробойните са запушени", категоричен е Димов. Той уточни, че операцията по източване на мазута от потъналия преди почти 100 години кораб може да започне след около седмица.

На въпрос дали мазут е достигнал до плажа Корал, Димов коментира, че са направени проверки по всички плажове на Южното Черноморие. "Бяха направени предписания за почистване на плажовете. Корал няма концесионер и предписание беше направено на кмета на Царево", поясни Димов.



Още по темата: общо новини по темата: 9
11.10.2018 »
05.09.2018 »
04.09.2018 »
04.09.2018 »
30.08.2018 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: