Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Проблемните плажуващи: Пияни туристи и разсеяни родители
Автор: Екип Burgas24.bg 16:17 / 26.08.2018Коментари (0)13358
© Burgas24.bg
Крайно време е да има и плажна полиция заради проблемните туристи, смята управителят на единствения у нас общински Диагностично консултативен център (ДКЦ/)"Св. Клементина", който от 13 г. поддържа единна система за организация и контрол на медицинската помощ по ивиците във Варна и курортите д-р Иван Иванов.

"Нарушители винаги има. Ако сега инцидентите са по-малко, то е, защото и туристите са по-малко, отколкото в най-тежките сезони до 2011 година. Докато преди на пясъка се чуваше много разнородна реч, сега преобладаваща е румънската. Няма ги скандинавците, нито многолюдните групи украинци, молдовците, беларуси, руснаци, които преди пълнеха ивиците. Българите прииждат, но само през почивните дни. Плажът е рехав и по-лесно реагираме. Въпреки това плажната полиция е крайно необходима за нас и за спасителите, без значение от кои структури ще бъде сформиран състава й и кой ще прибира глобите. Защото нашата мисия е да спасяваме хора, а не да действаме като охрана на неразумните летовници", коментира той пред в."Труд".

Д-р Иванов посочи като пример случай от преди години с група пияни туристи, които спасители и лекарите на плажа са вадили от водата и свестяваха 12 пъти, докато се намесят органите на реда и ги приберат в ареста.

Според него такива нарушители трябва да бъдат спрени с глоби и то ефективно.

"Но по правило младите летовници са по-недисциплинирани. Често влизат в морето след употреба на алкохол и дрога, пренебрегват червения флаг, защото не искат да се лишат от нито едно удоволствие по време на ваканцията си, без да си дават сметка, че рискуват живота си. Много пъти се натъкваме и на нехайни родители. При жълт флаг, например, освен забраната за ползване на надуваеми предмети, не е разрешено деца да влизат сами в морето. Но се оказва, че малцина са наясно с това изискване. Затова преговаряме с туроператори да разпространяват сред туристите листовки на няколко езика с указания за поведението на плажа и правилата за къпане", обясни лекарят.

А за този сезон особени проблеми на екипите на плажа не е имало.

"През юли заради дъждовете и сравнително хладната морска вода плажуващите бяха малко. Затова от 1 юни до началото на август почти нямахме водни инциденти. Помощ в медицинските пунктове на плажа търсеха предимно хора със сърдечно-съдови проблеми, хипертония, травми и ухапани от насекоми. Сега обаче плажуващите са много повече. Водата е топла, но морето се обърна. Почти всеки ден има мъртво вълнение и работата се увеличи. За радост, до момента няма нито един удавен по ивиците, за които отговаряме. Но имаше два тежки водни инцидента, при които българин и чужденец бяха настанени в реанимация. Единият пострада, защото беше недоволен, че при червен флаг спасителите не му дават да се къпе и се хвърли в морето в съседна неохраняема зона до една от буните. Едвам го спасихме. Наскоро там между тетраподите се бе заклещил и друг пиян турист. От началото на август помагахме и на много деца, попаднали в дънни ями. За последните 2 дни от плажа в болница бяха настанени двама души – 76-годишен мъж, колабирал в горещината и ударил се при падането, и летовник, получил инфаркт в неохраняемия район на Четвърта буна във Варна. Често при къпане в бурно море се получават и травми. Плажуващи излизат на брега с извадено рамо, след като вълните са ги блъскали", обясни д-р Иванов.

Той разказа и кои са най-куриозните случаи, на които са се натъквали медицинските екипи през тези 13 лета дежурства на пясъка: "Имахме случай, в който изгубено детенце стоя над 4 часа в медицинския пункт, докато открият родителите му. Оказа се, че те са се прибрали в хотелската си стая и са забравили, че са на море с детето си. Бяха българи. Помня и друг куриоз с група много пияни чужденци, които бяха спасени от удавяне. След като реаниматорите ги свестиха, те питаха в коя държава се намират".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: