Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво се случва с медиците ни точно 11 години след края на ужаса в Либия?
Автор: Екип Burgas24.bg 12:22 / 24.07.2018Коментари (1)2354
© БНР
"Ще черпя колегите с погача за 11-ата годишнина от освобождаването ни от затвора в Либия. С останалите медсестри не се чуваме на този ден, за последно се видяхме на четвъртата годишнина". Това сподели Кристияна Вълчева. Тя е един от българските медици, които прекарват осем години и половина в либийски затвори по обвинение в умишлено причиняване на епидемия от СПИН с цел дестабилизация на страната. Днес се навършват 11 години от паметното им завръщане на родна земя.

На 24 юли 2007 г. медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж се завърнаха със специален полет на летище "София", след като преговорите по тяхното освобождаване завършиха успешно.



Българските медици бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 г. и останаха зад решетките общо 2755 дни. "Това е ден като всеки друг за мен, просто го отчитам. И на останалите не им е толкова интересна тази дата. Не празнуваме, нито се събираме, все пак прекарахме над 8 години заедно хора с различни характери на едно ужасно място. Това е достатъчно дълго. А и някои от медсестрите са в провинцията, други на работа", разказа пред "България Днес" Вълчева.

След завръщането си Кристияна завършва медицински колеж и през 2010 г. започва работа като физиотерапевт във Военномедицинска академия. "Вече 8 години работя там, изключително приятни са колегите, ръководството и обстановката. Свикнала съм през годините да работя в най-тежките отделения. Народът е болен и това го виждам всеки ден. Тежко и натоварващо е, но трябва да създадеш една преграда, за да можеш да помогнеш на хората", категорична е Вълчева и добавя, че и медсестри, и физиотерапевти трябва да получават поне 1500 лв. заплата.

Всеки уикенд и отпуск Кристияна Вълчева и съпругът й д-р Здравко Георгиев прекарват в къща, която купуват на около 50 км от София край Годеч. "Казва се "Веселата колибка" и даже има надпис на нея. Съпругът ми се пенсионира и цяло лято е там. Аз пътувам уикендите и когато почивам. Посрещаме с удоволствие гости там за по ден-два", разказва Кристияна.

Тя е горда баба на 5-годишно внуче. "Имам прекрасен съпруг, който ме обича. Грижовни син и снаха, страхотна работа, колеги и приятели. Щастлива съм", добавя Вълчева.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Живи и здрави да са! От сърце им желая само хубави моменти и много, много щастие !
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: