Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От Ал Джазира искат да правя филм по детската книжка на българска авторка
Автор: Екип Burgas24.bg 12:23 / 16.07.2018Коментари (0)1844
©
Двама журналисти от Ал Джазира предложили на бизнесдамата  Нели Беширова да направят филм по детската й книжка "Умно момче си ти, Тино".  Всичко станало съвсем случайно.

"В Дубай моят сътрудник Гасан Насър седеше на една маса с две момчета. Аз се присъединих към тях в края на работния си ден и дори не знаех с кого точно разговарям.  Той им разказа за книгата.  Те се оказаха журналисти от Ал Джазира, много се впечатлиха, настояха да я преведа и на арабски. Имахме идея те да я филмират, но този проект замря след кончината на Гасан. Още не мога да преодолея неговата загуба, защото аз  заобичвам хората , с които работя.  Заобичвам и семействата им, искам да знам всичко за тях и това не ме натоварва, напротив.  8-9 часа от денонощието преминават на работното място и ако не ти е приятна средата няма как да се трудиш с удоволствие", призна Нели Беширова.

Дамата със строг бизнес в енергетиката и сериозна юридическа професия започва да пише като на шега, е след две издадени книги вече е член на Международния ПЕН клуб.  Всъщност, идеята й е да запълни дългите служебни полети със записки на случки и мисли, които да предаде на дъщеря си като житейски уроци. По онова време Нели пътува доста, и съзнава, че изпуска ценни моменти от израстването на детето си. Неин колега надниква над рамото й и спонтанно предлага "Защо не ги издадеш тези неща?". Беширова отхвърля идеята със замах – все пак тя не е писателка, а за малчугани се пише най-трудно и отговорно. Идеята отлежава близо година, но колегата упорства.

"Един ден ми каза: Виж какво, имам една идея. Тръгвай си от офиса в пет часа вместо в шест и този един час отделяй, за да напишеш книгата". Аз като седнах и за три дена я приключих. Дори нямаше нужда да го мисля – всичко ми беше в главата. Всичко се изля все едно пишех писмо", припомня си Нели.

След това "Умно дете си ти, Тино" сякаш заживява собствен живот – издава я със съдействието на  УНИЦЕФ, книжката се подарява на хлапета от социални домове или на многодетни семейства, които живеят в оскъдица. Четивото вече е преведено на английски и арабски езици

"Книгата ми се раздава на деца от много бедни семейства, които нямат нищо – нито четка за зъби, нито дори обувки за зимата. Изпратиха ми снимка, от която настръхнах. Видях порутена ромска стаичка, в която има само едно дрипаво легло, икона и моята книга до нея, покрита с отпечатъци от мръсни детски ръчички. Толкова мило ми стана.  Когато я написах си помислих, че ако помогна с един урок на едно дете, съм си свършила работата. Повече не искам",  казва Нели Беширова, която е издала и епистоларния роман "Любов и его".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: