Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Странджа се вдигна на бунт, Борисов прати министър
Автор: Екип Burgas24.bg 14:16 / 14.07.2018Коментари (4)6107
©
Жителите на странджа се вдигнаха днес на бунт и не позволиха на властите да избият животните им. 

Премиерът Бойко Борисов взе отношение по темата. "Разпоредих на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов да посети населените места, където има открити огнища на чума. Той ще се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично ще следи за изпълнението на мерките срещу разпространението на болестта по дребни преживни животни и ще ги информира за реда и условията за получаване на обезщетения", написа премиерът.

От няколко дни в Странджа тече умъртвяване на животни от селски стопанства. Причината – предполагаема зараза с чума. Дори и само едно животно да бъде диагностицирано с това заболяване се евтанизират всички в голям радиус. 

"Все още не е категорично установен източникът на инфекцията на чумата по животните. Най-вероятно причината е нелегална търговия или неспазени мерки". Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов в парламента в отговор на въпрос за избиването на животни в Странджа планина заради случаи на чума. Той подчерта, че става дума за чума по дребните преживни животни и не подлежи на лечение, но не е опасна за хортата. 

"Болестта се предава основно чрез пряк контакт на животните. Инкубационният период варира от една до три седмици.Там, където болестта се явява за първи път, протича остро и с висока температура над 41 градуса", добави Порожанов. Министърът каза още, че заради чумата са били евтаназирали общо 1946 дребни преживни животни в двете първи констатирани огнища в село Воден и село Кости. Ограниченията за търговия с дребни преживни животни и продукти от тях остават за общините Болярово и Елхово в област Ямбол, както и за общините Царево, Малко Търново, Средец, Приморско и Созопол. 

Пострадалите земеделски стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще плучат компенсация компенсирани с 25 лв. заради нереализираните продажби на мляко. Те обаче обаче протестират и искат компенсацията да бъде 40 лева. "Това ни е един от споровете с протестиращите овцевъди днес. Те желаят да има 40 лв. компенсация, което смятаме за нереалистично", каза министърът. "Всяка седмица се извършват клинични прегледи за откриване на отклонения от здравия вирус, както и във всички обекти с дребни преживни животни в общините по границата с Турция", каза той. Порожанов каза още, че следващата седмица ще започне и изплащането на обезщетенията за собствениците на евтанацираните животни в Кости и Воден. "Мисля, че обезщетенията са цени, които са изключително разумни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Къде са сега веганите и тези които искат зоо полиция и защита на животните? Явно в този случай няма далавера и седят и мълчат!
0
 
 
Браво,пичове са в Странджа местните !
-1
 
 
Да се линчува тоя"министър" Изродииии !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: