Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Дизайнерска дрога набира популярност сред младите, ето как да се справим със заплахата!
Автор: Екип Burgas24.bg 19:40 / 02.07.2018Коментари (0)4352
Повече дрегери по пътищата за тестване на наркотични вещества, промяна в Наредбата за обществен ред на общините, за да има санкции при така наречените маловажни случаи, по-високо ниво на сигурност и охрана в училищата, целенасочена работа с родители, насочване на вниманието към положителни примери, създаване на Закон за вещите лица. Това бяха част от обсъдените предложения и повдигнати въпроси по време на дискусията "Наркотиците – риск за бъдещето.

Как да спрем пътя им към младите българи“. Тя бе инициирана от народните представители от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Иван Вълков, Диана Саватева, Ася Пеева, Галя Василева и се проведе в експозиционен "Флора-Бургас“. В нея взеха участие още зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, кметът на община Бургас Димитър Николов, директорът на ОДМВР-Бургас Калоян Калоянов, представители на Районна и Окръжна прокуратура, на неправителствени организации, общински съветници, педагози.

"Тази инициатива е особено актуална и навременна предвид сериозността на проблема и необходимостта от включване на цялостния институционален потенциал за прилагане на всички форми на взаимодействие между държавата, бизнеса и неправителствения сектор в борбата с наркотиците.  МВР отчита сериозната опасност, която представлява трафикът на наркотици през държавните граници и разпространението му в страната, застрашаващи бъдещето на младите хора. За противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, МВР извършва превантивна, контролна, оперативно-издирвателна и аналитична дейност“. Той допълни още, че поради изтичане през тази година на времевия обхват на действие на Националната стратегия за борба с наркотиците 2014 – 2018 г. започва изготвянето на Национална стратегия за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества и срещу незаконния трафик с наркотични вещества и прекурсори за периода 2019 – 2023 г. "За актуалното състояние на трафика и разпространението на наркотици свидетелстват задържаните от МВР и Агенция "Митници“ количества наркотици.

През първите 5 месеца  на годината са иззети 236 кг хероин, 23 кг кокаин и други. Днешната дискусия е важна в посока информиране и системно обсъждане в широк обществен формат на политиките, стратегиите и практиките за борбата с разпространението и употребата на наркотични вещества от младите хора“. Той допълни, че на първо място по важност е подкрепата на всички мерки и действия на ниво училище, за да не се стига до казуси за трафик, разпространение и употреба на наркотици.

Кметът на община Бургас Димитър Николов поздрави всички участници в дискусията и заяви, че в края на учебната година са видими резултати от работата с различни институции в борбата с използването на наркотични вещества. "С подобни дискусии се оказва трайно въздействие върху подрастващите, бургаските училища винаги са много активни в тази посока, както и Инспектората по образование, Областна дирекция на полицията и останалите свързани институции.

Превенцията е ключова и изключително важна, да предпазим децата ще е големият успех в случая. Това може да стане със спорт, с активен начин на живот и отвличане на вниманието на обществото от този проблем. Важно е да погледнем и други държави и да се поучим от техния опит, практика и начини за справяне с проблемите в тази сфера. Като кмет на община Бургас заявявам, че съм сме готови да подкрепим всички инициативи в административен и финансов план, бъдещи тестове с Областна дирекция на полицията за засилване на контрола“.

Нейният колега Димитър Бойчев коментира, че с депутатите от ГЕРБ-Бургас са се обединили около идеята за увеличаване на броя дрегери за тестване на наркотици в област Бургас. Съвсем до скоро на територията на областта е имало само един в Бургас, а днес вече има в Созопол, Несебър и Приморско.

"Ще търсим и съдействие от Министерството на МВР в лицето на зам.-министър Ципов за реализацията на тази идея. Всички ние сме родители, притесняват ни негативните тенденции, през летния сезон сме притегателен център заради туризма. Като представители на законодателния орган поемаме ангажимент, ако има предложения за законодателни инициативи, ние да ги насърчим“. Народният представител Диана Саватева, която бе модератор на събитието, коментира, че темата за разпространението на наркотични вещества не губи актуалност от десетилетия.

"Бяхме провокирани от две плашещи и увеличаващи се тенденции. Зад волана все по-често сядат млади хора, употребявали освен алкохол, и наркотици. Другата тенденция е извършване на тежки престъпления под въздействието и след употреба на дрога.“.

Главен комисар Калоян Калоянов сподели, че ОДМВР- Бургас е една от най-активните в страната дирекции по отношение на борбата с наркотични вещества в страната. "Постоянно се появяват нови видове наркотици, поевтинява тяхното производство. Това води до употребата на съставки, които са вредни за човешкия организъм дори в малки количества, като популярния сред младите хора "Весел чай“.

В рамките на дискусията бе отправено и предложение от Виолета Илиева, началник РУО-Бургас да бъдат потърсени средства за създаване на Национална програма за превенция и борба с наркотичните вещества по аналогия с тази на община Бургас, която е изключително успешна и е обхванала широк мащаб лица и институции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: