Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Официално откриха Международно математическо състезание
Автор: Екип Burgas24.bg 15:21 / 02.07.2018Коментари (0)2288
Бивши и настоящи ученици от
ПМГ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Успех на всички състезатели и отбори. Пожелавам ви повече приятелства, създаване на много нови контакти и да покажете най-доброто в математическата наука". Това заяви кметът Димитър Николов преди да открие престижното Международно математическо състезание - BIMC` 2018, чийто домакин за втори път е Бургас.

Изискана церемония, представяща българския фолклор и традиции, посрещна участниците и ръководители на отборите в Летния театър. Гостите преминаха под арки от цветя преди да заемат своите места. Участниците се представиха на сцената с флаговете и носиите на своите държави.

Приветствие към състезателите отправи и председателят на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание д-р Вен-Хсиен Сун - "Това е вторият път, когато това състезание се провежда в Европа и заслугата за това е на кмета на Бургас г-н Димитър Николов. Създадохте условия за участниците от над 30 държави да се наслаждават на Бургас, на богатата му история, местната храна, вашето културно наследство, топлите и сърдечни хора".

Поздрави и пожелания за успех към участниците поднесе и зам.-министърът на образованието проф. Иван Димов. "Приемете предизвикателствата на една от най-древните науки - математиката, което ще допринесе за вашето развитие като мислещи и знаещи млади хора, подготвени за света на технологиите, в който живеем и най-вече като пълноценни граждани на света", се казва още в поздравителния адрес на министъра на образованието Красимир Вълчев, прочетен от неговия заместник.

"Излел е Дельо хайдутин" и химнът на Република България, изпълнен от хор "Трепетлика" към Центъра за подкрепа на личностното развитие с ръководител Пепа Запрянова, впечатлиха силно пъстрата аудитория в Летния театър.

Танцьори от ПФА "Странджа" изненадаха гостите с атрактивен кукерски танц с мечове, а кулминация на откриването бяха 30-те чана, със звъна на които официалните гости дадоха символичен старт на математическото състезание.

Математическото състезание ще се проведе за втори път в Бургас, след успешното домакинство през 2013-та година, което бе и първо извън пределите на Азия, от създаването му. Тази година общият брой на отборите-участници е 167. 19 от тях са от България, а 4 - от Бургас.

Същинското състезание ще се проведе на 3-ти юли в сградата на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" и ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията". След това 300 млади математици от Тайван, Канада, Филипините и България ще участват в атрактивна надпревара за нареждане на пъзели от 15.00 часа пред Експо център "Флора".

Организатори на BIMC` 2018 са Община Бургас, ППМГ "Акад. Никола Обрешков", МОН, РУО-Бургас, Институтът по математика и информатика към БАН и Съюзът на математиците в България, под патронажа на еврокомисаря на Република България Мария Габриел.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: