Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Добрич се утвърди като световен шампион по загуба на вода
Автор: Екип Burgas24.bg 16:12 / 22.06.2018Коментари (0)4977
©
Добрич подобри собствения си антирекорд и се утвърди като световен шампион по загуби на вода във ВиК мрежата. В центъра на града течовете в земята достигат 92%, показва разчет на самия ВиК оператор, пише в. "Сега". Според главния инженер на водния оператор в града инженер Павел Павлов мрежата в централната градска част е заприличала на сито. "Това са толкова много големи и критични загуби, че колкото и вода да се налива в тази част, тя се излива, преди да стигне до потребителите. Практиката е такава. Като се затвори и като се отстрани една авария, налягането се вдига и избива на друго място", коментира той пред БНР вчера. В същото време жителите на града плащат рекордно висока за страната ни цена за кубик вода.

Причината за разхищението е добре позната - тръбите и водопроводите са поставени в периода 1954-1975 г. и отдавна са изгнили, а това води до всекидневни аварии. Според анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Добрич и близкият до него Разград влизат в челото на световната класация по загуба на вода в мрежата - над 70 и дори над 80%. Нещо повече, според този доклад само в 7 от 28 областни града у нас загубите на вода са под 50% и ВиК дружествата масово не успяват да се справят с течовете въпреки исканията си за увеличение на цените. Така страната ни продължава да е лидер по разхищения, особено на фона на други европейски страни и градове, където те са сведени до едва около 8%. Данните бяха изнесени в стенограма на КЕВР след едно от разширените обсъждания на ситуацията във ВиК сектора и настояванията за сериозни увеличения на цените през следващите няколко години. В Добрич ситуацията видимо се оказва далеч по-драматична от най-мрачните данни на експертите.

Цената на водата в Добрич обаче остава една от най-високите в цялата страна. През януари тя беше за пореден път повишена и достигна 3.28 лв. за кубик с ДДС, което изкара на улицата стотици недоволни граждани. "Плащаме най-скъпата вода в България, а чешмите ни сухи! Налягане няма и улиците ни са разбити. Едни и същи аварии с години", възмутиха се организаторите на протеста и поискаха оставката на ВиК оператора. От управата на дружеството контрираха, че зад атаките на дружеството стоят лица, "които с години са водили дружеството към декапитализация и са допринесли за натрупаните десетки милиони задължения". Кои са те, така и не стана ясно. Авариите обаче продължиха, като периодично без вода остават освен жителите на града също и множество обществени и здравни заведения. Заради финансовия си крах от дружеството поискаха през януари президентът Румен Радев да опрости дълговете им в размер на над 7 млн. лв. Мотивите, представени в молбата, са тежкото икономическо състояние на дружеството и невъзможността да намери изход от финансовата криза.

В края на април Добрич отново бе без вода за период от няколко дни. В началото на миналия месец голяма авария на магистрален водопровод пак остави града на сухо. Най-драматично бе положението в местната болница. "Вечер ни я пускат по малко, колкото да си напълним резервоара, но затрудненията, които изпитваме, са големи", призна директорът на лечебното заведение д-р Трифон Йорданов. Той изрази опасения, че може да има и жалби от пациентите. "Трагедия направо. Не е за говорене", допълни д-р Йорданов. След смяната на тръбата новият водопровод предизвика повишаване на налягането в цялата преносна система, което доведе до още повече пробиви. В резултат Комисията за енергийно и водно регулиране се самосезира и започна проверка по случая. "Съгласно общите условия на дружеството, нарушеното водоподаване накърнява правата на потребителите за качество на предоставяните водни услуги и е предпоставка за възникване на социални и здравни рискове", изтъкнаха от регулатора. Резултати от проверката все още няма.

СЪМНЕНИЯ

Проблемите на жителите на Добрич в най-добрия случай ще продължат до края на есента. Тогава трябва да приключи подмяната на водопроводите по проекта за обновяването на водния цикъл в града, който се финансира от програма "Околна среда". Проектът струва почти 115 млн. лева. До март обаче по него бяха изградени едва около 600 метра водопроводи, което поставя под съмнение изпълнението му в срок








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: