Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Океанариумът пак е на дневен ред! Три компании искат да инвестират над 100 млн. лева в съоръжението!
Автор: Екип Burgas24.bg 11:03 / 12.06.2018Коментари (6)11025
©
"Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“, съвместно със свои български и чуждестранни партньори, е изразила готовност да инвестира над 110 млн. лв. в строителството на "Парк Океанариум“.

Представители на  компанията са входирали уведомително писмо до Общинския съвет в Бургас, за да представят пред съветниците подробности от своя проект. От писмото става ясно, че със строителството на "Парк Океанариум“ се ангажират три компании.

Това са "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“, "Хоризонт –Иванов“ – участник в строителството на "Океанариум“ Владивосток и международната фирма "Полин Уотърпаркс“, която в световен мащаб е в Топ 3 на фирмите, изграждащи, управляващи и консултиращи водно-атракционни комплекси.

Предвидено е изпълнението на проекта да премине през четири етапа.

Инвеститорите планират първо да изградят аква парк, на втора фаза ще бъде построен делфинариум и  Океанариум  /аквариум с морска флора и фауна/ , плюс развлекателно-опознавателен комплекс и последната фаза е посветена на изграждането на  открит паркинг на три нива и закрит водно-оздравителен комплекс.

Очакванията са "Парк Океанариум“ да удължи активния сезон в Бургас, да създаде целогодишно около 350 работни места и около 1000 от съпътстващи дейности, подизпълнители и партньори. Капацитетът на всички съоръжения в комплекса е за около 4500 - 6000 посетители на ден.

Припомняме, че с идеята за изграждане на атракционния комплекс през 2013 год. беше ангажирана руската компания "Мостовик“.

От писмото до Общинския съвет става ясно, че налагането на санкции от ЕС върху руски банки е засегнало основните кредитори на дружеството в лицето на ГАЗПРОМ БАНК, поради което осигуреният финансов ресурс  от  50 млн. евро е бил блокиран. Допълнителни проблеми са възникнали

и от това, че за изцяло изградените със средства от "Мостовик“ 17 обекта за зимната олимпиада в Сочи не е било извършено плащане в очаквания срок от страна на поръчителите.

Въпреки това на община Бургас са били изплатени 660 000 лв. в рамките на подписания концесионен договор.

В уведомлението си до общинските съветници от "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ разкриват ,че към днешна дата "Мостовик“ не е участник в проекта и не притежава акции в дружеството концесионер.

По време на представянето на проекта пред членовете на общинската комисия по туризъм представителят на "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ поиска разрешение от съветниците да удължат с пет години срокът за въвеждане в експлоатация на "Парк Океанариум“ Бургас, т.е до 2024 год.

Ако получат разрешението, новите инвеститори са готови да започнат изграждането на комплекса дори още през месец септември, когато отпадат забраните за строителство в Бургас заради активния туристически сезон.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.06.2018 г.
0
 
 
Уникален цирей, на уникални нахалници, в уникална държава. Понеже не стана с руснаците, сега с турците. Фирма за аква паркове ще строи в парка на Бургас океанариум ( каквото и да значи тази дума), с опознавателна цел и разкриване на работни места за тюлени, китове и най-вече шарани. Важното е да сме живи, да сме здрави!
Aнонимен
на 12.06.2018 г.
0
 
 
Това, което виждам е проект за пълното обезлесяване на огромна част от Морската градина.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: