Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас - домакин на широк дебат за новия Закон за движение по пътищата
Автор: Екип Burgas24.bg 14:32 / 10.06.2018Коментари (1)1696
©
Търсим полезни предложения, който да използваме и анализираме, за да се прецизират разпоредбите, касаещи движението по пътищата в България – нещо, което засяга пряко всеки един от нас. Това каза народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков по време на широкото обсъждане на трите законопроекта, отнасящи се до движението по пътищата в България. В качеството си на член на Комисията по транспорта в 44-то НС и експерт, той организира дискусия в Бургас, която е част от серия срещи относно проектите за Закон за движение по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства.

За обсъждането на новите текстове в морския град пристигнаха министърът на вътрешните работи Валентин Радев и зам.-министърът на транспорта Ангел Попов. Домакин на събитието бе областният управител Вълчо Чолаков.
Основен отговарящ за новия Закон за движението по пътищата е МВР. Там попадат административно-наказателните разпоредби т.е. наказанията, глобите и санкциите, които са свързани с неспазването на закона и контрола по пътищата, извършван върху водачите на моторни превозни средства и върху тяхното техническо състояние.

Другите два проектозакона - Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства, ще попаднат под обхвата на Министерството на транспорта. При разделянето и специализирането им се цели разграничаване на функциите, отговорностите и контрола.
"Към момента имаме един много голям закон с много отговорности, споделени между МВР, Министерствата на транспорта, регионалното развитие, здравеопазването и образованието, а взаимодействието между всички тях е особено сложно.“ – заяви Иван Вълков при откриване на дискусията.

Предложените нови текстове описват ясно отговорностите по ремонтите и поддръжката на моторните превозни средства както и закупуването на резервните части чрез съставянето на електронни регистри.
Засегната бе темата за пътната маркировка и сигнализацията. Едно от конкретните предложения, което бе подкрепено от участниците, касае премахването на изискването за надпис "Погледни“ на пешеходните пътеки тип "Зебра“. Сериозно внимание бе отделено на темата за закрилата на хората с увреждания като участници в движението по пътищата.

Представители на автоинструктурите акцентираха върху проблемите и нуждата от усъвършенстване на процеса за обучение на бъдещите водачи и настояха Министерството на образованието да вземе по-активна роля в политиките за пътна безопасност.

Министър Радев подчерта, че заедно с екипа си ще продължи да участва в подобни предварителни обсъждания на законопроектите в различни градове. Според него по този начин се стеснява кръгът на грешките още преди решаващото внасяне на законите в Народното събрание.

В дискусията в Бургас се включиха депутати от ГЕРБ Димитър Бойчев, Диана Саватева, Ася Пеева, началникът на "Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски, гл. секретар на ИА "Автомобилна администрация“ Дамян Войновски, директорът на ОДМВР Бургас комисар Калоян Калоянов, представители на КАТ, Асоциация на обучаващите водачите на моторни превозни средства, СБА Бургас, превозвачи и неправителствени организации.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.06.2018 г.
0
 
 
А как да се разбере дали даден човек е с увреждания ако има например само стикер,който може свободно да се купи от "Практикер"и струва около три лева. Или ползва стара/с изтекъл срок/инвалидна карта.Такъв е случаят на летището в Сарафово,където тарикат с "Опел"комби от години си спира таратайката където му е удобно,особено сега,когато разчертаха места за инвалиди до вход "С".Или една друга кола,появила се наскоро,която пък има карта с изтекъл срок.Надписът не се чете защото е написал с химикалка.Колата е с №21 - 22.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: