Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Прокурори и служители от Бургаския апелативен район дариха книги на затворите в Бургас и Сливен
Автор: Екип Burgas24.bg 16:33 / 07.06.2018Коментари (0)1720
Прокурори и служители от Бургаския апелативен район дариха световни бестселъри, класическа българска литература, енциклопедии и географски списания на библиотеките на затворите в Бургас и Сливен. Сред дарените книги има творения на Иван Вазов, Захари Стоянов, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Антон Дончев, Алеко Константинов, Емилиян Станев, Дан Браун, Джон Гришъм, Робърт Лъдъм, Стивън Кинг, Онре Дьо Балзак, Александър Дюма, Оскар Уайлд и много други.

"Един ден прочетох книга и целият ми свят се промени“. С този цитат от нобеловия лауреат Орхан Памук заместник апелативният прокурор на Бургас Иванка Козарова посрещна представителите на медиите, които гостуваха по време на предаването на събраната литература от прокуратурата на началника на Бургаския затвор старши комисар Бранимир Мангъров.

"Книгите са нещо, с помощта на което миналото и настоящето общуват с нас. Те са и начин на общуване между групи, култури и народи, а това е невероятно богатство. Книгите могат да ни върнат вярата, ако сме я загубили, могат да ни дарят нов заряд за следващото утре и да донесат спокойствие и разум. Вярвам, че книгите ни правят по-добри, по-състрадателни и по-успешни“, добави още Козарова, която бе основен инициатор на благотворителната инициатива. Тя не пропусна да се пошегува с гостите казвайки им, че днес за престъпления и наказания ще се говори само ако те са свързани с едноименния роман на Достоевски. Прокурор Козарова благодари на всички магистрати и служители включили се в събирането на книгите през последните два месеца.

Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров подчерта, че дарената литература е изключително подбрана, като в нея освен световната класика има книги на български автори, енциклопедии и научна литература.  "Чрез тази инициатива искаме да допринесем за културата и социализацията на лишените от свобода“, каза Петров. Той добави, че инициативата ще се превърне в ежегодна и книги ще бъдат дарявани всяка пролет.

Дарението бе прието от началника на затвора в Бургас старши комисар Бранимир Мангъров, който изрази благодарността си. Той съобщи, че във всички корпуси на Бургаския затвор има хора, които ходят на училище в специално обособени класни стаи. По неговите думи получените книги ще бъдат добре дошли както за учениците, които ще имат с какво да се образоват извън учебните часове, така и за останалите лишени от свобода. Мангъров добави още, че предоставената литература ще попълни библиотеката на Бургаския затвор, като само в основния корпус има над 3 000 тома.

Литература бе дарена и на затвора в Сливен, като книгите бяха събрани от магистрати от Окръжна прокуратура – Сливен и предоставени от говорителя на прокуратура в града Руси Русев. Дарението бе прието от началника на затвора в Сливен старши комисар Йордан Данев и от  Сийка Павлова – началник сектор "Социална дейност и възпитателна работа“.

Общият брой на дарените произведения в Бургас и Сливен е над 450.

Инициативата е част от проявите по случай 20-годишнината на Апелативна прокуратура – Бургас, която се отбеляза през настоящата година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Български тенис
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: