Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нежелани есемеси и услуги надуват сметките за телефон
Автор: Екип Burgas24.bg 08:53 / 14.05.2018Коментари (1)1494
©
Милена била неприятно изненадана от висока сметка за телефон, след като услугите й били спрени заради достигнат лимит. Малко по-късно разбира, че начислената сума е от съобщения с добавена стойност, изпратени от телефона на 9-годишната й дъщеря.

"Абонирането е станало чрез такъв изскачащ прозорец, на който тя се е опитала да го изключи, натиснала е хиксчето, а реално се случва някакво заразяване на телефона и той започва да генерира тези съобщения", разказва Милена. "Съобщенията са с много циничен характер, става въпрос за еротичен чат, сумата беше от порядъка на 600 лева".

"Има съобщения, които са генерирани в интервал от 3 секунди, което реално е физически невъзможно да бъде извършено от човек", смята Милена.

В подобна ситуация изпаднал и Борислав. Сметката му била надписана с шест лева, за абонамент, който никога не е ползвал.

"Даже получих есемес, няколко дни, след като видях сметката, получих есемес от тази фирма, че ако искам да продължа абонамента си, мога да го продължа, ако не, мога да го спра с есемес, като напиша СТОП", разказва Борислав.

Той се  свързва с фирмата, която поддържа тези услуги. Обещават му, че ще спрат непоискания абонамент. Обещали му, че ще възстановят и парите.

И в двата случая фирмата, която поддържа тези услуги е "NTH Media Bulgaria" ЕООД - компания с над 20 офиса на три континента. От централата на фирмата ни отговориха, че те са само посредник.

 "…NTH осъществява връзката между доставчиците на съдържание и мобилните оператори. Ние осигуряваме на тези търговци техническа платформа, за да доставят съдържание и услуги до крайния потребител и същевременно да ги таксуват чрез мобилния телефон", заявяват от компанията.

"Според оператора аз съм пратил есемес, макар че аз нямам никакъв спомен да съм пратил такова нещо. Нямах и в телефона си, в изпратените съобщения нямах изпратен такъв есемес", заявява Борислав.

Човек, свързан с дейността на компанията-посредник в България потвърди, че фирмата има сключени договори с всички мобилни оператори у нас, но отказа да застане пред камерата ни. Това става ясно и от съобщение на един от телекомите в Туитър.

"Ен Ти Ейч Медия" предоставя услуги към всички оператори в България, като външен доставчик и използва мрежите, единствено като преносна среда", съобщи един от операторите.

"Тоест те предоставят мрежата си на тази фирма да извършва този вид услуга и не носят отговорност, кой реално използва телефона", коментира Милена.

"Според нас е редно мобилните оператори да носят солидарна отговорност, защото не може всеки на общо основание да ползва мрежата им и да извършва каквото му хрумне", коментира Богомил Николов от асоциацията "Активни потребители".

През последната година в Комисията за защита на потребителите са постъпили около 100 такива жалби. В половината от случаите е установено, че потребителят неправомерно е бил абониран.

"Санкцията се налага на търговеца, който е отправил това съобщение. За всеки един отделен случай санкцията може да достигне до 3000 лева", заяви Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Потърсихме за коментар и трите мобилни оператора. Само един от тях ни отговори, че не е организатор на услугите, предоставяни от цитираната компания и няма отношение към активирането или прекратяването им.

А сумата, начислена на Борислав, вече е възстановена. Милена още чака половина от платените пари.

Източник: Нова тв








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Абоната е на Виваком.Номера почва с 087.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: