Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Най-много катастрофи стават през май и октомври!
Автор: Екип Burgas24.bg 15:09 / 22.03.2018Коментари (0)2502
©
Първа по рода си превантивна среща с курсисти, на които предстои да проверят, чрез тест теоретичната си подготовка, бе проведена днес в учебен център "Таневи 2011“. В нея участие взеха заместник-кмета на Община Бургас д-р Лорис Мануелян, автомобилния състезател Стоян Апостолов, организатора на мащабното състезание по автомобилизъм "Писта Бургас“ Радко Петков началника на ДАИ - Бургас Красимир Георгиев и началника на отдел "Охранителна полиция“ към ОДМВР - Бургас комисар Неделчо Рачев.

В срещата бяха обсъдени теми за пътната безопасност, възможностите за намаляване на риска от катастрофи, както и новите текстове в Закона за движение по пътищата. Според водещия разговора - комисар Неделчо Рачев катастрофите са най-много през месеците май и октомври. Главните причини за настъпването им са блъскането на пешеходец, неспазването на дистанция, навлизане в насрещното пътно платно, както и отнемане на предимство при възлови кръстовища. Повечето от допускащи катастрофи са на възраст между 19 и 27 години, с от 1 до 3 години стаж. "Ето защо обучението или трябва да е по-ефективно, или да се провежда по-дълго време“, заключи експозето си комисар Рачев.

Организаторът на мащабното състезание по автомобилизъм "Писта Бургас“ Радко Петков демонстрира нагледно с филм какъв е изхода от челен удар с 40 км в час, при катастрофа с колан и без колан, при сблъсък с моторист с и без каска. Оказва се, че шофьорите, които имат малък стаж зад волана - между две и три години стаж, започват да се надценяват и така стартират проблемите, убеден е Петков. Той препоръча да не се смесва състезателното с обикновеното шофиране, защото много млади хора, правейки се на състезатели, са останали на пътя. "Това, което убива, е скоростта. Проблемът идва при момчетата, когато започнат да си вярват прекалено. Трябва да има реална самооценка“, счита Петков.

В беседата се включи и автомобилният състезател Стоян Апостолов, който сподели от собствен опит наблюденията си по отношение предизвикването на тежки катастрофи. Той посочи възловите места за настъпване на пътни инциденти, като и наличието на т.нар. "троен удар“ вследствие на катастрофата – първо в дърво или в друг автомобил, втория удар на тялото във волана и третия удар – на вътрешните човешки органи в корпуса на тялото, което поражда и най-големите здравословни проблеми - кръвоизливи, разкъсвания, а понякога дори и смърт.

Заместник-кметът на Община Бургас д-р Лорис Мануелян подкрепи изказванията на участниците в срещата, като благодари на своя инструктор Йордан Петков, когото видя в залата за това, че вече 35 години не е допуснал никакво пътно произшествие. Д-р Мануелян призова курсистите към повече разум и самообладание, търпение и професионални реакции зад волана, за да спре войната по пътищата. Заместник-кметът пожела на курсистите успех при полагането на теоретичния изпит, като се ангажира подобни превантивни срещи да се превърнат в практика в Община Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: