Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Как стигнах до работа при 20 см сняг в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:47 / 28.02.2018Коментари (6)38740

Ставам от сън, поглеждам през прозореца - бяло и красиво. Приказна картинка. Пускам телевизора - съобщават, че основните пътища са затворени. При 20 см сняг? След малко разбирам, че за учениците е обявена дървена ваканция. При -4 градуса? Започвам да се чудя как ще стигна до работа, която е на 1,5 км разстояние. За да стигна навреме, решавам да го направя с автобуса. Нали по презумпция моторните превозни средства се движат по-бързо... Особено в тази критична зимна обстановка - 20 см сняг и "рекордните" -4 градуса!

И така моето пътешествие започва. Излизам. С кубинки. Колите се движат с под 40 км в час. Защото е паднал 20 см сняг. Кой може да го изчисти до 8.45 часа, на основен път?! Тръгвам по тротоара. С кубинките. Те се пълнят със сняг. Ама какво пък - толкова е красиво. Насочвам се към пешеходните пътеки. Тях ги няма. Сгушили са се под снега и няма кой да ги "мръдне" от там. Разчитам на реакциите на шофьорите и това, че познават участъка. На какво друго да разчитам при 20 см сняг? Появява се снегорин. С вдигнато гребло. Че как да изгребе толкова много сняг? Като го отъпче с гумите, по-лесно става.

Най-накрая стигам до спирката на автобуса. Е, там бедствената обстановка си пролича. От навяванията снегът е с 5 см по-висок. В кубинките влиза сняг. Няма драма, никой не е умрял от малко сняг в обувките. Поглеждам на таблото - след колко минути ще дойде автобусът. Но то ни информира само, че това е табло на Интегриран градски транспорт. Добре. Автобусът идва бързо, чаках не повече от 6-7 минути. При 20 см сняг е нормално!

Тръгвам с автобуса. Вътре "наводнение". Няма как. В тази извънредна обстановка кой да изчисти спирките, че да не се внася сняг. Плащам си билетчето. Обръщам се към прозореца и се любувам на бялата красота. Стигаме до първия светофар на "Мария Луиза" и "Иван Вазов". Там измежду 20 сантиметровите "преспи" закъсали два тролея. Горките. Не стига, че над година си чакат валидаторите, а сега и това да им се случи. Намериха се добри хора и един по един ги избутаха от "бедствието". Продължаваме към крайната ми спирка - гарата. По пътя едва-едва се прокрадват спасители с лопати, незнайно защо - само ги пренасят.

Слизам от автобуса, на малката спирка на Автогара юг. А там ме чака още сняг, който да влезе на топло в белите ми кубинки. "Безценно". Тъкмо ми беше станало твърде топло в автобуса - малко да се разсъня. Тръгвам към работното си място. И о, чудо - на съседната спирка чистят снега. Изринати са 5 метра 20 сантиметров сняг! Те са национални герои! Или поне Бургаски. По-нататък има още от тях. Да живее "Титан"!
Стъпвам на "Александровска". И там приятна изненада. Няколко служебни автомобила са минали и са оставили следи. Браво! Всички хора доволно се възползваха от добротата им. Не се налагаше да газят в 20 сантиметров сняг, който без покана влиза в обувките. Продължавам нагоре. На "Часовника" виждам струпани работници с лопати и малко тракторче. Е, казвам си, ще се справят с почистването на виновния за бедствието 20 см сняг. Е да, ама не. След бурен смях от тяхна страна (явно и те се радваха на снега като мен) тракторчето тръгна, а на него вързана шейна, в нея двама работници на "Титан" с широки усмивки се возеха с наслада. Зимна идилия. Колегите им ги последваха с лопати на рамо. Казах си, изчистили са и отиват да "спасят" друго място.

Стигнах до там, където бяха и гледам. Нагоре "Богориди" няма следа и от една лопата. От другата страна - по "Александровска" също. Казвам си, май само са дошли посмели са се и са си тръгнали. Обръщам се, обаче към сградата на община Бургас и какво да видя. Всичко чисто. Там вече няма бедствие. Снежната покривка е под 2 см. Браво на работниците! Браво и на Общината. Знаят как да си поискат, за да им се даде!

Продължих си по пътя. Още няколко пъти напълних белите кубинки със сняг. Стигнах на работа.

А колко скучно беше като бях малка в един друг град, където вали много повече сняг и много повече време. При един метър навалял сняг, по пътищата не можеш да стъпиш върху 2 см. Защото служителите на местното БКС буквално "хващаха" снежинките във въздуха. Та и при над метър сняг ходехме на училище. В дървена ваканция ни пускаха при -32 градуса... Голяма скука. Тогава тези незабравими изживявания нямаше как да се случат.

Вижте разказа ми в снимки в галерия на статията!


Източник: Мануела Манчева



Още по темата: общо новини по темата: 205
30.05.2018 »
24.03.2018 »
23.03.2018 »
23.03.2018 »
23.03.2018 »
22.03.2018 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Трябва да ви стане ясно, че времето по морето няма нищо общо с тихия снежец в страната, дори и количеството да е в пъти по-малко.
+1
 
 
При мене не беше толкова интересно ,само девятката врътна няколко пъти г*за и ни поизплаши. Но какво е сутрин без малка доза адреналин за добро утро.
+1
 
 
Който не иска сняг - да се качва на самолета и да ходи да живее на екватора. Тука е България и вали сняг! И понеже в Бургас от 15 години рядко вали сняг, някои хора забравиха какво е! Драги хора, най-нормалното нещо за зимата е да вали сняг! Спрете да драматизирате и да се оплаквате. Иди в Смолян да видиш някой оплаква ли се? Хората се стягат и правят това, което правят всяка година - взимат лопатите и всеки почиства пред дома/магазина/офиса. Не реват в интернет по цял ден. Аман вече от лигльовци!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: