Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски ученици се запознаха с опасностите, които дебнат в интернет пространството
Автор: Екип Burgas24.bg 10:58 / 16.02.2018Коментари (0)1566
©
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Св.Кирил и Методий":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ГПАЕ"ГЕО МИЛЕВ":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
За втора поредна година Апелативна прокуратура - Бургас организира лекции, които целят да запознаят ученици в града с опасностите в интернет пространството и по-специално с начините за реакция при изнудване от страна на педофили или други зложелатели в мрежата. Инициативата се провежда съвместно с Община - Бургас и ОД на МВР - Бургас.

Лекции се провеждат пред ученици от ІХ клас, като през изминалите два дни лекторите гостуваха в Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Профилирана гимназия с преподаване на английски език "Гео Милев". Беседите се водят от г-жа Кремена Стефанова - Говорител при Апелативна прокуратура - Бургас, Евгения Месерджиева от Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Бургас и инспектор Николай Стоянов от "Икономическа полиция" при ОД на МВР - Бургас.

Прокурор Стефанова заостри вниманието на аудиторията с факта, че в България има над 200 официално регистрирани доставчици на интернет, като за сравнение в Германия има само 6. Това спомага скоростта на интернет в нашата страна да бъде изключително бърза, което ни отличава от другите държави в Европейския съюз. Именно този бърз интернет предоставя възможност за засилено присъствие на зложелатели в мрежата. Прокурор Стефанова добави, че престъпленията в интернет са на трето място в класациите на Европол по най-често случващите се на територията на Европейския съюз. Тя обрисува физическия профил на педофила и запозна децата с възможностите им за сигнализиране на прокуратурата при случай на престъпно поведение срещу тях. Жертвите на противоправно деяние могат да подадат сигнал, чрез интернет сайта на всяка една прокуратура в страната. От магистратурата гарантират пълна анонимност на изпратилите такива сигнали.

Месерджиева, която е член на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Бургас запозна учениците с дейността на комисията, начина по-който тя работи и възпитателните мерки, които се налагат от нея. Тя посочи, че когато има такъв тип проява от страна на ученик срещу него се провежда процес, подобен на тези в съдебните зали. Месерджиева съобщи на децата, че е изключително важно ако са станали жертва на престъпление или усетят, че срещу тях има опит за извършване на такова да не го запазват за себе си, а да го споделят със своите родители или компетентните институции.

Инспектор Стоянов посочи какви са методите, с които си служат престъпниците, как осъществяват контакт с децата и каква е тяхната цел. Той съобщи, че е от изключителна важност учениците да проверяват профила в социалните мрежи на искащите контакт с тях. Проверката може да стане чрез преглед на общите приятели, снимките в този профил и активността му. Инспектор Стоянов каза още, че е много важно при контакт със зложелател в интернет цялата комуникация с него да бъде запазвана от учениците, а не изтривана, и да бъде предавана на компетентните органи, тъй като тя е използвана за откриването на престъпниците. Той съобщи още, че профилите в социалните мрежи имат няколко степенна защита и е добре всеки от учениците да защити профила си максимално. Полицейския служител бе категоричен, че снимки, които биха могли да бъдат използвани от зложелателите срещу техните собственици не трябва да бъдат съхранявани нито на компютър, нито в телефон, тъй като защитата на тези устройства може да бъде пробита. При наличие на подобни снимки е важно те да бъдат съхранявани на флаш-памет или друг приносител на данни, който не е прикачен към устройство свързано постоянно с интернет.

На учениците бе прожектиран и филм, който показа нагледно как действат изнудвачите през социалните мрежи и докъде могат да достигнат, ако бъдат лековерно допуснати сред приятелите на учениците.

Лекциите ще продължат и през идната седмица с нови беседи в горепосочените две учебни заведения. След техния край лекторите ще посетят и други училища, като срещите ще продължат през месеците март и април.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Български тенис
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: