Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нови разкрития за убийствата на бизнесмена Вене Сотиров и сина на футболния бос Венци Стефанов
Автор: Екип Burgas24.bg 09:12 / 11.02.2018Коментари (0)2772
©
Бизнесменът Вене Сотиров и синът на футболния бос Венцеслав Стефанов - Димитър, са убити лично от бандита Йосиф Йосифов-Костинбродския.

Това е разкрил преди 3 години свидетелят срещу главореза Николай Генов-Тавата, съобщава "Уикенд", позовавайки се на полицаи. Именно през 2015 г. от МВР заговориха с увереност, че е възможно скоро да бъдат разкрити няколко от най-знаковите убийства и похищения, станали в България. Тази увереност се е дължала на показанията на Тавата. За съжаление на криминалистите обаче не са намерени преки доказателства. Генов само е разказал, че Йоско му се похвалил за убийствата. Нито знаел обаче подробности, нито къде са заровени. По тази причина предоставените данни не са били достатъчни да се повдигне ново обвинение на изверга от Костинброд.

64-годишният Вене Сотиров бе похитен на 16 април 2009 г., докато се прибираше в блок 135 в столичния кв. "Сухата река". Тогава трима с маски и полицейски униформи го натъпкаха в бял "Опел Астра". Малко след това се свързаха с дъщеря му Ирена Сотирова и поискаха откуп от близо 2 млн. евро. Похитителите написаха SMS, че ще се обадят по телефона и ще позволят на роднините да говорят. Тогава Ирина поискала доказателства, че баща й е жив, но така и не получила. Оттогава тя е убедена, че баща й е починал при самото отвличане.

Самият Сотиров страдал от остра форма на диабет и болно сърце. А пред мястото, където бе отвлечен бизнесменът, криминалисти откриха сериозно количество кръв. Предположенията бяха, че Вене е оказал съпротива, заради което е бил пребит. Шокът обаче може да му е докарал инфаркт и той да е издъхнал още на мястото или малко след това.

След дълго разследване антимафиотите са убедени, че похищението не е дело на задържаната в края на 2009 г. група "Наглите". Причината: Сотиров бе нападнат едва 3 дни след като бе освободен от плен друг отвлечен бизнесмен - вносителят на "Бош" за България Киро Киров. Почеркът на "Наглите" бе друг. Те никога не атакуват следващата си жертва толкова бързо след пускането на предишната, а чакат да минат поне два-три месеца. Според думите на дъщерята на Вене - Ирина Сотирова, татко й никога не е бил крупен бизнесмен, а е работел като управител срещу сумата от 1700 лв. затова тя смяташе, че някой е излъгал похитителите, че той има милиони. Въпреки твърденията на Ирина баща й приживе е въртял сделки, от които са се изкарвали милиони, разкриват ченгета. Вене е участвал в управлението на "Мургаш-Кремиковци", "Градски кооперативен съюз-София", "Кооптърговия и туризъм", холдинг "Кооперативен бизнес", "Централен кооперативен съюз", акционерните дружества "Кооптърговия", "Мургашкооп". Твърди се, че той е уреждал сделките със скрап на популярните ъндърграунд герои братята Дамбовци. Той е бил добър приятел с баща им Димитър Стоянов. След като неговата фирма поема чрез търг кетъринга в "Кремиковци", Сотиров взимал като подъзпълнител Димитър Стоянов, който пък вкарал и синовете си Йордан и Пламен. Близки до Вене твърдят, че той действително е имал силно влияние върху това, което се случва в комбината. Благодарение на контактите си е участвал преференциално в различни търгове и е успявал да се наложи с фирмата си.

Синът на Венци Стефанов - Димитър, пък бе отвлечен на 6 април 2004 г. близо до хотел "Плиска" в столицата. Дни по-късно, спазвайки стриктно изискванията на извергите, шефът на футболен клуб "Славия" хвърля от влак ска, пълен с 620 000 евро. Година след предаването на откупа за детето си Стефанов получил сигнал от известен адвокат и от лице от престъпния свят, че именно бандата на Йоско стои зад отвличането на сина му. "Казаха ми, че са го убили, защото Ивайло Симеонов-Богьовеца слязъл при него без маска и Митко го познал", каза през април миналата година Стефанов пред Специализирания съд по време на едно от заседанията по делото срещу бандата на Йоско. Венци Стефанов разкри още, че отишъл на среща с Йоско и Йордан Цонков-Джиджи, за когото имал информация, че помагал за отвличането. Тримата се събрали в къщата на бос на СИК в провинцията. "Разговаряхме 20 минути и директно го попитах той ли е отвлякъл сина ми. Йоско категорично отрече. Не приемам думите на Костинбродския за достоверни, защото сина ми го нямаше и до ден днешен", каза още шефът на ФК "Славия". Според разказ на защитен свидетел Николай Генов-Тавата обаче не Богьовеца, а лично Йоско затрил момчето. Според криминалисти показанията на Генов преди 3 години е възможно да са дадени от него с цел да забърка интрига и сам да се оневени.

Друг популярен кримигерой - Емо Крокодила, твърдеше публично, че именно Тавата е участвал в отвличането на Вене Сотиров. В писмо до прокуратурата магистралният бандит посочи името на Николай Генов и като килъра на Димитър Тодоров-Бретона и баджанака на Евелин Банев-Брендо - Константин Дишлиев. Митко Бретона бе прострелян смъртоносно на 16 февруари 2005 г. в люлинското заведение "Бъфало". Дишлиев, който беше женен за сестрата на съпругата на Брендо, пък бе покосен от 10 куршума на 14 май 2005 г. пред индийския ресторант "Тадж Махал" в столицата.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: