Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Скулптурите в Морската градина са в окаяно състояние! Ще вземе ли Общинският съвет мерки по възстановяването им?
Автор: Екип Burgas24.bg 12:35 / 09.02.2018Коментари (0)2769
© Google
Председателят на Дружеството на художниците Митко Иванов алармира за окаяното състояние на част от скулптурите, създадени по време на традиционния в миналото Международен симпозиум по скулптура, намиращи се днес в Морската градина на Бургас. Това той прави с писмо до Постоянната комисия по туризъм, чийто председател Живко Табаков входира светкавично докладна записка в Местния парламент, с която настоява за предприемане на спешни мерки по възстановяване на експозицията установи справка на Burgas24.bg.

Иванов сигнализира за проблем с фундирането на някои от скулптурите, в резултат на което е нарушено равновесието им. Наблюдава се отчупване на детайли, включително съществени, на част от скулптурите. Съществуват повреди и липса на табелки с името на автора и творбата. Проблеми има и по повърхността на скулптурите - те са замърсени, има лишеи и мъхове по тях. При някои от скулптурите прилежащата растителност не е поддържана адекватно, в резултат на което те са обрасли.

Табаков предлага да се създаде временна комисия, която да изготви актуален пълен опис, включващ пълен списък на всички творби; установяване на авторството и наименованието на всички творби; актуално заснемане на творбите, включително проблемни детайли и повреди; кратко описание на състоянието на всяка скулптура към момента. Той настоява да бъдат изготвени препоръки за реставрационни и поддържащи дейности за всички скулптури. Да се провежда редовен мониторинг на състоянието им през следващите 10 години, придружен със съответното документиране. Също така да бъде дадена оценка на стойността за посочените дейности, както и на възможните реставрационни работи.

"Една от основните цели на Община Бургас, заложени както в Годишната програма за общинска туристическа реклама на Бургас за 2017 г., така и в Стратегията за устойчиво развитие на Община Бургас, е продължаване на усилията по съхраняването, опазването и популяризирането на културно-историческия туризъм. По данни на Световната организация по туризъм през 2020 г. културният туризъм ще бъде водещ в световен мащаб, а Европа е ключова дестинация за този вид туризъм. Проучванията показват, че 80 % от пътуващите, независимо от предпочитанията си за вид туризъм, посещават също културни паметници и забележителности у нас. Музеите в страната се разглеждат от над 6 млн. души годишно, от които над половината са чуждестранни туристи. Това неминуемо означава, че Бургас трябва да постави фокус, да стимулира и популяризира посещенията на културно-исторически обекти, както и приоритетно да развива нови такива, особено, ако те вече съществуват", мотивира нуждата от бърза реакция за възстановяване на културните ценности Табаков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: