Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас въстана срещу мръсния въздух! Хора с плакати и противогази обсадиха Общината, искат адекватни действия от институциите!
Автор: Екип Burgas24.bg 12:48 / 17.01.2018Коментари (5)8337

Десетки граждани от всички комплекси на Бургас се събраха пред сградата на общината, където в момента заседава Постоянната комисия по опазване на околната среда и водите към местния парламент, предаде репортер на Burgas24.bg. С плакати, маски и противогази те призоваха институциите да действат адекватно срещу замърсяването на въздуха и да вземат всички необходими мерки.

Повод за протеста, организиран от Инициативния комитет за дейността на "Кроношпан" и Организацията за закрила на българските граждани, станаха зачестилите сигнали от определени комплекси на Бургас за обгазяване от страна на "Лукойл" и "Кроношпан".

"Тази задушлива миризма се усеща само в определени квартали. Последният сигнал, който подадеох до РИОСВ беше на 5-и януари. Протестът не е планиран, а е спонтанен, видно е, че нещата в Бургас не са такива, каквито ни ги представят от институциите", каза председателят на ИК Стоян Грозев.

"Настояваме отговорните институции да извършват адекватни проверки, а държавата да контролира институциите да си вършат съвестно работата. Битката, която водим срещу замърсяването на въздуха не е от днес или от вчера. Първите резултати са налице - имаше издадени предписания на "Кроношпан" и те бяха изпълнени. Другият проблем, срещу който се борим са окислителните езера, но по него все още няма развитие. Както е известно, миналата година подадохме сигнал до прокуратурата, но и от там все още нямаме официален отговор", коментира пред Burgas24.bg лидерът на ОЗБГ Стефан Петров.

Сред протестиращите имаше и младо момиче, което бе дошло с кислородната маска на покойния си баща. С насълзени очи тя сподели пред наш репортер, че мъжът се е споминал вследствие на онкозаболяване, причинено от мръсния въздух.
 
"Не можах да спася него, но го дължа на себе си, затова съм тук и настоявам за адекватни мерки. Всички знаем кои са основните замърсители на Бургас, но ни замазват очите с манипулирани данни. Заслужаваме да дишаме чист въздух", каза през сълзи младата бургазлийка.

"Бургас има право да диша
© Burgas24.bg
Организаторите Стефан Петров Стоян Грозев връчиха официална декларация с искания на Постояннната комисия по опазване на околната среда и водите
" и "Град без чист въздух = град без бъдеще" са част от посланията, отправени от гражданите пред сградата на общината. Те настояха всички данни за замърсяването на въздуха, както и на регистрираните заболявания да бъдат публично оповестявани. В разгара на протеста организаторите Стефан Петров Стоян Грозев връчиха официална декларация с искания на Постояннната комисия по опазване на околната среда и водите.

"Виждаме се какво се случва около нас - колко бургазлии боледуват от онкологични и респираторни заболявания. Имаме замърсен въздух. В последните дни нивата на допустимите норми в Долно езерово и на много други места отново са завишени. Има програми и стратегии, които трябва да се изпълняват. В Пловдив хората решиха да съдят общината, затова, че не се изпълнява стратегията за чистия въздух. Може би и ние трябва да го направим в Бургас", предложи Даниела Божинова.

*Какви искания отправиха бургазлии към Постояннната комисия по опазване на околната среда и водите - Гледайте повече в нашето видео!





Още по темата: общо новини по темата: 27
06.02.2019 »
19.11.2018 »
13.11.2018 »
13.11.2018 »
12.11.2018 »
02.11.2018 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Време е да се затворят Лукойл и Кроношпан , ще се диша чисто и свободно !
Aнонимен
на 17.01.2018 г.
0
 
 
ЗАЩО БЕ БУРГАЗЛИИ ,ТА НАЛИ МОЯ БИВШ И ВАШ НАСТОЯЩ ГРАД Е НАЙ-ДОБРИЯ ЗА ЖИВЕЕНЕ,ИМАТЕ СИ ДИМИТЪР НИКОЛОВ,БИВШ ,,ГОЧО ИВАНОВ,, ,НЕВТОХИМ,ИМАТЕ НАЙ-МРЪСНОТО ЧЕРНО МОРЕ,ЗАЩО СЕ ОПЛАКВАТЕ ЛИКУВАЙТЕ И БЪДЕТЕ ,,ЩАСТЛИВИ,, С ВАШИЯ ГЕРБ
Aнонимен
на 17.01.2018 г.
0
 
 
Аз също имам онко заболяване,но за съжаление състоянието ми е почти не позволява да излизам от дома си. Иначе непременно щях да съм пред общината....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: