Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Китайски гиганти възхитени от инициатива на пловдивчанин, хрумването дошло след оплакване от приятели!
Автор: Екип Burgas24.bg 10:57 / 13.01.2018Коментари (2)3691
Българският учител по пиано Живко Гиргинов, който е живее в Сингапур вече девет години, не е доволен от счупените велосипеди, които среща, изоставени по пътища и пешеходни пътеки там. Море от жълти и оранжеви колелета в обществените пространства задръстват острова, където културата на споделените велосипеди е хит, след като големи оператори като китайските фирми "Офо" и "Мобайк" за пръв се появиха преди година, съобщава "Ройтерс".

"Приятелите ми се оплакаха, че навсякъде има повредени велосипеди и няма какво да се направи", разказва Гиргинов, който е роден в Пловдив. 32-годишният пианист решава да се заеме, като събира екип от съмишленици, с които да върнат велосипедите в складовете на съответните компании. Започнала през септември 2017 г., инициативата на Гиргинов за доброволен байк патрул е събрала над 400 повредени велосипеда. Групата събира счупените велосипеди в един квартал и ги премества на централно място. След това Гиргинов наема камион за 150 долара, с който взима събраните колела и ги връща.

Музикантът сам финансира инициативата досега, но разрастването на дейността може да наложи търсенето на спонсори. Трите основни оператора в Сингапур "Офо", "Мобайк" и местната фирма "оБайк" определено оценяват неговата работа. "Говорим с Живко за това как можем да работим заедно, за да изградим още по-силна среда за пътуване с велосипед", коментира Шарон Менг, управител на "Мобайк Сингапур"", добавяйки, че компанията е дала на Гиргинов неограничен достъп за ползване, за да му помогне с връщането на велосипедите им.

Сингапур се стреми да се справи с безразборното оставяне на велосипеди на обществени места. През 2017 г. държавното дружество за наземен транспорт определя 4 000 допълнителни жълти зони за паркиране на велосипеди около обществените жилищни комплекси, автобусни спирки и гари. Въпросната инициатива е един от многото подобни проекти, с които Григинов се е захванал и смята, че времето и парите са добре изразходвани.

Според него, такива социални експерименти предизвикват хората да мислят, как могат и те да допринесат индивидуално за обществото. "Някои от моите приятели ми казват, че усилията ми са безполезни. Но аз вярвам, че сме част от една общност и трябва да направим каквото можем", коментира Гиргинов.

Източник: Агенция Монитор









Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
Представям си като разберат за лодките дракон.....
+2
 
 
Живко, готино е, майна, че живееш там! Ламтежът да се изкара някой лев, докато си на власт, би накарал "българския" Шарон Менг подкрепен от "отворения за новото" кмет, да прояви пословичната нашенска предприемчивост и да направи "Фирма за извозване на велосипедите". Фирмата ще получава държавна субсидия, а общинската полиция ще те глобява всеки път, когато ти извършваш самоуправство, изземвайки функциите на "Фирмата за извозване". Браво на Живко!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: