Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЧСИ подхващат рецидивистите на пътя, ще помагат при събирането на глобите
Автор: Екип Burgas24.bg 15:56 / 10.12.2017Коментари (6)2162
© Burgas24.bg
Частните съдебни изпълнители да помагат при събирането на глобите на КАТ, предлага Камарата им. Тя вече е разпратила писма за това до премиера и министрите на финансите и вътрешните работи. Целта е не само да има по-висока събираемост на глобите, но и да се дисциплинират шофьорите. 

"Нашето предложение е най-тежките случаи с рецидивисти на пътя, които имат десетки наказания и неплатени глоби да бъдат възложени на ЧСИ с цел превенция", каза председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев. 

От министерство на финансите вече дали положителен отговор на предложението, чака се становище на МВР. "Пратихме 2 писма до вътрешното министерство - на 30 май и 8 август, но още няма отговор", каза Дичев, цитиран от "Монитор". Оказва се, че наказанията на много недисциплинирани шофьори, които си мислят, че правилата за тях не важат, реално не са приложени. Това чувство за безнаказаност е голям проблем на обществото и е причина за огромния брой жертви и ранени на пътя. Всеки ден в пресата се изнасят случаи на тежки катастрофи с пияни или дрогирани шофьори", каза Дичев. 

Според него всяка година у нас остават несъбрани десетки милиони от глоби. Давността за тях е 2 г. Според данни, огласени наскоро, събираемостта на глобите у нас е между 65 и 70 %. Санкциите в по-малък размер се събират по-лесно. Държавата харчи пари за пощенски услуги, телефони, заплати на служители, консумативи и др. Може да се получи така, че за вземане от 50 лв. тя да похарчи 100 лв. Ако събирането на глобите се възложи на ЧСИ, държавата и общините няма да плащат нито стотинка, а ще съберат десетки милиони. Разходите остават за длъжника, а в случай на неуспех - за съдебния изпълнител, обясни Дичев. От години ЧСИ събират вземанията на общините и съдилищата. Този модел вече действа успешно в държави като Франция, Холандия, Белгия и др. Идеята не е нова и се обсъжда от 2006-2007 г. Законодателна промяна не е нужна и начина на събиране на глобите може да се уреди с едно споразумение за сътрудничество между ЧСИ и министерствата. Другата идея е по-скоро у нас да се въведе електронен запор. Това е платформа, през която банките и съдебните изпълнители могат по-лесно да си разменят всякакъв вид съобщения, включително и за запори. Чрез нея таксите ще се намалят, работата ще се ускори, ще се пестят средства и ще има защита за длъжника, тъй като ще се избегнат грешки. За въвеждането на електронен запор има готов софтуер, изработен заедно с банките. От години обаче се чака наредба, която се подготвя в Министерството на правосъдието. 

Дичев каза още, че последните промени в ГКП не могат да се оценят еднозначно. "Този път законодателят залитна в посока на длъжника, през 2007 г. беше в посока на кредитора. Има немалко вредни изменения, но има и множество положителни, например въвеждането на електронните търгове", добави той. С промените в ГКП се въведе таван за всички вземания, а таксите бяха сериозно намалени. При електронните търгове пък съдебният изпълнител само ще отстранява участниците, които нямат право да наддават. В самата платформа ще се въвежда само актуалната цена. Всеки ще може да наддава без да има представа кои са другите, които наддават. За съжаление в последните месеци съдебните изпълнители бяха превърнати в изкупителна жертва на всички съществуващи и несъществуващи проблеми при събиране на вземания. Забрави се, че съдебният изпълнител, независимо частен или държавен, изпълнява актове на съда. Той никога не съди и не казва кой е крив и кой прав, кой дължи и кой не, или колко, обясни Дичев. 

За първите 6 месеца на годината ЧСИ са събрали от длъжници 600 млн. лв., които влизат в бюджета. Само в полза на гражданите са събрани 92 млн.лв. Ръст има по отношение на вземанията за издръжка - до юли т.год.те са 2,2 млн.лв., а за заплати - 5,5 млн.лв. За цялата 2016 г. събраните вземания са били съответно - 3 млн.лв. за издръжки и 8 млн.лв. - за заплати. Намаляват делата за събиране на вземанията на съдилищата. Те са 5200, при 16 000 за цялата 2016 г. Събраните пари обаче се увеличават - 800 000 лв. само за първата половина на 2017 г. Увеличават се и дисциплинарните дела срещу съдебните изпълнители - от началото на годината до 7 декември те са 61, а през 2016 г.- 46. През 2017 г. Съветът на Камарата на ЧСИ е взел 33 решения за образуване на дисциплинарки. Внесъл е 10 искания за лишаване от правоспособност и е предложил на дисциплинарната комисия да наложи 7 наказания за глоба на 5000 лв.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Винаги съм се чудел защо до сега не са предприети такива мерки(доказано работят в други държави). Заради джигитите които се мислят за безсмъртни и безнаказани, страдаме всички. А така като се прави на тарикат и не си плаща глобите, ще плати и разходите по събирането им. ЧСИ има право и да обяви и автомобила му на публична продан, и така вече няма да е джигит, а пешеходец. Аз съм ЗА тази мярка да бъде взета!
0
 
 
Така се дава някакъв бонус на ЧСИ-тата, а вземанията биха могли да се вземат и по банков път принудително. В момента има много вратички в закона, най-малкото могат да прехвърлят голфа и къщатата на село, така няма какво да им вземат. Тази единствена "промяна", сама по себе си нищо не променя. Който е джигит прехвърля и продължава да бъде джигит. Ситуацията в момента е доста зле, управляващите от няколко месеца раздават бонуси на коалицията и опозицията, за да не ги свалят руснаците от власт. Това огъване и навеждане пред олигарсите и руснаците е лошо, но изглежда е неизбежно, защото на народа не му дреме какво се случва. Докато има кебапчета и ракия на масата, и върви биг брадър по телевизора, няма никаква реакция, дори слаба, срещу ежедневните интриги и атаки от партизанската аристокрация срещу държавата, което е истинския проблем. В съдебната система абсолютно всички освен най-ниските нива, са хора на комунистите.
-2
 
 
С една дума мутрите отново се завръщат....Е нали такъв е и премиерчето....
Aнонимен
на 10.12.2017 г.
-2
 
 
Частна полиция, частни съдии, частни не знам какво си още. Закривай, от това дъжава не става
с .. . с. с.с .с с. с.с
+3
 
 
и да им дадете опция да бият поне три часа измекярника.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: