Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Несебър отбеляза 34 г. от вписването си в ЮНЕСКО с откриване на нов площад
Автор: Екип Burgas24.bg 14:15 / 10.12.2017Коментари (0)1576
Несебър отбеляза 34 години от вписването си в престижната листа на ЮНЕСКО с откриване на площад в новата част на града. Придобивката е част от мащабния проект на местната власт за изграждане на модерен градски, административен и културен център в този район, в който общината инвестира собствени средства. Площадът носи името на известната личност от Несебър Жулиета Шишманова - основоположник на съвременната българска школа по художествена гимнастика. Под ръководството на легендарната треньорка е спечелен първият златен медал в този спорт и страната ни става водеща сила в него.

От събота вечер барелеф с нейния лик, дело на известния несебърски скулптор Йордан Йорданов, вече краси новоизградения площад. Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Несебър Николай Димитров, сестрата на прочутата треньорка по художествена гимнастика - 94-годишната Мария Аргирова, синът на Жулиета Шишманова - Шишман Василев, дългогодишния кмет на града - Васил Киров и отец Петър от местния храм "Св. Успение Богородично".

Броени минути преди тържественото откриване бяха произнесени официални обръщения. Отец Петър благослови новата придобивка и пожела тя да събира хората само по хубави и весели поводи. Шишман Василев, син на Жулиета Шишманова, благодари на кмета на Несебър и неговия екип за добрата работа, която са свършили. В словото си градоначалникът сподели, че е традиция всяка година на този ден (9 декември), да се дава официален старт на коледните и новогодишни празници и да се запалва празничното осветление. 

"Тази година обаче акцентът е върху новата ни придобивка. Несебър вече има свой площад и свой център.", подчерта Николай Димитров. Той информира, че догодина предстои да се завърши Центърът за култура и образование "Артиум", който е разположен на площада, на следващ етап ще реконструира и пощата. "Идеята ни е да създадем градски, административен и културен център.", поясни Николай Димитров.

Финал на събитието постави празничен концерт с участието на ВГ "Морски звездички" към ОДК-Несебър, солистите Христиана Петкова, Христо Банков, Никол Димитрова и ФФ "Македонка" към НЧ "Яна Лъскова".

На площад "Жулиета Шишманова" от няколко дни е разположена и нова, близо 13 метрова елха, украсена със 7000 LED светлини, която създава празнично настроение в Несебър. В близост до нея е ситуиран и Коледен базар.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: