Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Директорът на БНБ: Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си
Автор: Екип Burgas24.bg 10:08 / 06.12.2017Коментари (3)1312
© bTV
"Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си", заяви председателят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев на днешния Никулден, празник и на банкерите.

"Всички показатели са на добро равнище, печалбата за втора поредна година на сектора доближава исторически най-високите равнища. Свидетели сме на това как кредитната активност се увеличава, лошите кредити намаляват, така че имаме много позитивни фактори и не случайно тези международни агенции взимат решения за повишаване на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на реални факти", добави той.

По думите му левът е стабилен - и преди една година с 2 лв. можеше да се купи 1 евро и 2 цента, и сега е така.

На въпрос обаче кога тези 2 лв. ще се превърнат в едно евро, той отговори така:

"Когато всички необходими за това процедури бъдат извършени. Има поредица от стъпки, които трябва да бъдат направени. Първият от тях е националната валута да се присъедини към валутния механизъм II. След това има един период от не по малко от три години, така че това ще изисква време (...) Самото престояване във валутния механизъм е минимум две години, а ние още не сме направили тази стъпка", обясни Радев.

"Както процесът, така и присъединяването към Еврозоната ще има положителен ефект за икономиката. Достатъчно е да погледнете докладите на международните кредитни агенции, които бяха разпространени в края на миналата седмица. Те ясно посочват като основен фактор за бъдещото повишаване на кредитния рейтинг на страната присъединяването на нашата валута към валутния механизъм", каза още директорът на БНБ.

"Ако икономиката работи добре, хората ще живеят по-добре. А тя определено работи по-добре, това се вижда от всички индикатори. Друг е въпросът , че има в някои случаи лаг (забавяне - б.ред.) във времето между това, което виждаме като макроикономически показатели, и това, което хората усещат пряко по своя джоб или по начина на живот, който водят", посочи Радев.

Той коментира и т.нар. криптовалути (вкл. биткойн), интересът към които напоследък граничи с истерия.

"Аз мисля, че тук има два концептуални въпроса, които трябва да са ясни преди да има съдържателна дискусия. Първият въпрос е,че в случая с биткойни и сходните т.нар. криптовалути, не става въпрос за никакви валути. Това не са валути, това са стоки и обект на спекулация, които някои инвеститори използват и като средство за разплащане. Вторият въпрос е, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари, които вероятно един ден в банките, Централните банки, ще имитират.

Това не е факт, но централните банки проучват внимателно този въпрос. Тези дигитални пари ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Следователно, когато говорим за биткойн, става въпрос за един спекулативен актив, а не за валута. Ето защо Централните банки не регулират и биткойн, и подобните конструкции", беше обяснението на Радев.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Най-много се страхувам като прочета нещо подобно ,още повече искам да си махна парите от банките !
Aнонимен
на 06.12.2017 г.
0
 
 
На въпрос кога лева ще загуби от стойността си. Банкера е отговорил, че трябва да влезем в Еврозоната и т.н. Значи че по-добре няма да стане
0
 
 
Господин Радев, случаят с Мартин Петров ни навежда на обратното мнение. Нищо, че Уникредит е частна банка. Господин Хампарцумян е публична личност, председател на асоцияцията на банките, и въпреки това имаме банков случай, в който банкерът не носи отговорност за деянието на свой/я служител/ка.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: