Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Стадионите в Бургас – безнадеждност, опустошение и разруха
Автор: Стиляна Божидарова 11:18 / 04.12.2017Коментари (2)3584
©
Какво е състоянитето на стадионите в Бургас - това решиха да покажат феновете на Нефтохимик. Burgas24.bg публикува писмото на привържениците без редакторска намеса.

Детство мое, реално и вълшебно... Рефрен от песничка, която ни връща веднага в детството. Безгрижно, изпълнено с мечти и щастие. Един ще става космонавт, друг музикант, а трети футболист. Космонавтиката и музиката ще я оставим настрана. Нека да погледнем към сбъдването на мечтата на детето да стане футболист.

Какво правихме ние. След училище и домашните работи, ние се запътвахме към близкото училище, където заедно с приятели играем до късно и се връщаме с обелени колена и лакти в следствие на допира с асфалта.

Сега това е немислимо. Защо? Просто училищата се заключват. Т. нар. масов спорт, за който се говори като приоритет на милата ни Община Бургас, се унищожава още в зародиш.

От кого се пазят игрищата в училище? Може би всички трябва да се запътят към новопостроените спортни комплекси, които са или частни и ще трябва да се поровиш в джобовете за да се доближиш до мечтата си, или са общински, но ще трябва да чакаш ред и да внимаваш да не се осакатиш от неподдържаната настилка.

Следващата стъпка за сбъдване на мечтата е да се запишеш да тренираш организирано. Има частни детски футболни академии и отбори, които развиват и мъжки спорт. Независимо от избора ти, в един момент ще трябва да стъпиш на голям терен. За мъжки футбол. До тук чудесно. Но къде са тези терени в Община Бургас? И в какво състояние са?

Група приятели решаваме да проверим къде са тези терени и да видим качеството им. Започваме от Спортна база Ветрен. Пристигаме в ранния съботен следобед. Търсим в хотелчето, което изглежда относително добре поддържано, но не намираме никого там.

Оказва се, че едната врата към терена е отключена и спокойно влизаме. Докато стигнем до него обаче, се натъкваме на няколко купчини пръст, изровени от къртици. Снимаме около двете вратарски полета, където тревата постепенно изчезва, а точката за изпълнение на дузпа е "изядена" от футболни бутонки. Последното валиране на този терен сигурно е бил преди години, а един метален скелет на подвижна 7 метрова врата ни подсказва, че някога тук е могло да има и професионални тренировки. Тръгваме си от тук с недоумението как една спортна база, която се намира в близост до болница и минерални бани се оставя без никакъв контрол и поддръжка.

Насочваме се към стадиона в гр. Българово. Там отново никой не ни посреща, затова влизаме необезпокоявани. Стадионът посреща мачове от Втора "професионална" футболна лига (кавичките не са случайни).

Теренът е сравнително добре, но вече започнал да се амортизира, понеже освен от професионалния мъжки футбол, приема срещи и от юношеския футбол. А да! И тренировките са на него. Виждаме, че на места вече тревата липсва. Снимаме, но забелязваме, че наближават сиви облаци. И не говорим, че са надвиснали над футбола в Бургас, защото това отдавна е факт.

Потегляме към стадиона в кв. Долно Езерово. Още от пръв поглед се забелязва, че тук ще има доста да се снима. Проблем с влизането в спортната база (силно казано) нямаме.

Сред терена местните жители си разхождат кучетата, а в страни от терена деца тренират мятане на чук, диск и гюле. Внимателно минаваме покрай тях, за да не пострадаме от някой случаен уред. Заприказваме се с тях и разбираме, че и при тях положението не е никак цветущо, но ние продължаваме със своята задача. Обикаляйки из терена и виждайки трагичното му състояние, започваме да се чудим кое най-напред да снимаме. Ще има ли достатъчно памет във фотоапарата.

Всичко тук е спряло и унищожено. Вече не може да се ползва думата "терен" за тази пародия. Започваме да се питаме: Кой ще дойде тук за да тренира? Какво ще тренира? Какви успехи искаме от нашите отбори? Какви качества ще развиват тези деца, които остават в Европейската столица на спорта? Вече не ни учудва нищо. Тук всичко е като в Припят (градът на 3 км от Чернобил).

И ти става все по-тъжно и сиво. Обикновено в такъв миг си задаваш само един въпрос. Защо? Защо се допуска това? Защо никой от т.нар. управляващи не дойде да види в какво състояние са терените. Защо ние сме тези, които го правят? Защо, защо защо...

Твърде изтощени сме да продължим. Не физически, а емоционално. Остава само стадион Черноморец, но и там не ни очаква обнадеждаваща картинка. Скоро бяхме там на бургаското дерби между Черноморец и Нефтохимик от Елитната юношеска група до 19 години и състоянието на терена едва ли е подобрено. Ще използваме снимките от тогава, а ако някой има по-актуални снимки - да заповяда.

И така. Тази детска мечта се преобразува във фантазия. Футболист? Не. Тук такова нещо не вирее. Но има начин да я постигнеш. Стягай багажа и дим да те няма. Терминал Юг те очаква.

Още по темата: общо новини по темата: 28
03.09.2020
07.05.2018
12.04.2018
11.04.2018
10.04.2018
30.01.2018
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Къдя сте тръгнали по селските терени. В Бургас има поне 10 детско-юношески школи. Организират се много турнири, има си и редовно първенство организирано от БФС. Да бяхте снимали турнира за деца миналият уикенд в базите на ДФК Звездичка. Там имаше 20-тина отбора от цялата страна. Който иска да тренира, винаги ще намери къде.
Aнонимен
на 04.12.2017 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.


Актуални Четени Теми
Шампионът Балкан надигра лидера Черноморец в НБЛ
Григор Димитров, Алкарас и Надал се завръщат за силния турнир в Мадрид
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: