Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дюнерите изчезват от страните в ЕС до края на 2018 година?
Автор: Екип Burgas24.bg 08:47 / 01.12.2017Коментари (53)2299
©
Комисията по здравните въпроси в Европарламента реши да поправи стар пропуск. Това обаче може да доведе до край на една от най-често хапваните бързи храни у нас. Става въпрос за дюнерите. Те може да изчезнат от страните от ЕС до края на 2018 година, ако остане в сила прието решение на Еврокомисията да забрани съдържанието на фосфат в суровото замразено месо. 

Фосфатът е необходим, защото задържа водата в месото и то остава крехко и сочно дори и след като е било замразено. Без него при печене месото ще се разпада. Съставката се слага не само в замразено месо, а и в сладкиши, кока-кола, различни салами. Фосфатът е разрешен в различни хранителни продукти, като се контролира само горната граница. При описването на продуктите, в които е допустимо да има фосфат обаче, в комисията са забравили да упоменат и суровото замразено месо. Така се оказва, че дюнерите, които масово се правят именно с дълбоко замразено месо, са забранени за продажба. Комисията вкара поправка на гласуване в Европарламента, за да поправи пропуска си. Зелените и социалдемократите обаче изненадващо блокираха гласуването и не допуснаха корекцията. Това означава, че до края на 2018 година дюнерът ще бъде забранен, ако не се прави от свежо месо. 

Европарламентът ще гласува още веднъж, но преди това е натоварил здравната комисия да проучи какви са последните научни доклади за влиянието на фосфата върху здравето. При превишаване на допустимата доза, той нанася поражения на бъбреците и кръвообращението. 

"Без него месото на шиша ще се овъглява отвън, а ще остава сурово отвътре", обясни евродепутатката от германския ХДС Ренате Зомер. "Европейската служба за защита на потребителите е преценила, че поемането на до 4200 мг фосфат на ден не е опасно за здравето. Една порция дюнер съдържа само 134 мг", допълва още Зомер. За сравнение - една чаша кола съдържа 210 мг. Дневно в страните от ЕС се изяждат 500 тона дюнери. 80% от месото за тях се произвежда в Германия. Затова и тя ще бъде особено силно засегната, ако поправката не бъде приета - смята се, че ще отпаднат 110000 работни места От дюнер до дюнер обаче има огромна разлика. Иначе "дюнер" наричаме онази арабска питка, в която е обвит пълнеж от месо, чеснов сос, пресни зеленчуци, понякога картофи. А всъщност "дюнер" в Близкия Изток изобщо не значи това. Истинското име на този сандвич е "шауарма", на турски çevirme или по-известното döner kebab, което се прави в Анадола. Използва се специален хляб, не този "арабски" хляб, който знаем от родните дюнерджийници. Оригиналният хляб има по-друг вкус и е по-тънък. Обикновено майсторът-дюнерджия го прави сам. Пълнежът е най-вече от месо и домати. Класическата шауарма е от овче, агнешко и рядко пилешко месо.

Придружено е от прясно нарязани домати, като картофите се слагат отделно в чинийка, която е с допълнителни зеленчуци. В арабските страни това се нарича "сервиз". Дюнерджийниците предлагат сервиза към дюнера, като на много места той е незадължителен, а на други е безплатен при закупуването на два дюнера. Не се слага чеснов сос. Сосът в истинския дюнер е с тахан, не с чесън. И не се шокирай, ако отидеш в Истанбул и ти сервират въпросния арабски хляб и чиния с месо, картофи и зеленчуци.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
По-добре дюнери, отколкото Кенефеси или Смръддоналдс
0
 
 
Не съм чела по-добра новина..... Макдоналд и КФС също да ги махнат
0
 
 
Като няма дюнери да ядат пастички рџЌ°рџЌ°рџЌ°
0
 
 
Точно защото има направени достатъчно проучвания и опити всеки, който има поне малко ум в главата знае, че по-вредна храна от тази в Макдоналдс няма!!!
-1
 
 
Кога можете вие !? Аз съм all night long след 22ч.
+1
 
 
Ко речииии, аз ако не са дюнерите тук дето съм ША СИ УМРА ОТ ГЛАД БЕ ЕЙ...
-1
 
 
До преди Колега ви искам пълен състав за генерална предновогодишна репетиция
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: